Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki

Yıl 2025, Cilt: 26 Sayı: 3, 696 - 712, 28.11.2025

Öz

Bu çalışma, çevrim içi toplulukların gastronomi alanında gıda israfı bilinci üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, dijital dünyada çevrim içi toplulukların bireylerin sürdürülebilirlik farkındalığını ve akademik üretim süreçlerini nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Bu doğrultuda, son on yılda “gıda israfı” ile ilgili akademik yayınlara yönelik yayın eğilim analizi yapılmıştır. Sosyal medyadaki ilgili içerik yoğunluğu ise Google Trends verileri kullanılarak elde edilmiştir. Betimsel analize ek olarak, iki değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için Python programlama dili kullanılarak korelasyon analizi yapılmıştır, değişkenler arasındaki etkiyi incelemek için ise regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, sosyal medya içerik yoğunluğunun akademik yayın sayısı ile anlamlı ve pozitif bir korelasyona sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle çevrim içi toplulukların gıda israfına yönelik ilgisindeki artışın, akademik yayınlara yaklaşık iki yıllık bir gecikmeyle yansıdığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, sosyal medyanın yalnızca tüketici davranışlarını değil, aynı zamanda akademik araştırma eğilimlerini de yönlendiren bir değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, gıda israfının önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak ve davranış değişikliği sağlamak için sosyal medyanın etkili bir araç olarak kullanılması gerekliliğinin altını çizmektedir. Ayrıca, araştırma gıda sektörü ve politika yapıcılar için sosyal medyanın bilinçlendirme amacıyla etkin kullanımına yönelik önerilerde bulunmaktadır.

