Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 2, 83 - 89, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.749414

Öz

Bu çalışmada, Hatay’da üretilen ve ruminantların beslenmesinde yaygın olarak kullanılan bazı kuru kaba yemlerin besin madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak Hatay ili genelinde 19 adet buğday samanı, 18 adet yonca kuru otu (YKO), 2 adet fiğ kuru otu, 2 adet mercimek samanı, 1 adet yer fıstığı kuru otu, 4 adet karışık çayır kuru otu (ÇKO) olmak üzere 46 adet kuru kaba yem örneklenmiştir. Örneklenen kaba yemlerde KM, HK, HP, HY, OM, HS, ADF, NDF ve ADL düzeyleri belirlenmiş ve kaba yemlerin ME düzeyleri hesaplama yoluyla tespit edilmiştir. Besin madde içerikleri YKO için HP % 15.58, HS %32.84, ADF %37.52, NDF %44.38 ve ME düzeyi 1727 kcal/kg olarak, Fiğ kuru otu için aynı sırayla %13.96, % 31.26, % 32.68, % 43.31 ve 1766 kcal/kg ME, buğday samanı için de % 3.22, % 41.04, % 48.40, % 68.60 ve 864 kcal/kg ME olarak tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen değerlerin söz konusu kuru kaba yemler için, gerek yapılan önceki çalışmalarda gerekse yemlerin besin madde içeriklerini açıklayan ve genel kabul gören tablo değerlerine uyumlu olduğu, arada ortaya çıkan farklılıkların yem bitkisinin çeşidine, yetiştiricilik yapılan bölgenin iklim ve toprak özelliklerine bağlı olduğu söylenebilir.

Destekleyen Kurum

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Proje Numarası

17 YL 015

Kaynakça

  • Ahmet Şahin Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Kırşehir
  • Mevlüt Günal Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Çünür/Isparta
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Süleyman Zahal 0000-0002-5594-8849

Şerafettin Kaya 0000-0001-9744-8714

Proje Numarası 17 YL 015
Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 8 Haziran 2020
Kabul Tarihi 28 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Zahal, S., & Kaya, Ş. (2020). Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 83-89. https://doi.org/10.47495/okufbed.749414
AMA Zahal S, Kaya Ş. Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. Aralık 2020;3(2):83-89. doi:10.47495/okufbed.749414
Chicago Zahal, Süleyman, ve Şerafettin Kaya. “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2020): 83-89. https://doi.org/10.47495/okufbed.749414.
EndNote Zahal S, Kaya Ş (01 Aralık 2020) Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 2 83–89.
IEEE S. Zahal ve Ş. Kaya, “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, c. 3, sy. 2, ss. 83–89, 2020, doi: 10.47495/okufbed.749414.
ISNAD Zahal, Süleyman - Kaya, Şerafettin. “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/2 (Aralık 2020), 83-89. https://doi.org/10.47495/okufbed.749414.
JAMA Zahal S, Kaya Ş. Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2020;3:83–89.
MLA Zahal, Süleyman ve Şerafettin Kaya. “Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 2, 2020, ss. 83-89, doi:10.47495/okufbed.749414.
Vancouver Zahal S, Kaya Ş. Hatay İlinde Üretilen Bazı Kuru Kaba Yemlerin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2020;3(2):83-9.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.