ODİTORYUM Eleştirel Sosyal Bilimler Dergisi, SOMDER tarafından çıkarılan SOSYOLOJİK TARTIŞMALAR dergisinin bilgi birikimi üzerinde yükselmekte ve bu birikimi ulusal hakemli yayın platformuna taşımaktadır. ODİTORYUM Eleştirel Sosyal Bilimler Dergisi, sosyal ve beşeri bilimler alanında, dönüştürücü paradigma ile hareket edip akademik/bilimsel alana katkı sağlama çabasında bir dergidir. Bu bağlamda üretim yapan sosyoloji mezunlarının yanı sıra sosyal, beşeri ve idari bilimler alanında faaliyet gösteren tüm yazarların üretimlerini paylaşabilecekleri bir alan sağlamaktadır.
ODİTORYUM Eleştirel Sosyal Bilimler Dergisi, sosyoloji bölümlerinden lisans derecesiyle mezun olan sosyologların mesleki, ekonomik, sosyal, politik ve kültürel sorunlarıyla ilgilenmek; anayasal ve demokratik haklarını koruyup geliştirmek amacıyla 2007 yılında kurulan Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER) bünyesinde yayımlanmaktadır. SOMDER, aynı zamanda sosyoloji mezunlarının uzmanı oldukları alanlarda nitelikli bilgi üretmelerinin olanaklarını yaratmayı amaçlayan bir sivil toplum örgütüdür. Derneğin çalışmaları arasında bülten, bildiri, gazete, broşür, dergi, kitap, web sitesi benzeri basın yayın faaliyetlerinde bulunmak yer almaktadır.
ÖZET
Özet ve Abstract 10 punto, tek satır aralık, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak yazılmalı, en az 100 en fazla250 kelime olmalıdır. Makale başlığı 14 punto ve siyah (bold), ara başlıklar ise 12 punto siyah (bold) olarak yazılmalıdır.
METİN YAPISI VE ATIF BİÇİMİ
Yazılar Times New Roman 12 Punto ve 1,5 satır aralığında iki yana yasla biçiminde yazılmalıdır. Gönderilen makalelerin yazım kuralı APA 6. Sürüme uygun düzenlenmelidir. Detaylı incelemek isteyen yazarlarımız https://apastyle.apa.org/ adresine bakabilirler. Metin içi alıntılar şayet 40 kelimeden fazla ise ayrı bir paragraf olarak gösterilmelidir.
Tek Yazarlı Eser: (Bauman, 1999) (Vergin,2016: 34)
Birden Çok Yazara Atıf: (Kıray, 1984; Mardin, 1991)
İki yazarlı eser:
(Bottomore ve Nisbet, 2019)
Çok yazarlı eser: (Atılgan vd, 2015: 85)
Kuruma/Gazeteye atıf:
(Türkiye İstatistik Kurumu, 2015) (Bianet, 2017)
BAŞLIK VE ALT BAŞLIKLAR
Başlık ve Alt Başlıklar
Bütün başlıklar Times New Romanyazı karakterinde, 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır
Bölüm başlıklarında sözcüklerin ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle, ortalı ve koyu yazılmalıdır.
Bölüm alt başlıklarında sözcüklerin ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle, sola dayalı ve koyu yazılmalıdır.
Üçüncü ve dördüncü düzey başlıklarda başlığın ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle paragraf başlığı kullanılarak yazılmalıdır.
Paragraf biçimlendirmeleri şu şekildedir;
Alt Başlık
İkinci düzey alt başlık
Üçüncü düzey alt başlık (1 cm girintili)
Dördüncü düzey alt başlık (1 cm girintili)
Beşinci düzey alt başlık (1 cm girintili)
TABLO, GRAFİK VE ŞEKİL BİLGİLERİ
Tablolar ve şekiller, yayımlanmaya hazır biçimde hazırlanmalı, metin içerisinde geçtiği yerde verilmelidir.
Tablolar ve tablo başlıklarında kullanılan yazılarda Times New Roman, 10 punto, tek satır aralığı kullanılmalıdır.
Tablo başlıklarında her sözcüğün ilk harfi büyük olmalıdır.
Tablo içerisindeki metinler tek satır aralığında öncesinde ve sonrasında 0 nk boşluk bırakılarak, aynı stildeki paragrafların arasına boşluk eklemeyerek yazılmalıdır.
Tablo öncesinde ve sonrasında 12 nk boşluk bırakılmalıdır.
Tablo-Şekil-Görsel başlıkları ve tablo numarasının gösteriminde Tablo-Şekil-Görsel numarası kalın ve sola dayalı, tablo başlığı normal ve sola dayalı şekilde yazılmalıdır.Örnek; Tablo 1. Katılımcıların Cinsiyetine İlişkin Bilgiler
KAYNAKÇA
Kitap:
Kıray, M. (1984). Ereğli: Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası. İstanbul, İletişim Yayınları.
Bauman, Z. (1999). Sosyolojik Düşünmek. çev. Abdullah Yılmaz. İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
Derleme kitaptan makale;
Uysal, A. (2012). Anglosakson Modeli Niçin İstisnadır? F. Ergut, A. Uysal. Tarihsel Sosyoloji: Stratejiler, Sorunsallar, Paradigmalar (ss. 39-56). Ankara, Dipnot Yayınları.
Dergiden makale:
Alpman, S.P. (2015). Bir Kadın ve Bilim, Bir Parti ve Devrim: Behice Boran. Birikim, (316- 317), 93-100.
