Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon

Yıl 2012, Cilt: 25 Sayı: 2, 31 - 42, 31.12.2012

Öz

Peyniraltı suyu (PAS) ile bir tür içkisi; PAS, glikoz,üzüm suyu ve sütten oluşan pastörize 

karışımdan üretilmiştir. Kesikli bir biyoreaktörde kefir mayası ile bu karışımın fermentasyonu 

araştırılmıştır. Peynir altı suyu içkisi üretimi sırasında pH değerleri kaydedilmiştir. Genelleştirilmiş 

öngörmeli kontrol (GPC) algoritması için sistem modeli deneysel veriden yararlanarak elde edilmiştir. 

pH set noktasına basamak etki verilmesi durumunda (yani servo kontrol durumunda) GPC teorik olarak 

biyoreaktöre uygulanmıştır. N2=2, Nu=1, λ=0.007 ayar parametreleri ile GPC iyi servo kontrol sonucu 

sağlamıştır.

Kaynakça

  • [1] M.R., Pedro, J., Guimaraes, A., Teixeira and Domingues, L., “Fermentation of lactose to bio-ethanol by yeasts as part of integrated solutions for the valorisation of cheese whey”, Biotechnology Advances, Vol. 28, No.3, pp. 375-384, 2010.
  • [2] S., Ozmihci and F., Kargi, “Utilization of cheese whey powder for ethanol fermentation: Effects of operating parameters”, Enzyme and Microbial Technology, Vol. 38, No.5, pp. 711-718, 2006.
  • [3] S., Ozmihci and F., Kargi, “Kinetics of batch ethanol fermentation of cheese whey powder (CWP) solution as a function of substrate and yeast concentrations”, Bioresource Technology, Vol. 98, No.16, pp. 2978-2984, 2007a.
  • [4] S., Ozmihci and F., Kargi, “Effects of feed sugar concentration on continuous ethanol fermentation of cheese whey powder solution (CWP)”, Enzyme and Microbial Technology, Vol. 41, No.6-7, pp. 876-880, 2007b.
  • [5] S., Ozmihci and F., Kargi, “Ethanol production from cheese whey powder solution in a packed column bioreactor at different hydraulic residence times”, Biochemical Engineering Journal, Vol. 42, No.2, pp. 180-185, 2008.
  • [6] A., Saraceno, S., Curcio, V., Calobro, G., Iorio, “A hybrid neural approach to model batch fermentation of ricotta cheese whey to ethanol”, Computers and Chemical Engineering, Vol.34, No.10, pp. 1590-1596, 2010.
  • [7] S. Altuntaş, S. Ertunç, H. Hapoglu, M. Alpbaz, “Discrete – time modelling of the cheese whey drink production and servo control of pH”, Ordu Univ. J. Sci. Tech, Vol.1, No.1, pp.15-22, 2011.
  • [8] S. Altuntaş, “Biological treatment of wastewater from cheesemaking plants”, PhD Thesis (in Turkish), Department of Chemical Engineering, Ankara University, Turkey, 2012.
  • [9] I., Petsas, K., Psarianos, A., Bekatorov, A.A., Koutinas, I.M., Banat and R., Marchant, “Improvement of kefir yeast by mutation with N-methyl-N-nitrosoguanidine”, Journal Biotechnology Letters, Vol. 24, No.7, pp. 557-560, 2002.
  • [10] Y., Kourkoutas, C., Psarianas, A.A., Koutinas, M., Kanellaki, I.M. Banat and R., Marchant, “Continuous Whey Fermentation Using Kefir Yeast Immobilized on Delignified Cellulosic Material”, J. Agric. Food Chem., Vol. 50, No.9, pp. 2543-2547, 2002.
  • [11] A., Paraskevopoulou, I., Athanasiadis, G., Blekas, A.A., Koutinas, M. Kanellaki and V., Kiosseoglov, “Influence of polysaccharide addition on stability of a cheese whey kefir-milk mixture”, Food Hydrocolloids, Vol. 17, No.5, pp. 615-620, 2003.
  • [12] D.W., Clarke, C., Mohtadi, P.S., Tuffs,”Generalized predictive control-Part I: the basic algorithm”, Automatica, Vol.23, No.2, pp. 137-148, 1987.
  • [13] L., Li-Juan, S., Hong-Ye, C., Jian, “Generalized predictive control with online least squares support vector machines”, Acta Automatica Sinica, Vol. 33, No. 11, pp. 1182-1188, 2007.
  • [14] T., Sato, “Design of a GPC-based PID controller for controlling a weigh feeder”, Control Engineering Practice, Vol.18, No 2, pp.105-113, 2010.
  • [15] A.R., Neshasteriz, A.K., Sedigh, H., Sadjadian, “Generalized predictive control and tuning of industrial processes with second order plus dead time models”, Journal of Process Control, Vol. 20, No.2, pp. 63-72, 2010.
  • [16] L.C., Pekel, Z., Zeybek, H. Hapoğlu and M., Alpbaz, “Textile Wastewater Treatment with Coagulation and GPC Control”, Chemical Engineering Transactions, Vol. 21, No.21, pp. 817-822, 2010.
  • [17] G.J. Bierman, “Measurement updating using the U-D factorisation”, Automatica, Vol. 12, No.4, pp. 375-382, 1976.

Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon

Yıl 2012, Cilt: 25 Sayı: 2, 31 - 42, 31.12.2012

Öz

Peyniraltı suyu (PAS) ile bir tür içkisi; PAS, glikoz,üzüm suyu ve sütten oluşan pastörize 

karışımdan üretilmiştir. Kesikli bir biyoreaktörde kefir mayası ile bu karışımın fermentasyonu 

araştırılmıştır. Peynir altı suyu içkisi üretimi sırasında pH değerleri kaydedilmiştir. Genelleştirilmiş 

öngörmeli kontrol (GPC) algoritması için sistem modeli deneysel veriden yararlanarak elde edilmiştir. 

pH set noktasına basamak etki verilmesi durumunda (yani servo kontrol durumunda) GPC teorik olarak 

biyoreaktöre uygulanmıştır. N2=2, Nu=1, λ=0.007 ayar parametreleri ile GPC iyi servo kontrol sonucu 

sağlamıştır.

Kaynakça

  • [1] M.R., Pedro, J., Guimaraes, A., Teixeira and Domingues, L., “Fermentation of lactose to bio-ethanol by yeasts as part of integrated solutions for the valorisation of cheese whey”, Biotechnology Advances, Vol. 28, No.3, pp. 375-384, 2010.
  • [2] S., Ozmihci and F., Kargi, “Utilization of cheese whey powder for ethanol fermentation: Effects of operating parameters”, Enzyme and Microbial Technology, Vol. 38, No.5, pp. 711-718, 2006.
  • [3] S., Ozmihci and F., Kargi, “Kinetics of batch ethanol fermentation of cheese whey powder (CWP) solution as a function of substrate and yeast concentrations”, Bioresource Technology, Vol. 98, No.16, pp. 2978-2984, 2007a.
  • [4] S., Ozmihci and F., Kargi, “Effects of feed sugar concentration on continuous ethanol fermentation of cheese whey powder solution (CWP)”, Enzyme and Microbial Technology, Vol. 41, No.6-7, pp. 876-880, 2007b.
  • [5] S., Ozmihci and F., Kargi, “Ethanol production from cheese whey powder solution in a packed column bioreactor at different hydraulic residence times”, Biochemical Engineering Journal, Vol. 42, No.2, pp. 180-185, 2008.
  • [6] A., Saraceno, S., Curcio, V., Calobro, G., Iorio, “A hybrid neural approach to model batch fermentation of ricotta cheese whey to ethanol”, Computers and Chemical Engineering, Vol.34, No.10, pp. 1590-1596, 2010.
  • [7] S. Altuntaş, S. Ertunç, H. Hapoglu, M. Alpbaz, “Discrete – time modelling of the cheese whey drink production and servo control of pH”, Ordu Univ. J. Sci. Tech, Vol.1, No.1, pp.15-22, 2011.
  • [8] S. Altuntaş, “Biological treatment of wastewater from cheesemaking plants”, PhD Thesis (in Turkish), Department of Chemical Engineering, Ankara University, Turkey, 2012.
  • [9] I., Petsas, K., Psarianos, A., Bekatorov, A.A., Koutinas, I.M., Banat and R., Marchant, “Improvement of kefir yeast by mutation with N-methyl-N-nitrosoguanidine”, Journal Biotechnology Letters, Vol. 24, No.7, pp. 557-560, 2002.
  • [10] Y., Kourkoutas, C., Psarianas, A.A., Koutinas, M., Kanellaki, I.M. Banat and R., Marchant, “Continuous Whey Fermentation Using Kefir Yeast Immobilized on Delignified Cellulosic Material”, J. Agric. Food Chem., Vol. 50, No.9, pp. 2543-2547, 2002.
