Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mardin'de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı, 533 - 554, 20.12.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1289996

Öz

Bu çalışma 2021 ve 2022 yılları arasında Mardin’in Midyat, Nusaybin, Ömerli ve Yeşilli ilçelerine bağlı 11 mahallede farklı etnik gruplar üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın amacı yörede değişen yabani gıda bitkilerinin halk arasındaki gastronomik kullanım biçimlerini araştırmaktır. Bu kapsamda Süryani, Kürt ve Arap köylerinden bazıları pilot çalışma alanı olarak seçilmiş ve farklı yaş ve eğitim düzeyine sahip 66 kaynak kişi ile görüşmeler yapılmıştır. 50 farklı bitkinin halk geleneğindeki gıda bitkisi olarak kullanım şekilleri belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Harran Ün HÜBAK (Proje no: 22074)’a teşekkür ederiz.

Proje Numarası

22074

Teşekkür

Çalışmalarımıza katkı sunan Maruf Balos’a, Cahit Çeçen’e, Hacire Yılmaz'a Ve Mehmet Aslan'a, bilgilerinden yararlandığımız yöre halkına ve maddi destek sunan HÜBAK (Proje no: 22074)’a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Ahunbay M. Taşın Belleği Mardin. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları; 2005.
  • Aksoy M., Sezgi G. Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu bölgesi gastronomik unsurları. Journal of Gastronomy Studies 2015; 3(3):79–89.
  • Aladı Hİ., Satıl F., Selvi S. Yenilebilir doğal bitkilerin etnobotanik ve gastronomik açıdan değerlendirilmesi: Edremit Körfezi (Balıkesir) örneği. Journal of the Institute of Science and Technology 2022; 12 (3):1375-1385.
  • Anonim. https://tr.climate-data.org/asya/tuerkiye/mardin/mardin-288/(Erişim tarihi:15.12.2021); 2020.
  • Ardıç Yetiş, Ş. Kapadokya yemek kültürü ve Mustafapaşa beldesi (Sinasos) örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2015; 2(3): 12-19.
  • Aydın A. Mardin ilinde tarım sektörünün potansiyeli ve geleceği: sorun ve fırsatlar. International Social Sciences Studies Journal 2019; 5(29):290-296.
  • Biricik S. Mardin ve mücavir mıntıkasının strüktür ve jeomorfolojisi. Türk Coğrafya Dergisi 1974; 22: 121-134.
  • Bucak T., Aracı ÜE. Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2013; 16(30):203-216.
  • Cakir EA. Traditional knowledge of wild edible plants of Igdir Province (East Anatolia, Turkey). Acta Societatis Botanicorum Poloniae 2017; 86(4): 3568.
  • Çam, O., Çılgınoğlu, H. Yöresel mutfakların gastronomi turizmindeki önemi: Kastamonu mutfağı örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 2021; 6(1): 176-192.
  • Çetinkaya N., Yıldız S. Erzurum’un yenilebilir otları ve yemeklerde kullanım şekillerine yönelik bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2018; 2(1):482-503.
  • Dağ Y. Mardin Bir Tarih Hazinesi. Ankara: Gündüz Kitabevi Yayınları; 2007.
  • Dalby A., Siren Feasts: A History of Food And Gastronomy in Greece, Routledge, 2013.
  • Davis PH. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh Univ. Press. 1-9; 1965-1985.
  • Davis PH., Mill RR., Tan K. (edlr.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh University Press, vol. 10; 1988.
  • Demir İ., Ayaz N. Wild edible plants contributing to the traditional foods of Mardin (Turkey) province. Indian Journal of Traditional Knowledge 2022; 21(3):569-582.
  • Doğan A., Tuzlaci, E. Wild edible plants of Pertek (Tunceli-Turkey). Marmara Pharmaceutical Journal 2015; 19 (2): 126-135.
  • Dogan Y., Baslar S., Ay G., Mert HH. The use of wild edible plants in western and central Anatolia (Turkey). Economic Botany 2004; 58(4): 684–690.
  • Eksik C., Akan H. A survey on edible plants for human consumption in some mountainous district of Mardin, Turkey. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2023; 23(3): 555-575.
  • Ertuğ F. Wild edible plants of the Bodrum area (Muğla, Turkey). Turkish Journal of Botany 2004; 28(1):161-174.
  • Güner A., Ekim T. Resimli Türkiye Florası (Illustrated Flora of Turkey), Cilt 1. Istanbul, Turkey: Ali Nihat Gökyigit Vakfı. Flora Arastırmaları Dernegi ve Türkiye Is Bankası Kültür Yayını; 2014.

Gastronomic Research of Wild Food Plants in Different Ethnic Groups in Mardin

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı, 533 - 554, 20.12.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1289996

Öz

This study was conducted on different ethnic groups in 11 neighborhoods of Mardin's Midyat, Nusaybin, Ömerli and Yeşilli districts between 2021 and 2022. The aim of the study is to investigate the gastronomic use of wild food plants among the people. In this context, some Syriac, Kurdish and Arab villages were selected as pilot study areas and interviews were conducted with 66 informants of different ages and education levels. The usage patterns of 50 different plants as food plants in the folk tradition were determined.