Teze atıf:
Akkuş, P. (2006). İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda 1980 Sonrasında Sahnelenmiş Çocuk Oyunu Metinlerinde Cinsiyetçilik [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
Bildiriye atıf:
Suda, E.Z. (2017, Kasım 29- Aralık 1). Büyük Savaş ve Toplumsal Hafıza: Yerel, Ulusal, Küresel. (126-127), ODTÜ Sosyal Bilimler Kongresi Bildiriler Kitabı, Ankara. http://tsbd.org.tr/
Gazeteden makale:
Aslan, Ş. (2020, Kasım 25). Şehirler, Belediyeler ve Başkanları: Türkiye’de Belediyeciliğin Öyküsü ve İşlevleri. Birgün.
İnternet kaynağı:
Türkiye İstatistik Kurumu. (2020, Temmuz 17). Uluslararası Göç İstatistikleri, 2019. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Uluslararasi-Goc-Istatistikleri-2019-33709
Erman, T. (2004). Gecekondu Çalışmalarında ‘Öteki’ Olarak Gecekondulu Kurguları, European Journal of Turkish Studies. Erişim Tarihi Şubat 2, 2021, https://journals.openedition.org/ejts/85
ODİTORYUM Eleştirel Sosyal Bilimler Dergisi, yılda iki kere ve altı ayda bir HAZİRAN ve ARALIK aylarında yayınlanmaktadır.
ODİTORYUM Eleştirel Sosyal Bilimler Dergisi, ulusal ve hakemli bir dergidir.
Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazıların daha önce bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir.
Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazıların kaynakça dahil edilmeden beş bin ve yedi bin kelime arasında olması gerekmektedir.
Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılar editör tarafından intihal denetimi programına yüklenir. Bu işlem sonrası benzerlik raporu oranı en fazla %20 olmalıdır. Kaynakça benzerlik raporuna dahil edilmeyecektir.
Dergide yayınlanmak üzere gönderilen araştırma ve/veya vaka inceleme yazılarının etik kurul onayının veya gerekli kurum izninin yayın kurulunun talep etmesi halinde ek olarak gönderilmesi gereklidir.
Dergiye gönderilen yazılar Türkçe veya İngilizce olabilir. Türkçe makalelerde İngilizce öz ve anahtar kelimeler, İngilizce makalelerde Türkçe öz ve anahtar kelimeler olmalıdır.
Dergiye gönderilen yazıların bilimsel ve dil bakımından yeterli olma sorumluluğu sorumlu yazara aittir. Yazılar aynı zamanda Türkçe ve İngilizce dil editörleri tarafından da incelenecektir.
Tezlerden veya bilimsel toplantı bildirilerinden üretilen makalelerin bu durumlarının yazarlarca bildirilmesi ve metinde yer alması gerekmektedir.
Yazarların, kurumlarını çalışma alanlarını ve iletişim bilgilerini içerdikleri bir özgeçmişlerini dergiye göndermeleri beklenmektedir.
Derginin tüm giderleri SOMDER tarafından karşılanmaktadır. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için herhangi bir ücret alınmaz.
Dergiye gelen yazıların değerlendirme ve yayınlanma süreçleri;
Dergiye gönderilen yazılar, editör kurulu ve yayın kurulunca değerlendirildikten sonra ve benzerlik raporu oranı uygun bulunursa çalışma konusunda uzman olan 3 hakem tarafından incelenmektedir.
Her bir makale hakemler tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. Hakem görüşünde çoğunluk sağlanması durumunda yazılar yayımlanır veya reddedilir ve durum yazarlara bildirilir. Bu aşamada yazarların yazılarını geri çekme hakkı mevcut olup, yazarın yayımlanmayı kabul etmesi halinde yazının yayın hakları dergiye aktarılır.
Yayın hakkı aktarımı ve benzerlik raporu sorumluluğu konusundaki sorumlulukların kabul edildiğine dair beyan formu yazarlarca doldurulup dergiye iletilmelidir. Form matbu olarak derneğin web sayfasında bulunmaktadır.
Yazı sisteme yüklendikten sonra 1 ay içerisinde editör kurulu ve yayın kurulu makalenin değerlendirmeye alınıp alınmayacağına dair kararını yazara bildirir. Bu karar, yazının dergiye uygun bulunmaması ya da hakemlere gönderilme sürecinin başlaması şeklindedir.
Yazı hakemlere gönderildikten 1 ay sonra hakem değerlendirmeleri yazarlara iletilir. Bu değerlendirmeler yazının herhangi bir revizyon olmadan kabul edilmesi, minör veya majör revizyon talep edilmesi ya da reddedilmesi olabilir.
Yazının revizyon alması durumunda yazarın gerekli revizyonu yapması için kendisine tanınan süre en fazla 3 haftadır. Revizyona giden yazıyı hakemin yeniden görüp görmemesi gerektiği hakemin kendi tercihidir ve bu tercih hakem raporunda yazara bildirilir.
Oditoryum Eleştirel Sosyal Bilim Dergisi ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors: http://www.icmje.org/recommendations/) tavsiyeleri ve COPE (Committee on Publication Ethics: https://publicationethics.org/guidance/Guidelines) Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartlarına uygun yazıları kabul etmektedir.
Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.
KÜNYE:
Sosyoloji Mezunları Derneği Adına Sahibi: Özgür AKTÜKÜN
Editör: Tuğba CANBULUT
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Güler ÖZDEMİR
Sekreterya: Seda SALİHOĞLU GÜNELSU