Kaynakça

  • Abiad, M. G., & Meho, L. I. (2018). Food loss and food waste research in the Arab world: a systematic review. Içinde Food Security (C. 10, Sayı 2, ss. 311-322). Springer Netherlands. https://doi.org/10.1007/s12571-018-0782-7
  • Altıntaş, O. (2021). GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA İSRAFI VE GIDA GÜVENLİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİ: İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ. İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü,Gastronomi Anabilim Dalı.
  • Bakardjieva, M. (2012). Subactivism: Lifeworld and politics in the age of the Internet. Içinde A. Feenberg & N. Friesen (Ed.), (Re)Inventing the Internet. Sense Publishers.
  • BBC NEWS Türkçe. (2021, Mart 5). 2021 BM Gıda İsrafı Raporu: Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56291957?utm_source=chatgpt.com.
  • Beretta, C., Stucki, M., & Hellweg, S. (2017). Environmental Impacts and Hotspots of Food Losses: Value Chain Analysis of Swiss Food Consumption. Environmental Science and Technology, 51(19), 11165-11173. https://doi.org/10.1021/acs.est.6b06179
  • Chang, W., Jiang, M., & Arshad, M. H. (2024a). From Posts to Action: Leveraging Social Media to Inspire Food Waste Reduction in Hospitality for a Net Zero Future. Sustainability (Switzerland), 16(24). https://doi.org/10.3390/su162411296
  • Chang, W., Jiang, M., & Arshad, M. H. (2024b). From Posts to Action: Leveraging Social Media to Inspire Food Waste Reduction in Hospitality for a Net Zero Future. Sustainability (Switzerland), 16(24). https://doi.org/10.3390/su162411296
  • Chauhan, C., Dhir, A., Akram, M. U., & Salo, J. (2021). Food loss and waste in food supply chains. A systematic literature review and framework development approach. Journal of Cleaner Production, 295. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.126438
  • Christensen, L. B. ., Johnson, Burke., & Turner, L. Anne. (2020). Research methods : design and analysis. Pearson Education.
  • Conrad, Z., Niles, M. T., Neher, D. A., Roy, E. D., Tichenor, N. E., & Jahns, L. (2018). Relationship between food waste, diet quality, and environmental sustainability. PLoS ONE, 13(4). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0195405
  • Çekal, N., & Doğan, E. (2022). Sürdürülebilir Gastronomide Standart Reçete ve Coğrafi İşaretlerin Önemi. Journal of Tourism Studies, 1(4), 49-60. https://www.mfa.gov.tr
  • Çelik, M. (2023). SOSYAL MEDYA KULLANIMININ GASTRONOMİ TURİZMİNE ETKİ DÜZEYİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Journal of Recreation and Tourism Research, 4(10). https://doi.org/10.5281/zenodo.10443068
  • Çerasi, C. Ç., Balcıoğlu, Y. S., Huseynov, F., & Kılıç, A. (2024). Sosyal Medyanın Tüketicilerin Yeşil Tüketim Algısı Üzerindeki Etkisini Anlamak için Kapsamlı bir Metin Madenciliği Uygulaması. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi, 1(17).
  • Demirel, G., & Karanfiloğlu, M. (2020). Sosyal Medyada Yemek Fotoğraflarının Kimlik İnşası Bağlamında Tüketimi: Instagram Örneği. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 34, 236-259. https://doi.org/10.31123/akil.781110
  • FAO. (2011). Global Food Losses and Food Waste (J. Gustavsson & C. Cederberg, Ed.). Fao.
  • FAO. (2013). Food wastage footprint : impact on natural resources : summary report. https://www.fao.org/3/i3347e/i3347e.pdf; FAO.
  • Fraenkel, J. R. ., Wallen, N. E. ., & Hyun, H. H. . (2023). How to design and evaluate research in education (11. edition). McGraw Hill.
  • Gemeç, E., & Gürbüz, İ. B. (2022). Gıda İsrafının Önlenmesine Yönelik Tutum ve Davranışların Belirlenmesi; Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi Gemeç ve Gürbüz, 8.
  • Gerbaudo, P. (2014). Twitler ve Sokaklar-Sosyal Medya ve Günümüzün Eylemciliği (O. Akınhay, Çev.). Agora Kitaplığı.
  • Google Trends. (2025). Zaman içerisinde gösterilen ilgi. https://trends.google.com/trends/explore?cat=299&date=2013-01-01%202024-01-01&q=food%20waste&hl=tr.
  • Gün, S., & Kılıç, G. D. (2022). Eko Gastronomi ve Sürdürülebilir Gastronomi (Eco Gastronomy and Sustainable Gastronomy). Journal of Tourism and Gastronomy Studies. https://doi.org/10.21325/jotags.2022.1027
  • Hou, J. Z., Lotz, A., Hearn, G., & Lewis, K. (2022). Social media: The real impact on food waste reduction beyond the swipe or the click (Project summary report).
  • Jeswani, H. K., Figueroa-Torres, G., & Azapagic, A. (2021). The extent of food waste generation in the UK and its environmental impacts. Sustainable Production and Consumption, 26, 532-547. https://doi.org/10.1016/j.spc.2020.12.021
  • Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemi Kavramlar İlkeler Teknikler (23. Basım). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Kozak, M. (2021). Bilimsel Araştırma Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri (5. baskı). Detay Yayıncılık.
  • Kummu, M., de Moel, H., Porkka, M., Siebert, S., Varis, O., & Ward, P. J. (2012). Lost food, wasted resources: Global food supply chain losses and their impacts on freshwater, cropland, and fertiliser use. Science of the Total Environment, 438, 477-489. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2012.08.092
  • Lipinski, B., Hanson, C., Lomax, J., Kitinoja, L., Waite, R., & Searchinger, T. (2013). Installment 2 of “Creating a Sustainable Food Future” Reducing Food Loss and Waste. http://www.worldresourcesreport.org.
