EN
TR
Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu
Öz
Online dijital içerikler son 20 yılda hızlı bir şekilde artmıştır ve artmaya devam etmektedir. Bu içerikler; akıllı telefonlar, tablet ve dizüstü bilgisayarlar gibi farklı cihazlar ile sosyal medya vasıtasıyla çok kolay bir şekilde erişilebilir, karşılıklı etkileşilebilir, yayınlanabilir ve indirilebilir olmuşlardır. Gelişmekte olan siber alan, sosyal medya bilgi ve iletişim imkânlarını kolaylaştırmaktadır. Bu özellikler kötü amaçlar için de kullanılmakta ve ülkeler için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Özellikle terör örgütleri tarafından birbirleriyle haberleşmek, bilgi alışverişi yapmak, yeni örgüt üyeleri kazanmak, kendi mesajlarını yaymak ve hedeflenen kişileri terör saldırısı (hatta yalnız kurt saldırıları) yapmaya kışkırtmak için sosyal medya kullanılmaktadır. Terör örgütleri, insanları terör faaliyetlerine katılmaları için cezbetme amacıyla manipülatif mesajları veya aşırı/radikal içerikleri yine sosyal medya aracılığı ile yayınlamaktadır. Sosyal medya üzerinden oluşan yeni güvenlik tehditleri ile mücadele etmek için ulusal ve uluslararası otoriteler arasında çok taraflı iş birliği oluşturulması bir zorunluluktur. Bu sebeple son yıllarda ulusal ve uluslararası otoriteler sosyal medyanın bu tür kullanımlarına karşı yasal tedbirler alma konusunda yoğun çaba sarf etmektedirler. Bu durumda uluslararası hukuk ve bazı ulusal hukuk sistemlerinin terör amaçlı online içeriklere karşı nasıl bir hukuki çerçeve oluşturdukları sorusunun analiz edilmesi gerekmektedir. Avrupa Konseyi bu hususta önemli bir hukuki çerçeve ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda bu hukuki çerçevenin dikkate alınması gereken bir alan olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve içtihat hukuku bu anlamda dikkatle analiz edilmesi gerekmektedir. Sosyal medyada terörizm propagandası amaçlı online içeriklere yönelik AİHM içtihatları, davalı ülkelerin yaptırımlarını farklı açılardan ve kapsamlı bir şekilde ele alınmasını sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Amble, John Curtis. “Combating Terrorism in the New Media Environment”. Studies in Conflict & Terrorism, 35, 5 (2012): 339-353.
- Awan Imran, “Cyber-Extremism: Isis and the Power of social media”. Social Science and Public Policy, 54, 2 (2017): 138–149.
- Brachman Jarret M. Global Jihadism: Theory and Practice. London and New York: Routledge, 2009.
- Cengiz, İlyas Fırat. “Limiting/Dissolving Political Parties Due to Terrorism: National Responses of the UK, Spain, and Turkey under the Review of the ECtHR”. Law & Justice Review, 23, (2022): 103-132.
- Conway, Maura. “Terrorism and the Internet: new media- new threat?”. Parliamentary Affairs, 59, 2 (2006): 283-298.
- Council of Europe Counter-Terrorism Strategy, (4 July 2018, CM/Del/Dec(2018)1321/10.1) (2018-2022) https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=09000016808afc96#_ftn1
- Crilley, K. “Information warfare: new battlefields Terrorists, propaganda and the Internet”. Aslib Proceedings, 53 (2001): 250-264.
- Cumhuriyet, Tarih önünde utanacaksınız. (04 Kasım 2016). https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tarih-onunde-utanacaksiniz-625979
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Siyaset Bilimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
3 Ekim 2022
Kabul Tarihi
7 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2
APA
Cengiz, İ. F. (2022). Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu. Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 4(2), 160-179. https://izlik.org/JA92EZ32UT
AMA
1.Cengiz İF. Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu. Novus Orbis. 2022;4(2):160-179. https://izlik.org/JA92EZ32UT
Chicago
Cengiz, İlyas Fırat. 2022. “Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu”. Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 4 (2): 160-79. https://izlik.org/JA92EZ32UT.
EndNote
Cengiz İF (01 Aralık 2022) Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu. Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 4 2 160–179.
IEEE
[1]İ. F. Cengiz, “Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu”, Novus Orbis, c. 4, sy 2, ss. 160–179, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92EZ32UT
ISNAD
Cengiz, İlyas Fırat. “Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu”. Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 4/2 (01 Aralık 2022): 160-179. https://izlik.org/JA92EZ32UT.
JAMA
1.Cengiz İF. Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu. Novus Orbis. 2022;4:160–179.
MLA
Cengiz, İlyas Fırat. “Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu”. Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2022, ss. 160-79, https://izlik.org/JA92EZ32UT.
Vancouver
1.İlyas Fırat Cengiz. Sosyal Medya’da Terör Propagandası Üzerine AİHM’in İkili Tutumu. Novus Orbis [Internet]. 01 Aralık 2022;4(2):160-79. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92EZ32UT