Gastronomi yiyecek ve içeceklerin damak lezzetine uygun bir şekilde hijyen koşullarına uygun olarak, düzen içinde sunulmasını ifade etmektedir. Gastronomi, ilk çağlardan günümüze gelen ve antik dönemden beri eğitimleri verilen bir bilim dalıdır. Günümüzde de Gastronomi öne çıkan mesleklerden biridir ve bu alanda çalışmak üzere eğitim alan öğrencilerin kariyerlerine yönelik bakış açıları alanın geleceği açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada bu bakış açısı kariyer uyum yetenekleri ve kariyer stresi değişkenleri üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) tarafından yapılan üniversite yerleştirme sınavı ile kayıt olunan fakültelerden Antalya’daki bir devlet üniversitesinin Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerinden oluşturulmuştur. Araştırmanın amacı doğrultusunda hem nitel hem nicel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu 64, nitel boyutu ise 11 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada korelasyon, t-testi, ANOVA ve içerik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kariyer uyum yetenekleri ile kariyer stresi arasında negatif yönlü, yüksek düzeyli anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca kadınların kariyer stresinin erkeklerden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırmanın nitel boyutlarında ise çalışma koşullarının zorluğu, mesleğin cazip yönleri, meslek ve kişilik uyumu, akademik eğitim, kariyer stresi ve kariyer uyumu olmak üzere toplamda 6 temada katılımcı cevapları toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre eğitimde uygulamaların artırılması, rekabet edilebilirliğin adil algılanması üzerine uygulamaların geliştirilmesi ve mentorluk yöntemlerinin çeşitlendirilmesi önerilmektedir.
Gastronomy refers to the presentation of food and beverages in an orderly manner in accordance with hygiene conditions in accordance with the taste of the palate. Gastronomy is a science that has come to the present day from ancient times and also has been taught since ancient times. Nowadays, gastronomy is one of the prominent professions, and the career perspectives of students trained to work in this field are essential for its future. In this study, this perspective was determined through the variables of career adaptability and career stress. The sample of this research consisted of students from the Gastronomy and Culinary Arts Department of the Faculty of Tourism of a state university in the center of Antalya, which is one of the faculties with the highest success ranking in the university placement exam conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). In line with the purpose of the study, both qualitative and quantitative methods were used. The quantitative dimension of the research was carried out with 64 participants and the qualitative dimension with 11 participants. Correlation, t-test, ANOVA, and thematic analysis methods were used in the research. According to the research results, it was found that there was a negative, high-level significant relationship between career adaptability and career stress. It has also been found that women's career stress is higher than men's. In the qualitative dimensions of the research, participant responses were collected under six themes: the difficulty of working conditions, attractive aspects of the profession, profession and personality compatibility, academic education, career stress, and career adaptation. According to the research results, it is recommended to increase the practices in education, develop practices based on the fair perception of competitiveness, and diversify mentoring methods.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 27 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....
ODÜSOBİAD