Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 1395 - 1407, 05.07.2023

Öz

Mevcut çalışma, broyler damızlık tavuklarda yumurta verimi ve yumurta kabuk kalitesini artırmak amacıyla organik bağlı çinko, manganez, demir, bakır, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve vitamin D içeren bir yem ilavesinin etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Broyler damızlıklarla 4 grupta 6 hafta süreyle (2 hafta alıştırma dönemi standart yemleme + 4 hafta muamele yemlemesi) yürütülen denemede, standart vitamin ve iz mineral premiksi içeren broyler damızlık rasyonlarına 1.0, 1.5 ve 2.0 kg/ton düzeyinde organik esaslı mineral/vitamin karışımı ilave edilmiş, kontrol grubuna ise katkı yapılmamıştır. Her grupta 50 tavuk olmak üzere toplam 200 damızlık tavukla yürütülen çalışmada, gruplar eşit sayıda 5 alt gruba ayrılmış, grup düzeyinde yerde altlık sisteminde barındırılmıştır. Deneme sonunda elde edilen bulgular; yeme organik bağlı mineral+vitamin D katkısının yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yumurta kütlesini artırdığını göstermiştir. Rakamsal olarak yemden yararlanma oranını olumlu etkilendiği çalışmada, yumurta kalitesi üzerine gözlenen etkinin, özellikle kabuk direnci için istatistiki olarak önemli (P<0.05) olduğu saptanmış, kırık–çatlak ve kirli yumurta sayısının azaldığı, kuluçkalık özelliğe sahip yumurta sayısının da arttığı gözlenmiştir. Broyler damızlık tavuk yemlerine farklı düzeylerde ilave edilen organik bağlı mineral+vitamin D katkısının yumurta kalite ölçütlerini iyileştirici yönde etkiye sahip olduğu, özellikle ton yeme 1.0 kg düzeyinde katkı kullanımının yumurta verimini, büyüklüğünü ve yumurta kabuk direncini, kuluçkalık yumurta sayısını artırdığı saptanmıştır.

Destekleyen Kurum

Çukurova Üniversitesi BAP Birimi

Proje Numarası

FBA-2014-2449

Teşekkür

Bu çalışma FBA-2014-2449 no’lu Bireysel Araştırma Projesi olarak Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Verilen maddi destek için teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Ajakaiye JJ., Perez-Bello A., Mollineda-Trujillo A. Impact of heat stress on egg quality in layer hens supplemented with l-ascorbic acid and dltocopherol acetate. Vetinarsky Arhiv 2011; 81:119-132.
  • Amen MHM., Al-Daraji H J. Zinc improves egg quality in Cobb500 broiler breeder females. Int. Journal of Poultry Science 2011; 10:471-476.
  • Amen MHM., Al-Daraji HJ. Effect of dietary zinc on productive performance of broiler breeder chickens. International Journal of Applied Poultry Research 2012; 1(1):5-9.
  • Anonim. Piliç Eti Sektör Raporu. Üretim, Tüketim, Dış Ticaret, Sorunlar, Görüşler 2014. Besd-Bir, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği. Ankara.
  • Anonim. Türkiye Kanatlı Eti Üretimi. 2017. http://www.besd-bir.org/assets/documents/Tyrkiye_kanatl_eti_yretimi.pdf. İnternet erişimi; 14.10.2017.
  • Anonimous. The sciene of egg quality. 2013; Technical Update. Hy-Line International.
  • AOAC. Official Method of Analysis, 17th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington (USA). 2000.
  • Atik Z., Ceylan N. Yumurta kabuk kalitesine mineral maddelerin etkisi. Teknik Tavukçuluk Dergisi 2009; 8: 50-57.
  • Favero,A., Vieira SL, Angel CR, Bess F., Cemin HS., Ward TL. Reproductive performance of Cobb 500 breeder hens fed diets supplemented with zinc, manganese, and copper from inorganic and amino acid-complexed sources. Journal Applied Poultrt. Research 2013; 22:80-91.
  • Kidd M., Anthony NB., Johnson Z,. Lee S. Effect of zinc methionine supplementation on the performance of mature broiler breeders. Journal Appllied Poultry Research 1992; 1:207-211.
  • Kilic I., Simsek, E. The Effects of Heat Stress on Egg Production and Quality of Laying Hens, Journal of Animal and Veterinary Advances 2013; 12:42-47.
  • Kutlu H.R. Tavukların Beslenmesi. In: Tavukçuluk Bilimi: Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. 2014. Edits. Türkoğlu, M., Sarıca, M, Genişletilmiş 4. Basım, Bey Ofset Matbaacılık, 651 sayfa, Ankara.
  • Kutlu HR. Yumurta Kabuk Kalitesi ve İyileştirme Yolları. Yumurta Bülteni, Mart, 2017, Sayı 37, Sayfa: 8-11.
  • Kutlu HR., Çelik L. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Ders Kitabı. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi. Genel Yayın No:266, Ders Kitapları Yayın No:A-86, 2016.Adana.
  • Leeson S., Summers JD. Scott’s Nutrition of the Chicken. 4th Edit. University Books, PO Box 1326, Guelph, Ontario, Canada N1H 2001.6N8, 591 p.
  • Nys Y. Recent developments in layer nutrition for optimising shell quality. 2001.Pages 42–52 in Proc. 13th European Symposium on Poultry Nutrition. Blankenberge, Belgium.
  • Roque L., Soares M. C. Effects of eggshell quality and broiler breeder age on hatchability. Poultry Sciency 1994; 73:1838–1845.
  • SAS. User’s Guide: Statistics, Version 8.0 Edition. SAS Institute, , 2000, SAS Inst, Cary, (USA).
  • Shafert DJ., Carey JB., Prochaska JF. Effect of dietary methionine intake on egg component yield and composition. Poultry Science 1996; 75(9):1080-5.