  • Mokrane, S., Buonocore, E., Capone, R., & Franzese, P. P. (2023). Exploring the Global Scientific Literature on Food Waste and Loss. Içinde Sustainability (Switzerland) (C. 15, Sayı 6). Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI). https://doi.org/10.3390/su15064757
  • Özdemir, Ö., & Kasap, G. (2024). Destinasyon Pazarlamasında Sosyal Medya ve Sürdürülebilirlik: Gastronomi Alanında Bir İnceleme. Içinde Turizm Pazarlamasında Temel Konulara Yenilenmiş Bakış. Detay.
  • Özdemir, S. (2019). Sosyal Medyada Yemek Kültürüne Bakış: Instagram Örneği. Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 21-32.
  • Parfitt, J., Barthel, M., & MacNaughton, S. (2010a). Food waste within food supply chains: Quantification and potential for change to 2050. Içinde Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences (C. 365, Sayı 1554, ss. 3065-3081). Royal Society. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0126
  • Parfitt, J., Barthel, M., & MacNaughton, S. (2010b). Food waste within food supply chains: Quantification and potential for change to 2050. Içinde Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences (C. 365, Sayı 1554, ss. 3065-3081). Royal Society. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0126
  • Patwardhan, V., Mallya, J., S, K., & Kumar, D. (2024). Influence of social media on young adults’ food consumption behavior: scale development. Cogent Social Sciences, 10(1). https://doi.org/10.1080/23311886.2024.2391016
  • Pfaltzgraff, L. A., De Bruyn, M., Cooper, E. C., Budarin, V., & Clark, J. H. (2013). Food waste biomass: A resource for high-value chemicals. Içinde Green Chemistry (C. 15, Sayı 2, ss. 307-314). Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c2gc36978h
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216
  • Read, Q. D., Brown, S., Cuéllar, A. D., Finn, S. M., Gephart, J. A., Marston, L. T., Meyer, E., Weitz, K. A., & Muth, M. K. (2020). Assessing the environmental impacts of halving food loss and waste along the food supply chain. Science of the Total Environment, 712. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.136255
  • Read, Q. D., & Muth, M. K. (2021). Cost-effectiveness of four food waste interventions: Is food waste reduction a “win–win?” Resources, Conservation and Recycling, 168. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2021.105448
  • Šálková, D., Maierová, O., Kvasničková Stanislavská, L., & Pilař, L. (2023). The Relationship between “Zero Waste” and Food: Insights from Social Media Trends. Foods, 12(17). https://doi.org/10.3390/foods12173280
  • Shellenberger, M. (2020, Haziran 28). On Behalf Of Environmentalists, I Apologize For The Climate Scare. https://tallbloke.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/06/schellenberger-apology.pdf#page=5.50. https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2020/06/28/on-be…environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare/#1d44a0231fa8
  • Smith, R. (2015). How reducing food waste could ease climate change. https://www. nationalgeographic.com/science/article/150122-food-waste-climate-change-hunger.
  • Specht, A. R., & Buck, E. B. (2019). Crowdsourcing Change: An Analysis of Twitter Discourse on Food Waste and Reduction Strategies. Journal of Applied Communications, 103(2). https://doi.org/10.4148/1051-0834.2240
  • Sundin, N., Rosell, M., Eriksson, M., Jensen, C., & Bianchi, M. (2021). The climate impact of excess food intake - An avoidable environmental burden. Resources, Conservation and Recycling, 174. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2021.105777
  • Sutinen, U. M., & Närvänen, E. (2022). Constructing the food waste issue on social media: a discursive social marketing approach. Journal of Marketing Management, 38(3-4), 219-247. https://doi.org/10.1080/0267257X.2021.1966077
  • Tekiner, İ. H., Mercan, N. N., Kahraman, A., & Özel, M. (2021). Dünya ve Türkiye’de gıda israfı ve kaybına genel bir bakış. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 123-128. https://doi.org/10.47769/izufbed.884219
  • Tezel, Ö., Küçükkancabaş, S., & Yıldız, E. (2020). Sürdürülebilir Kalınma Hedefleri Bakımından Atık Yönetimi Uygulamalarının Hanehalkı Tarafından Değerlendirilmesi: Edirne Örneği. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 941-957. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.727716
  • Wulandari, W., Rafsanjani, M. A., Dewi, R. M., Zain, R. R., & Irawan, N. (2024). Bibliometric analysis of food waste in economics for Sustainable Development Goals 2030. E3S Web of Conferences, 568. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202456801005
  • Yaşa, H. (2022). Çevre(cilik) Hareketi Olarak Sosyal Medyada Sıfır Atık Hareketi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 49, 212-230. https://doi.org/10.52642/susbed.1156189
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
  • Yodkhayan, M., & Muneenam, U. (2023). EVALUATION OF COMMUNITY-BASED GASTRONOMIC TOURISM IN SATUN PROVINCE, THAILAND, REGARDING MANAGEMENT FOR ZERO FOOD WASTE. Geojournal of Tourism and Geosites , 50(4), 1260-1267. https://doi.org/10.30892/gtg.50406-1124
  • Zhao, Z., & Cheng, M. (2024). A narrative review of social media interventions aimed at reducing food waste in tourism and hospitality. Içinde Current Issues in Tourism. Routledge. https://doi.org/10.1080/13683500.2024.2384527