  • [11] A., Paraskevopoulou, I., Athanasiadis, G., Blekas, A.A., Koutinas, M. Kanellaki and V., Kiosseoglov, “Influence of polysaccharide addition on stability of a cheese whey kefir-milk mixture”, Food Hydrocolloids, Vol. 17, No.5, pp. 615-620, 2003.
  • [12] D.W., Clarke, C., Mohtadi, P.S., Tuffs,”Generalized predictive control-Part I: the basic algorithm”, Automatica, Vol.23, No.2, pp. 137-148, 1987.
  • [13] L., Li-Juan, S., Hong-Ye, C., Jian, “Generalized predictive control with online least squares support vector machines”, Acta Automatica Sinica, Vol. 33, No. 11, pp. 1182-1188, 2007.
  • [14] T., Sato, “Design of a GPC-based PID controller for controlling a weigh feeder”, Control Engineering Practice, Vol.18, No 2, pp.105-113, 2010.
  • [15] A.R., Neshasteriz, A.K., Sedigh, H., Sadjadian, “Generalized predictive control and tuning of industrial processes with second order plus dead time models”, Journal of Process Control, Vol. 20, No.2, pp. 63-72, 2010.
  • [16] L.C., Pekel, Z., Zeybek, H. Hapoğlu and M., Alpbaz, “Textile Wastewater Treatment with Coagulation and GPC Control”, Chemical Engineering Transactions, Vol. 21, No.21, pp. 817-822, 2010.
  • [17] G.J. Bierman, “Measurement updating using the U-D factorisation”, Automatica, Vol. 12, No.4, pp. 375-382, 1976.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Kimya Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Semin Altuntaş Bu kişi benim

Suna Ertunç

Hale Hopoğlu

Mustafa Alpbaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2012
Kabul Tarihi 19 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Altuntaş, S., Ertunç, S., Hopoğlu, H., Alpbaz, M. (2012). Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25(2), 31-42.
AMA Altuntaş S, Ertunç S, Hopoğlu H, Alpbaz M. Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon. ESOGÜ Müh Mim Fak Derg. Aralık 2012;25(2):31-42.
Chicago Altuntaş, Semin, Suna Ertunç, Hale Hopoğlu, ve Mustafa Alpbaz. “Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 25, sy. 2 (Aralık 2012): 31-42.
EndNote Altuntaş S, Ertunç S, Hopoğlu H, Alpbaz M (01 Aralık 2012) Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 25 2 31–42.
IEEE S. Altuntaş, S. Ertunç, H. Hopoğlu, ve M. Alpbaz, “Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon”, ESOGÜ Müh Mim Fak Derg, c. 25, sy. 2, ss. 31–42, 2012.
ISNAD Altuntaş, Semin vd. “Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 25/2 (Aralık 2012), 31-42.
JAMA Altuntaş S, Ertunç S, Hopoğlu H, Alpbaz M. Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon. ESOGÜ Müh Mim Fak Derg. 2012;25:31–42.
MLA Altuntaş, Semin vd. “Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 25, sy. 2, 2012, ss. 31-42.
Vancouver Altuntaş S, Ertunç S, Hopoğlu H, Alpbaz M. Servo Control Applıcatıon Of Predıctıve Algorıthm To The Cheese Whey Drınk Productıon. ESOGÜ Müh Mim Fak Derg. 2012;25(2):31-42.

20873 13565 13566 15461 13568  14913