Effect of Organic-Based Mineral+Vit D Supplementation on the Egg Yield and Quality of Broiler Breeders

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 2, 1395 - 1407, 05.07.2023

Öz

The present study was aimed to determine effect of a mixture of organic based mineral+vitamin D containing zinc, manganese, iron, copper, phosphorus, magnesium, calcium, and vitamin D on egg production and egg shell quality of broiler breeder hens. A total of 200 Ross 308 broiler breeder hens were divided into four treatment groups with 5 replicates of 10 birds each for 6 weeks (2 weeks pre-teratment period having standard feeding + 4 weeks treatment feding) period. Control group was fed a diet formulated without organic based minerals+vitamin D mixture, and other three groups’ diets were supplemented with 1.0, 1.5, and 2.0 kg/tonne organic based minerals+vitamin D mixture, respectively. According to data obtained in the trial showed that organic mineral/vitamin mixture supplement increased egg production, egg weight and mass. Feed conversion efficiency was numerically greater in broiler laying hens fed the supplemented diet. The supplement increased eggshell strength significantly (P<0.05). In addition there was a decrease in cracked-egg rate and an increase number of hatching eggs. It was found that the dietary supplementation of organic based minerals+vit D mixture had positive impacts on egg quality parameters, especially the diet supplemented with 1.0 kg/tonne increased egg production, egg size, eggshell strength, and hatching eggs ratio.