The Impact of Digital Platforms on Food Waste Awareness: The Relationship Between Online Communities and Academic Studies

Yıl 2025, Cilt: 26 Sayı: 3, 696 - 712, 28.11.2025

Öz

Research seeks to find out the role that the online community plays in the awareness about food wastage in gastronomy. It delves further into how online communities in the digital space mediate how people become aware of sustainability and the processes that people undergo to produce knowledge. A trend analysis of publication on academic studies on "food waste" was done for the last 10 years. Google Trends data captures content intensity used for related purposes on social media. Further, a combination of descriptive analysis and correlation analysis through Python programming determined the association between the two variables, while regression analysis explored the interrelationship and influence of variables on each other. The results indicated that intensity of social media content was associated significantly and positively to numbers of academic publications. Interestingly, two years of lag were found before the increased interest from online communities into food waste showed in academic publications. This study hence demonstrates that social media indeed forms an independent variable other than consuming behavior but rather shape trends in academic research. Hence, the necessity found in order to keep using social media as an effective instrument for sensitization to behavioral change with food waste prevention is affirmed. It also includes recommendations for establishing some effective use of social media as an awareness creation tool for possible stakeholders in the food industry and public policy.

Kaynakça

  • Abiad, M. G., & Meho, L. I. (2018). Food loss and food waste research in the Arab world: a systematic review. Içinde Food Security (C. 10, Sayı 2, ss. 311-322). Springer Netherlands. https://doi.org/10.1007/s12571-018-0782-7
  • Altıntaş, O. (2021). GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA İSRAFI VE GIDA GÜVENLİĞİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİ: İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ. İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü,Gastronomi Anabilim Dalı.
  • Bakardjieva, M. (2012). Subactivism: Lifeworld and politics in the age of the Internet. Içinde A. Feenberg & N. Friesen (Ed.), (Re)Inventing the Internet. Sense Publishers.
  • BBC NEWS Türkçe. (2021, Mart 5). 2021 BM Gıda İsrafı Raporu: Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56291957?utm_source=chatgpt.com.
  • Beretta, C., Stucki, M., & Hellweg, S. (2017). Environmental Impacts and Hotspots of Food Losses: Value Chain Analysis of Swiss Food Consumption. Environmental Science and Technology, 51(19), 11165-11173. https://doi.org/10.1021/acs.est.6b06179
  • Chang, W., Jiang, M., & Arshad, M. H. (2024a). From Posts to Action: Leveraging Social Media to Inspire Food Waste Reduction in Hospitality for a Net Zero Future. Sustainability (Switzerland), 16(24). https://doi.org/10.3390/su162411296
  • Chang, W., Jiang, M., & Arshad, M. H. (2024b). From Posts to Action: Leveraging Social Media to Inspire Food Waste Reduction in Hospitality for a Net Zero Future. Sustainability (Switzerland), 16(24). https://doi.org/10.3390/su162411296
  • Chauhan, C., Dhir, A., Akram, M. U., & Salo, J. (2021). Food loss and waste in food supply chains. A systematic literature review and framework development approach. Journal of Cleaner Production, 295. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.126438
  • Christensen, L. B. ., Johnson, Burke., & Turner, L. Anne. (2020). Research methods : design and analysis. Pearson Education.
  • Conrad, Z., Niles, M. T., Neher, D. A., Roy, E. D., Tichenor, N. E., & Jahns, L. (2018). Relationship between food waste, diet quality, and environmental sustainability. PLoS ONE, 13(4). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0195405
  • Çekal, N., & Doğan, E. (2022). Sürdürülebilir Gastronomide Standart Reçete ve Coğrafi İşaretlerin Önemi. Journal of Tourism Studies, 1(4), 49-60. https://www.mfa.gov.tr
  • Çelik, M. (2023). SOSYAL MEDYA KULLANIMININ GASTRONOMİ TURİZMİNE ETKİ DÜZEYİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Journal of Recreation and Tourism Research, 4(10). https://doi.org/10.5281/zenodo.10443068
  • Çerasi, C. Ç., Balcıoğlu, Y. S., Huseynov, F., & Kılıç, A. (2024). Sosyal Medyanın Tüketicilerin Yeşil Tüketim Algısı Üzerindeki Etkisini Anlamak için Kapsamlı bir Metin Madenciliği Uygulaması. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi, 1(17).
