Recent global economic and food security crises have arisen worldwide due to various factors, including widespread climate change, outbreaks of infectious diseases, interstate conflicts, and civil wars. However, approximately one-third of edible foods, amounting to approximately 1.3 billion tons annually, are lost or wasted globally. Among these wasted edible items, bread constitutes a significant portion of global food waste. Niğde city, located in the central Anatolia region of Türkiye, initiated the 'Stale Bread Collection Bin' project twice, in 2012 and 2018. This study aimed to assess how residents' bread consumption and waste patterns changed following the implementation of this project and to evaluate the utilization and effectiveness of the ‘Stale Bread Collection Bin.’ The study employed semi-structured, face-to-face, in-depth interviews with a total of 1,000 participants. To ensure the transition of such projects into sustainable and environmentally friendly initiatives, it is crucial to ensure that residents comprehend the necessity and justification of the project. Additionally, collaboration among specifically designated agencies, research institutions, and local industries is essential for achieving sustainable development goals, including the creation of eco-friendly outcomes and their recycling back into local communities.
Food security Stale bread collection bin Niğde Sustainability Bread waste
We would like to express our gratitude to the referees for their valuable contributions to the article through their opinions and suggestions, as well as to the editor for managing the review process.
Son zamanlarda iklim değişimi, salgınlar, uluslararası çatışmalar ve iç savaşlar gibi nedenlerden dolayı dünya çapında ekonomik problemler ve gıda güvenliği krizleri ortaya çıkmıştır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2022 yılında dünya genelinde tahminen 691 ile 783 milyon insanın açlık çektiğini bildirmiştir. Buna rağmen yılda yaklaşık 1,3 milyar ton olan yenilebilir gıdanın tahmini olarak üçte biri israf edilmektedir. Bu ürünler arasında ise ekmek, küresel gıda israfının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Niğde şehrinde 2012 ve 2018’de olmak üzere iki kez 'Bayat Ekmek Toplama Kutusu' projesi yürütülmüştür. Bu çalışmada, projenin uygulanmasının ardından kent sakinlerinin ekmek tüketme ve atma alışkanlıklarının nasıl değiştiğini anlamak ve 'Bayat Ekmek Toplama Kutusu' kullanımını-etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında toplam 1.000 katılımcı ile yarı yapılandırılmış, yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bayat ekmek projesi, iki kez uygulanmasına rağmen beklenen başarı elde edilememiştir. Bu tür uygulamaların sürdürülebilir hale gelmesi için bölge sakinlerinin projenin gerekliliğini ve haklı sebeplerini anlamaları büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için ilgili kuruluşlar, araştırma kurumları ve yerel endüstriler arasındaki iş birliğiyle çevre dostu sonuçların yaratılması ve bunların yerel halka geri dönüşü gerekmektedir.
Gıda güvenliği Bayat ekmek toplama kutusu Niğde Sürdürülebilirlik Ekmek israfı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çevresel Coğrafya |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 2 |
Nişantaşı Üniversitesi kurumsal yayınıdır.