Foods can become contaminated by microbiological, chemical, or physical agents at any point in the food chain, leading to foodborne illnesses. The World Health Organization estimates that approximately 600 million people worldwide fall ill due to the consumption of unsafe foods. Foodborne illnesses pose a significant problem for all nations, causing both labor losses and economic damage. Recently, with the rise in out-of-home dining, the importance of food safety and hygiene standards in food service establishments has increased. Factors such as inadequate cooking, prolonged storage at dangerous temperatures, cross-contamination, weak personal hygiene, and insufficient equipment cleaning present significant risks in diverse food service venues like restaurants, cafes, canteens, and hotels. Studies have shown that food personnel who receive training and are provided with adequate facilities exhibit better hygiene practices and attitudes. To ensure a high level of food safety, food service establishments must provide hygiene training for their staff and offer the necessary conditions for them to practice these standards. In this study, based on the findings obtained from the literature review of food safety and hygiene studies conducted in food and beverage establishments in Turkey, recommendations that are considered to be beneficial for food and beverage establishments have been made.
Food Safety hygiene food and beverages establishments food personnel knowledge level of personnel
Gıdalar, tarladan sofraya olan süreçte gıda zincirinin herhangi bir noktasında mikrobiyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenlerle kontamine olabilir ve gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilirler. Dünya Sağlık Örgütü, her yıl yaklaşık 600 milyon kişinin güvenli olmayan gıdaların tüketilmesi nedeniyle hastalandığını tahmin etmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklar, işgücü kayıplarının yanı sıra ülke ekonomilerine de zarar veren bir sorun olarak hem gelişmekte olan ülkelerin hem de gelişmiş ülkelerin gündeminde yer almaktadır. Son yıllarda ev dışı yemek tüketimin artması ile yiyecek içecek işletmelerinin gıda güvenliği ve hijyen düzeyi önem kazanmıştır. Restoran, café, yemekhane, otel gibi farklı yiyecek içecek işletmelerinde gıdaların yetersiz pişirilmesi, tehlikeli sıcaklık aralığında uzun süre bekletilmesi, çapraz bulaşma, kişisel hijyen eksiklikleri ve ekipman temizliğinin yetersiz yapılması gibi faktörler büyük risk oluşturmaktadır. Yapılan çalışmalar, eğitim alan ve yeterli imkân sunulan gıda personelinin hijyen davranış ve tutumunun daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Gıda güvenliğinin üst düzeyde sağlanabilmesi için yiyecek içecek işletmeleri, bünyelerinde çalışan gıda personelinin hijyen eğitimi almasını sağlamanın yanı sıra personelin hijyen davranışlarını uygulaması için gerekli imkanları da sunmalıdır. Bu çalışmada, literatürde bulunan Türkiye’deki yiyecek içecek işletmelerine yönelik gerçekleştirilen gıda güvenliği ve hijyen konulu araştırmalar taranarak elde edilen bulgular doğrultusunda yiyecek içecek işletmelerine faydalı olabileceği düşünülen önerilerde bulunulmuştur.
Gıda güvenliği hijyen yiyecek içecek işletmeleri gıda personeli personel bilgi düzeyi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: Özel Sayı |
Nişantaşı Üniversitesi kurumsal yayınıdır.