  • Demirel, G., & Karanfiloğlu, M. (2020). Sosyal Medyada Yemek Fotoğraflarının Kimlik İnşası Bağlamında Tüketimi: Instagram Örneği. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 34, 236-259. https://doi.org/10.31123/akil.781110
  • FAO. (2011). Global Food Losses and Food Waste (J. Gustavsson & C. Cederberg, Ed.). Fao.
  • FAO. (2013). Food wastage footprint : impact on natural resources : summary report. https://www.fao.org/3/i3347e/i3347e.pdf; FAO.
  • Fraenkel, J. R. ., Wallen, N. E. ., & Hyun, H. H. . (2023). How to design and evaluate research in education (11. edition). McGraw Hill.
  • Gemeç, E., & Gürbüz, İ. B. (2022). Gıda İsrafının Önlenmesine Yönelik Tutum ve Davranışların Belirlenmesi; Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi Gemeç ve Gürbüz, 8.
  • Gerbaudo, P. (2014). Twitler ve Sokaklar-Sosyal Medya ve Günümüzün Eylemciliği (O. Akınhay, Çev.). Agora Kitaplığı.
  • Google Trends. (2025). Zaman içerisinde gösterilen ilgi. https://trends.google.com/trends/explore?cat=299&date=2013-01-01%202024-01-01&q=food%20waste&hl=tr.
  • Gün, S., & Kılıç, G. D. (2022). Eko Gastronomi ve Sürdürülebilir Gastronomi (Eco Gastronomy and Sustainable Gastronomy). Journal of Tourism and Gastronomy Studies. https://doi.org/10.21325/jotags.2022.1027
  • Hou, J. Z., Lotz, A., Hearn, G., & Lewis, K. (2022). Social media: The real impact on food waste reduction beyond the swipe or the click (Project summary report).
  • Jeswani, H. K., Figueroa-Torres, G., & Azapagic, A. (2021). The extent of food waste generation in the UK and its environmental impacts. Sustainable Production and Consumption, 26, 532-547. https://doi.org/10.1016/j.spc.2020.12.021
  • Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemi Kavramlar İlkeler Teknikler (23. Basım). Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Kozak, M. (2021). Bilimsel Araştırma Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri (5. baskı). Detay Yayıncılık.
  • Kummu, M., de Moel, H., Porkka, M., Siebert, S., Varis, O., & Ward, P. J. (2012). Lost food, wasted resources: Global food supply chain losses and their impacts on freshwater, cropland, and fertiliser use. Science of the Total Environment, 438, 477-489. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2012.08.092
  • Lipinski, B., Hanson, C., Lomax, J., Kitinoja, L., Waite, R., & Searchinger, T. (2013). Installment 2 of “Creating a Sustainable Food Future” Reducing Food Loss and Waste. http://www.worldresourcesreport.org.
  • Mokrane, S., Buonocore, E., Capone, R., & Franzese, P. P. (2023). Exploring the Global Scientific Literature on Food Waste and Loss. Içinde Sustainability (Switzerland) (C. 15, Sayı 6). Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI). https://doi.org/10.3390/su15064757
  • Özdemir, Ö., & Kasap, G. (2024). Destinasyon Pazarlamasında Sosyal Medya ve Sürdürülebilirlik: Gastronomi Alanında Bir İnceleme. Içinde Turizm Pazarlamasında Temel Konulara Yenilenmiş Bakış. Detay.
  • Özdemir, S. (2019). Sosyal Medyada Yemek Kültürüne Bakış: Instagram Örneği. Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 21-32.
  • Parfitt, J., Barthel, M., & MacNaughton, S. (2010a). Food waste within food supply chains: Quantification and potential for change to 2050. Içinde Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences (C. 365, Sayı 1554, ss. 3065-3081). Royal Society. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0126
  • Parfitt, J., Barthel, M., & MacNaughton, S. (2010b). Food waste within food supply chains: Quantification and potential for change to 2050. Içinde Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences (C. 365, Sayı 1554, ss. 3065-3081). Royal Society. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0126
  • Patwardhan, V., Mallya, J., S, K., & Kumar, D. (2024). Influence of social media on young adults’ food consumption behavior: scale development. Cogent Social Sciences, 10(1). https://doi.org/10.1080/23311886.2024.2391016
  • Pfaltzgraff, L. A., De Bruyn, M., Cooper, E. C., Budarin, V., & Clark, J. H. (2013). Food waste biomass: A resource for high-value chemicals. Içinde Green Chemistry (C. 15, Sayı 2, ss. 307-314). Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c2gc36978h
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216
  • Read, Q. D., Brown, S., Cuéllar, A. D., Finn, S. M., Gephart, J. A., Marston, L. T., Meyer, E., Weitz, K. A., & Muth, M. K. (2020). Assessing the environmental impacts of halving food loss and waste along the food supply chain. Science of the Total Environment, 712. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.136255
