Nowadays, food production and consumption are increasing due to the increasing human population. Access to suitable agricultural lands has become difficult and traditional agriculture has been replaced by alternative agricultural methods such as hydroponics, aquaponics and aeroponics. It has been found that vertical farming offers the opportunity to produce more circular food crops without the need for agricultural land. In addition, it has been observed that the crops develop throughout the growing season without being affected by unfavorable climatic conditions, weeds and diseases, and environmental pollution. This study aimed to determine the beneficial effects of vertical farming on the economic development of the agricultural industry, including food production, and ensuring ecosystem integrity. For this purpose, the findings were obtained using the document analysis method, one of the qualitative research techniques. By evaluating the data obtained by examining the primary sources in the literature on the axis of vertical farming and sustainable food production; It is envisaged that beneficial perspectives such as food production, economic development of the agricultural industry and ensuring ecological sustainability can be developed.
Sustainable Food Production Vertical Farming Aeroponic System Hydroponic System Aeroponic System
Günümüzde artan insan nüfusuna bağlı olarak gıda üretimi ve tüketimi giderek artmaktadır. Elverişli tarım arazilerine ulaşılabilirlik ise zorlaşarak geleneksel tarımın yerini hidroponik, akuaponik ve aeroponik gibi alternatif tarım yöntemleri almıştır. Dikey tarımın, tarım arazisine ihtiyaç duymaksızın daha fazla döngüsel gıda mahsulü elde etme imkânı sunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca mahsullerin yetişme sezonu boyunca uygunsuz iklim koşullarından, yabani ot ve hastalıklardan, çevre kirliliğinden etkilenmeden gelişim gösterdiği gözlenmiştir. Bu çalışmada, dikey tarımın gıda üretimi olmak üzere tarım endüstrisinin ekonomik gelişimi ve ekosistem bütünlüğünün sağlanmasına yönelik faydalı etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda bulgular, nitel araştırma tekniklerinden doküman analiz yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Dikey tarım ve sürdürülebilir gıda üretimi ekseninde literatürde yer alan birincil kaynaklar incelenerek elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile; gıda üretimi, tarım endüstrisinin ekonomik gelişimi ve ekolojik sürdürülebilirliğin sağlanması gibi yaralı bakış açılarının geliştirebileceği öngörülmektedir.
Sürdürebilir Gıda Üretimi Dikey Tarım Aeroponik Sistem Hidroponik Sistem Aeroponik Sistem
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi, Sürdürülebilir Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 26 Sayı: 1 |