Proje Numarası

22074

Kaynakça

  • Ahunbay M. Taşın Belleği Mardin. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları; 2005.
  • Aksoy M., Sezgi G. Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu bölgesi gastronomik unsurları. Journal of Gastronomy Studies 2015; 3(3):79–89.
  • Aladı Hİ., Satıl F., Selvi S. Yenilebilir doğal bitkilerin etnobotanik ve gastronomik açıdan değerlendirilmesi: Edremit Körfezi (Balıkesir) örneği. Journal of the Institute of Science and Technology 2022; 12 (3):1375-1385.
  • Anonim. https://tr.climate-data.org/asya/tuerkiye/mardin/mardin-288/(Erişim tarihi:15.12.2021); 2020.
  • Ardıç Yetiş, Ş. Kapadokya yemek kültürü ve Mustafapaşa beldesi (Sinasos) örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2015; 2(3): 12-19.
  • Aydın A. Mardin ilinde tarım sektörünün potansiyeli ve geleceği: sorun ve fırsatlar. International Social Sciences Studies Journal 2019; 5(29):290-296.
  • Biricik S. Mardin ve mücavir mıntıkasının strüktür ve jeomorfolojisi. Türk Coğrafya Dergisi 1974; 22: 121-134.
  • Bucak T., Aracı ÜE. Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2013; 16(30):203-216.
  • Cakir EA. Traditional knowledge of wild edible plants of Igdir Province (East Anatolia, Turkey). Acta Societatis Botanicorum Poloniae 2017; 86(4): 3568.
  • Çam, O., Çılgınoğlu, H. Yöresel mutfakların gastronomi turizmindeki önemi: Kastamonu mutfağı örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 2021; 6(1): 176-192.
  • Çetinkaya N., Yıldız S. Erzurum’un yenilebilir otları ve yemeklerde kullanım şekillerine yönelik bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2018; 2(1):482-503.
  • Dağ Y. Mardin Bir Tarih Hazinesi. Ankara: Gündüz Kitabevi Yayınları; 2007.
  • Dalby A., Siren Feasts: A History of Food And Gastronomy in Greece, Routledge, 2013.
  • Davis PH. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh Univ. Press. 1-9; 1965-1985.
  • Davis PH., Mill RR., Tan K. (edlr.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh University Press, vol. 10; 1988.
  • Demir İ., Ayaz N. Wild edible plants contributing to the traditional foods of Mardin (Turkey) province. Indian Journal of Traditional Knowledge 2022; 21(3):569-582.
  • Doğan A., Tuzlaci, E. Wild edible plants of Pertek (Tunceli-Turkey). Marmara Pharmaceutical Journal 2015; 19 (2): 126-135.
  • Dogan Y., Baslar S., Ay G., Mert HH. The use of wild edible plants in western and central Anatolia (Turkey). Economic Botany 2004; 58(4): 684–690.
  • Eksik C., Akan H. A survey on edible plants for human consumption in some mountainous district of Mardin, Turkey. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2023; 23(3): 555-575.
  • Ertuğ F. Wild edible plants of the Bodrum area (Muğla, Turkey). Turkish Journal of Botany 2004; 28(1):161-174.
  • Güner A., Ekim T. Resimli Türkiye Florası (Illustrated Flora of Turkey), Cilt 1. Istanbul, Turkey: Ali Nihat Gökyigit Vakfı. Flora Arastırmaları Dernegi ve Türkiye Is Bankası Kültür Yayını; 2014.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Abdullatif Yılmaz 0000-0003-4986-5980

Hasan Akan 0000-0002-3033-4349

Proje Numarası 22074
Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 29 Nisan 2023
Kabul Tarihi 26 Ağustos 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı

Kaynak Göster

APA Yılmaz, A., & Akan, H. (2023). Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(Ek Sayı), 533-554. https://doi.org/10.47495/okufbed.1289996
AMA Yılmaz A, Akan H. Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. Aralık 2023;6(Ek Sayı):533-554. doi:10.47495/okufbed.1289996
Chicago Yılmaz, Abdullatif, ve Hasan Akan. “Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. Ek Sayı (Aralık 2023): 533-54. https://doi.org/10.47495/okufbed.1289996.
EndNote Yılmaz A, Akan H (01 Aralık 2023) Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 Ek Sayı 533–554.
IEEE A. Yılmaz ve H. Akan, “Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, c. 6, sy. Ek Sayı, ss. 533–554, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1289996.
ISNAD Yılmaz, Abdullatif - Akan, Hasan. “Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/Ek Sayı (Aralık 2023), 533-554. https://doi.org/10.47495/okufbed.1289996.
JAMA Yılmaz A, Akan H. Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6:533–554.
MLA Yılmaz, Abdullatif ve Hasan Akan. “Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. Ek Sayı, 2023, ss. 533-54, doi:10.47495/okufbed.1289996.
Vancouver Yılmaz A, Akan H. Mardin’de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2023;6(Ek Sayı):533-54.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.