Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Açlık Oyunları Üçlemesinde Gözetleme ve Baskıcı Otoritenin Yansımaları

Yıl 2022, Cilt: 12 Sayı: 2, 1089 - 1100, 02.08.2022
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1103249

Öz

Bu çalışma, totaliter bir rejim altında isyan ve hayatta kalma hakkında olan Açlık Oyunları Üçlemesindeki, açlık, toplumsal çöküntü politik baskı ve Michael Foucault’nun gözetim ve disiplin kavramlarını konu etmektedir. Bu makale, Açlık Oyunları üçlemesinin (Açlık Oyunları, Ateşi Yakalamak, Alaycı Kuş) hem günümüz hem de gelecekteki dünyada baskıcı otoritenin yansımalarını nasıl incelediğini göstermeyi amaçlamakta, Foucault’nun kavramlarını temel alarak Panem’deki kısımlar ile günümüz ülkeleri arasındaki bağlantıyı ortaya koymaya çalışmaktadır. Suzan Collins'in uygarlığı, açlık ve Capitol tarafından korunan ve çevredeki 12 bölgeyi yöneten acımasız bir merkezi otorite ile resmedilmektedir. Panem 12 bölgeye bölünmüştür ve bu 12 bölge başkent Capitol tarafından yönetilmektedir. 12 bölge, her yıl, önceki itaatsizliklerinin kefareti olarak, Açlık Oyunları'nda ölümüne savaşmaları için 12 ila 18 yaşları arasında bir erkek ve bir kızı gönderir. Kısımların ekonomik durumları nedeniyle, Capitol onlara kolayca hükmetmekte, kontrol altında tutmakta ve Capitol'de yeterince yiyecek olmasına rağmen kısımlara tedarik yapmamaktadır. Capitol'ün kısımlarda neden olduğu kötü ekonomik koşullar kıtlığa neden olmakta, bu nedenle bölge sakinleri zaman zaman gözlemlendiklerini umursamaksızın yiyecek aramayı tercih etmekte, ancak açlık sorunu devam etmektedir. Michel Foucault'nun ‘gözetleme, disiplin ve panopticon’ konusundaki fikirlerinden yola çıkan bu makale, vatandaşların Panem'deki yaşam koşullarını, Capitol'ün gözetimini ve Capitol (Amerika Birleşik Devletleri ve bazı sömürücü ülkeler) ile günümüz (sömürülen uluslar) arasındaki ilişkileri açıklayacaktır.

Kaynakça

  • Blasingame, J. (2009, May). The Hunger Games by Suzanne Collins. Rev. of The Hunger Games by Suzanne Collins. International Reading Association, 52(8), 724-725.

Reflections of the Surveillance and Oppressive Authority in Hunger Games Trilogy

Yıl 2022, Cilt: 12 Sayı: 2, 1089 - 1100, 02.08.2022
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1103249

Öz

This study focuses on hunger, social breakdown, political oppression and Michael Foucault’s concepts of surveillance and discipline in the The Hunger Games Trilogy, which is about rebellion and survival under a totalitarian regime. This paper aims to illustrate how The Hunger Games trilogy (The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay) examines the reflections of oppressive authority both in today’s and the future world and tries to reveal the connection between the districts in Panem in the films and today’s countries, based on Foucault’s concepts. Suzan Collins' civilization is portrayed by hunger and a ruthless central authority that is guarded by the Capitol and governs 12 surrounding districts. Panem is separated into 12 districts, which are controlled by the Capitol, the capital. As penance for their earlier disobedience, the 12 districts send a boy and a girl, ages 12 to 18, to fight to the death in the Hunger Games each year. Because of the economic situation of the districts, the Capitol easily dominates and controls them, and despite the fact that there is enough food in the Capitol, it does not supply the districts. Poor economic conditions caused by the Capitol in districts cause famine, thus residents occasionally opt to search for food regardless of being observed, yet the problem of starving persists. Drawing from Foucault's ideas on surveillance, discipline, and the panopticon, this article will explain the living conditions of citizens in Panem, the surveillance of the Capitol, and the relations between the Capitol (United States of America and some exploitative countries) and the present (exploited nations).

Kaynakça

  • Blasingame, J. (2009, May). The Hunger Games by Suzanne Collins. Rev. of The Hunger Games by Suzanne Collins. International Reading Association, 52(8), 724-725.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Edebi Teori
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Mesut Günenç 0000-0002-7077-1914

Yayımlanma Tarihi 2 Ağustos 2022
Gönderilme Tarihi 14 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Günenç, M. (2022). Reflections of the Surveillance and Oppressive Authority in Hunger Games Trilogy. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 12(2), 1089-1100. https://doi.org/10.48146/odusobiad.1103249

  Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....

 ODÜSOBİAD