Proje Numarası

FBA-2014-2449

Kaynakça

  • Ajakaiye JJ., Perez-Bello A., Mollineda-Trujillo A. Impact of heat stress on egg quality in layer hens supplemented with l-ascorbic acid and dltocopherol acetate. Vetinarsky Arhiv 2011; 81:119-132.
  • Amen MHM., Al-Daraji H J. Zinc improves egg quality in Cobb500 broiler breeder females. Int. Journal of Poultry Science 2011; 10:471-476.
  • Amen MHM., Al-Daraji HJ. Effect of dietary zinc on productive performance of broiler breeder chickens. International Journal of Applied Poultry Research 2012; 1(1):5-9.
  • Anonim. Piliç Eti Sektör Raporu. Üretim, Tüketim, Dış Ticaret, Sorunlar, Görüşler 2014. Besd-Bir, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği. Ankara.
  • Anonim. Türkiye Kanatlı Eti Üretimi. 2017. http://www.besd-bir.org/assets/documents/Tyrkiye_kanatl_eti_yretimi.pdf. İnternet erişimi; 14.10.2017.
  • Anonimous. The sciene of egg quality. 2013; Technical Update. Hy-Line International.
  • AOAC. Official Method of Analysis, 17th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington (USA). 2000.
  • Atik Z., Ceylan N. Yumurta kabuk kalitesine mineral maddelerin etkisi. Teknik Tavukçuluk Dergisi 2009; 8: 50-57.
  • Favero,A., Vieira SL, Angel CR, Bess F., Cemin HS., Ward TL. Reproductive performance of Cobb 500 breeder hens fed diets supplemented with zinc, manganese, and copper from inorganic and amino acid-complexed sources. Journal Applied Poultrt. Research 2013; 22:80-91.
  • Kidd M., Anthony NB., Johnson Z,. Lee S. Effect of zinc methionine supplementation on the performance of mature broiler breeders. Journal Appllied Poultry Research 1992; 1:207-211.
  • Kilic I., Simsek, E. The Effects of Heat Stress on Egg Production and Quality of Laying Hens, Journal of Animal and Veterinary Advances 2013; 12:42-47.
  • Kutlu H.R. Tavukların Beslenmesi. In: Tavukçuluk Bilimi: Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. 2014. Edits. Türkoğlu, M., Sarıca, M, Genişletilmiş 4. Basım, Bey Ofset Matbaacılık, 651 sayfa, Ankara.
  • Kutlu HR. Yumurta Kabuk Kalitesi ve İyileştirme Yolları. Yumurta Bülteni, Mart, 2017, Sayı 37, Sayfa: 8-11.
  • Kutlu HR., Çelik L. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Ders Kitabı. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi. Genel Yayın No:266, Ders Kitapları Yayın No:A-86, 2016.Adana.
  • Leeson S., Summers JD. Scott’s Nutrition of the Chicken. 4th Edit. University Books, PO Box 1326, Guelph, Ontario, Canada N1H 2001.6N8, 591 p.
  • Nys Y. Recent developments in layer nutrition for optimising shell quality. 2001.Pages 42–52 in Proc. 13th European Symposium on Poultry Nutrition. Blankenberge, Belgium.
  • Roque L., Soares M. C. Effects of eggshell quality and broiler breeder age on hatchability. Poultry Sciency 1994; 73:1838–1845.
  • SAS. User’s Guide: Statistics, Version 8.0 Edition. SAS Institute, , 2000, SAS Inst, Cary, (USA).
  • Shafert DJ., Carey JB., Prochaska JF. Effect of dietary methionine intake on egg component yield and composition. Poultry Science 1996; 75(9):1080-5.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Alp Atay

Harun Kutay

Ladine Baykal Çelik

Nurten Yılmaz

Yusuf Uzun

Özcan Yücelt

Hasan Kutlu

Proje Numarası FBA-2014-2449
Yayımlanma Tarihi 5 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi 30 Eylül 2022
Kabul Tarihi 28 Ocak 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atay, A., Kutay, H., Baykal Çelik, L., Yılmaz, N., vd. (2023). Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(2), 1395-1407.
AMA Atay A, Kutay H, Baykal Çelik L, Yılmaz N, Uzun Y, Yücelt Ö, Kutlu H. Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Temmuz 2023;6(2):1395-1407.
Chicago Atay, Alp, Harun Kutay, Ladine Baykal Çelik, Nurten Yılmaz, Yusuf Uzun, Özcan Yücelt, ve Hasan Kutlu. “Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi Ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. 2 (Temmuz 2023): 1395-1407.
EndNote Atay A, Kutay H, Baykal Çelik L, Yılmaz N, Uzun Y, Yücelt Ö, Kutlu H (01 Temmuz 2023) Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 2 1395–1407.
IEEE A. Atay, H. Kutay, L. Baykal Çelik, N. Yılmaz, Y. Uzun, Ö. Yücelt, ve H. Kutlu, “Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 6, sy. 2, ss. 1395–1407, 2023.
ISNAD Atay, Alp vd. “Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi Ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/2 (Temmuz 2023), 1395-1407.
JAMA Atay A, Kutay H, Baykal Çelik L, Yılmaz N, Uzun Y, Yücelt Ö, Kutlu H. Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6:1395–1407.
MLA Atay, Alp vd. “Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi Ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. 2, 2023, ss. 1395-07.
Vancouver Atay A, Kutay H, Baykal Çelik L, Yılmaz N, Uzun Y, Yücelt Ö, Kutlu H. Etçi Damızlık Tavuklarda Yumurta Verimi ve Kalitesi Üzerine Rasyona İlave Edilen Organik Bağlı Mineral+Vit D Katkısının Etkisi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6(2):1395-407.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.