Araştırma Makalesi

Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma

Cilt: 2 Sayı: 2 29 Aralık 2022
PDF İndir

Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma

Öz

Bu araştırmada genç yetişkinlik dönemindeki bireylerde tek çocuk olmanın kişilik özelliklerine nasıl yansıdığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ailenin tek çocuğu olan ve 19-35 yaş aralığında yer alan dört erkek altı kadın katılımcı ile çevrimiçi yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde katılımcılara öncelikle araştırma hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Görüşme başlamadan önce katılımcılara ses kayıtlarının alınacağı bilgisi verilmiş ve katılımcıların onayları alınmıştır. Bu görüşmelerde araştırmacılar tarafından hazırlanan ve 3 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bireyler tek çocuk olmanın kişilerarası ilişkilerini nasıl etkilediğine, kendilerini bir kardeşin yokluğu nedeniyle nasıl hissettiklerine ve hayatlarını hangi yönlerden etkilediğine dair düşüncelerini dile getirmişlerdir. Görüşmelerin kayıtları deşifre edilmiş ve araştırmacılar tarafından yazıya geçirilen deşifrelerde yer alan veriler nitel araştırma modellerinden içerik analizi modeli ile incelenmiştir. Analiz sonucunda on üç sayfalık bir metin elde edilmiştir. Bu metindeki anlamlı kelimeler kodlanmıştır. Kodlanan kelimelerin anlamı genişletilmiş ve temalar oluşturulmuştur. Verilerin analizinin ardından ortaya çıkan tema ve kodların kavramsal kategorileri araştırmacılar tarafından ayrı ayrı incelenmiştir. Araştırma sonucunda tek çocuk olmak ana temasının altında yer alan beş alt temadan yalnızlığa ilişkin kodlar yalnız kalmak, tek olmak, desteksiz olma; bencilliğe ilişkin kodlar paylaşmayı sevmeme, cimrilik, kıskançlık; nevrotikliğe ilişkin kodlar içine kapanık, boşlukta hissetmek, karamsarlık, güvensiz olma, şüpheci olma, sinirli olma, inatçılık; uyumluluğa ilişkin kodlar rahat olma, güven duyma, pozitif olma, duygusallık, paylaşmayı sevme; sosyal girişkenliğe ilişkin kodlar girişkenlik, özgüvenli olma, dışadönük olma, kolay iletişim kurma şeklinde ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular literatür doğrultusunda tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agger, E. M. (1988). Psychoanalytic perspectives on sibling relationships. Psychoanalytic Inquiry, 8(1), 3–30.
  2. Attepe, S. (2010). Anne baba kaybının çocuklar üzerindeki etkileri. Aile ve Toplum, 6(23), 23-28.
  3. Ayan, A. (2017). Yalnızlık ve utangaçlık düzeyinin özyeterlik ve öfke kontrolü üzerine etkisi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17 (1), 87-108.
  4. Aydıner-Boylu, A. ve Öztop, H. (2013). Tek ebeveynli aileler: sorunlar ve çözüm önerileri. Sosyoekonomi, 19 (19), 208-220.
  5. Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 231-274.
  6. Bedford, V. H., Volling, B. L. ve Avioli, P. S. (2000). Positive consequences of sibling. Aging, 51(1), 53–69.
  7. Begun, A. L. (1995). Sibling relationships and foster care placements for young children. Early Child Development and Care, 106(1), 237–250.
  8. Black, B. ve Logan A. (1995). Link between communication patterns in mother-child, father-child and child-paper interactions and children’s social status. Child Development, 66, 255-271.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kadın Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

13 Mayıs 2022

Kabul Tarihi

7 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arzuman, R., & Gençtanırım Kurt, D. (2022). Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi, 2(2), 277-296. https://izlik.org/JA82YS39RD
AMA
1.Arzuman R, Gençtanırım Kurt D. Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma. OKAD. 2022;2(2):277-296. https://izlik.org/JA82YS39RD
Chicago
Arzuman, Rabia, ve Dilek Gençtanırım Kurt. 2022. “Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi 2 (2): 277-96. https://izlik.org/JA82YS39RD.
EndNote
Arzuman R, Gençtanırım Kurt D (01 Aralık 2022) Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi 2 2 277–296.
IEEE
[1]R. Arzuman ve D. Gençtanırım Kurt, “Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma”, OKAD, c. 2, sy 2, ss. 277–296, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82YS39RD
ISNAD
Arzuman, Rabia - Gençtanırım Kurt, Dilek. “Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi 2/2 (01 Aralık 2022): 277-296. https://izlik.org/JA82YS39RD.
JAMA
1.Arzuman R, Gençtanırım Kurt D. Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma. OKAD. 2022;2:277–296.
MLA
Arzuman, Rabia, ve Dilek Gençtanırım Kurt. “Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2022, ss. 277-96, https://izlik.org/JA82YS39RD.
Vancouver
1.Rabia Arzuman, Dilek Gençtanırım Kurt. Tek Çocuk Olmanın Kişiliğe Yansımaları: Nitel Bir Çalışma. OKAD [Internet]. 01 Aralık 2022;2(2):277-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82YS39RD

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınıdır.
SAMSUN