Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research Intended For Determining Hygiene Habits: The Case Of Ataturk University Tourism Faculty

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 149 - 156, 07.07.2017

Öz

The suitability to the health conditions and the hygiene conditions of the tourism enterprises are so important for the customers. It is important that tourism graduate students’ who are the potential personnels at accomadation and food and beverage enterprises hygiene habits. In this direction the purpose of this study is to determine the hygiene habits of the tourism undergraduate students and a number of demographic characteristics of the students show significant differences with regards to the hygiene habits. For this purpose, the universe of research is students of Erzurum Atatürk University Tourism Faculty and the students who work tourism sector compose the sample of research and the datas were collected via survey technique. In order to reach the purpose, variance analyzes (parametric) were applied to the datas which has obtained from the participants. According to these tests, in terms of the hygiene habits of students, significant differences were identified. In addition, it has been determined that students of gastronomy and culinary arts department are more careful and sensetive to personnel hygiene, food hygiene and kitchen tools hygiene than students of tourism management department. Different tourism faculty students can made comparison. Than faculty curriculum which is more useful than others about hygiene will examined and it will used.


Kaynakça

  • Akdur, R. (2015). Turizm Bölgelerinde Halk Sağlığı. Nevşehir: Turizm Hukuk ve Sağlık Sempozyumu.
  • Aktaş, A. Ve Özdemir, B. (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Baluka, S. A., Miller, R. A. ve Kaneene, J. B. (2015). Hygiene practices and food contamination in managed food service facilities in Uganda. African Journal of Food Science, 9 (1); 31-42.
  • Baş, M. (1997). Üç, Dört ve Beş Yıldızlı Otellerin Sanitasyon Durumunun Değerlendirilmesi. (Yayımlanmamıs Yüksek Lisans Tezi) Hacettepe Üniversitesi/Saglık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bulduk, S. (2003). Gıda ve Personel Hijyeni, Ankara: Detay Yayıncılık

Hijyen Alışkanlıklarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Örneği

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 149 - 156, 07.07.2017

Öz

 Turizm
işletmelerinin sağlık koşullarına uygunluğu ve hijyen şartları müşterilerin
işletmelerden beklentileri arasında çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla g
elecekte konaklama
işletmelerinde ve yiyecek içecek işletmelerinde görev yapacak potansiyel
personel konumundaki turizm lisans öğrencilerinin hijyen alışkanlıklarının ne
durumda oldukları ve nasıl algıladıklarının tespiti önemlidir.
Bu kapsamda çalışmanın amacı turizm lisans öğrencilerinin hijyen
alışkanlıklarını ve hijyen alışkanlıklarının öğrencilerin sahip oldukları bazı
demografik özelliklerine göre farklılıklar gösterip göstermediğini
belirlemektir.
Bu amaç doğrultusunda evreni Erzurum Atatürk Üniversitesi Turizm
Fakültesi öğrencileri olan araştırmanın örneklemini fakültedeki sektör
tecrübesi olan öğrenciler oluşturmaktadır ve veriler anket tekniği aracılığıyla
toplanmıştır. Amaca ulaşmak için katılımcılardan elde edilen verilerle
farklılık analizleri (parametrik) yapılmıştır. Yapılan testler sonuçlarında
öğrencilerin sahip oldukları bazı demografik özelliklerinin, hijyen
alışkanlıklarında etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca g
astronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin turizm işletmeciliği
bölümü öğrencilerine göre personel hijyenine, besin hijyenine ve mutfak
araç-gereç hijyenine karşı daha dikkatli ve duyarlı oldukları belirlenmiştir.
Çalışmanın farklı üniversitelerin turizm
fakülteleri öğrencileri üzerinde de yapılması ve elde edilecek sonuçların
kıyaslanarak hijyen konusunda daha faydalı olan fakülte müfredatlarının dikkate
alınıp, uygulanması yönünde faydaları olacaktır
.






 



 







Kaynakça

  • Akdur, R. (2015). Turizm Bölgelerinde Halk Sağlığı. Nevşehir: Turizm Hukuk ve Sağlık Sempozyumu.
  • Aktaş, A. Ve Özdemir, B. (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Baluka, S. A., Miller, R. A. ve Kaneene, J. B. (2015). Hygiene practices and food contamination in managed food service facilities in Uganda. African Journal of Food Science, 9 (1); 31-42.
  • Baş, M. (1997). Üç, Dört ve Beş Yıldızlı Otellerin Sanitasyon Durumunun Değerlendirilmesi. (Yayımlanmamıs Yüksek Lisans Tezi) Hacettepe Üniversitesi/Saglık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bulduk, S. (2003). Gıda ve Personel Hijyeni, Ankara: Detay Yayıncılık
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Turizm (Diğer)
Bölüm MAKALE
Yazarlar

Aykut Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi 7 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şimşek, A. (2017). Hijyen Alışkanlıklarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Örneği. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 7(2), 149-156.

  Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....

 ODÜSOBİAD