  • Read, Q. D., & Muth, M. K. (2021). Cost-effectiveness of four food waste interventions: Is food waste reduction a “win–win?” Resources, Conservation and Recycling, 168. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2021.105448
  • Šálková, D., Maierová, O., Kvasničková Stanislavská, L., & Pilař, L. (2023). The Relationship between “Zero Waste” and Food: Insights from Social Media Trends. Foods, 12(17). https://doi.org/10.3390/foods12173280
  • Shellenberger, M. (2020, Haziran 28). On Behalf Of Environmentalists, I Apologize For The Climate Scare. https://tallbloke.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/06/schellenberger-apology.pdf#page=5.50. https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2020/06/28/on-be…environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare/#1d44a0231fa8
  • Smith, R. (2015). How reducing food waste could ease climate change. https://www. nationalgeographic.com/science/article/150122-food-waste-climate-change-hunger.
  • Specht, A. R., & Buck, E. B. (2019). Crowdsourcing Change: An Analysis of Twitter Discourse on Food Waste and Reduction Strategies. Journal of Applied Communications, 103(2). https://doi.org/10.4148/1051-0834.2240
  • Sundin, N., Rosell, M., Eriksson, M., Jensen, C., & Bianchi, M. (2021). The climate impact of excess food intake - An avoidable environmental burden. Resources, Conservation and Recycling, 174. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2021.105777
  • Sutinen, U. M., & Närvänen, E. (2022). Constructing the food waste issue on social media: a discursive social marketing approach. Journal of Marketing Management, 38(3-4), 219-247. https://doi.org/10.1080/0267257X.2021.1966077
  • Tekiner, İ. H., Mercan, N. N., Kahraman, A., & Özel, M. (2021). Dünya ve Türkiye’de gıda israfı ve kaybına genel bir bakış. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 123-128. https://doi.org/10.47769/izufbed.884219
  • Tezel, Ö., Küçükkancabaş, S., & Yıldız, E. (2020). Sürdürülebilir Kalınma Hedefleri Bakımından Atık Yönetimi Uygulamalarının Hanehalkı Tarafından Değerlendirilmesi: Edirne Örneği. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 941-957. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.727716
  • Wulandari, W., Rafsanjani, M. A., Dewi, R. M., Zain, R. R., & Irawan, N. (2024). Bibliometric analysis of food waste in economics for Sustainable Development Goals 2030. E3S Web of Conferences, 568. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202456801005
  • Yaşa, H. (2022). Çevre(cilik) Hareketi Olarak Sosyal Medyada Sıfır Atık Hareketi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 49, 212-230. https://doi.org/10.52642/susbed.1156189
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
  • Yodkhayan, M., & Muneenam, U. (2023). EVALUATION OF COMMUNITY-BASED GASTRONOMIC TOURISM IN SATUN PROVINCE, THAILAND, REGARDING MANAGEMENT FOR ZERO FOOD WASTE. Geojournal of Tourism and Geosites , 50(4), 1260-1267. https://doi.org/10.30892/gtg.50406-1124
  • Zhao, Z., & Cheng, M. (2024). A narrative review of social media interventions aimed at reducing food waste in tourism and hospitality. Içinde Current Issues in Tourism. Routledge. https://doi.org/10.1080/13683500.2024.2384527
Toplam 50 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Özden Özdemir 0000-0003-4938-4597

Gönderilme Tarihi 31 Mart 2025
Kabul Tarihi 15 Ağustos 2025
Yayımlanma Tarihi 28 Kasım 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 26 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özdemir, Ö. (2025). Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(3), 696-712.
AMA Özdemir Ö. Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Kasım 2025;26(3):696-712.
Chicago Özdemir, Özden. “Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 26, sy. 3 (Kasım 2025): 696-712.
EndNote Özdemir Ö (01 Kasım 2025) Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 26 3 696–712.
IEEE Ö. Özdemir, “Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 26, sy. 3, ss. 696–712, 2025.
ISNAD Özdemir, Özden. “Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 26/3 (Kasım2025), 696-712.
JAMA Özdemir Ö. Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;26:696–712.
MLA Özdemir, Özden. “Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 26, sy. 3, 2025, ss. 696-12.
Vancouver Özdemir Ö. Dijital Platformların Gıda İsrafı Bilincine Etkisi: Sosyal Medya ve Akademik Çalışmalar Arasındaki İlişki. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;26(3):696-712.