Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği

Yıl 2025, Cilt: 8 Sayı: 2, 807 - 822, 12.03.2025
https://doi.org/10.47495/okufbed.1512240

Öz

Bu çalışma; Iğdır ilinde yaşayan tüketicilerin kırmızı et tüketim tercihlerini belirlemeyi hedeflemektedir. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 409 katılımcıdan veri toplanmıştır. Yöntem olarak regresyon ağacı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların %91,45’inin kırmızı et satın aldığı ve %65,74'ünün ise kırmızı eti belirli bir kasaptan tercih ettiği tespit edilmiştir. Tüketicilerin kırmızı eti satın alırken tazeliğine (%41,26) dikkat ettikleri ve genellikle kıyma şeklinde tercih etme eğiliminde oldukları (%40,16) belirlenmiştir. Lezzetin (%48,95) kırmızı et tercihinde önemli bir faktör olduğu vurgulanmış olup, katılımcıların %72,28’inin ise kırmızı eti diğer et türlerine oranla ilk sırada tercih ettikleri saptanmıştır. Koyun eti (%38,89) en çok tercih edilen kırmızı et türü olarak öne çıkmaktadır ve haftalık kırmızı et tüketimi (%66,99) en yaygın gerçekleşen tüketim şeklidir. Ayrıca, kırmızı et tüketim tercihini etkileyen sosyoekonomik faktörler arasında erkekler, 31-43 yaş arası tüketiciler, lise mezunları, orta gelir grubundakiler, evli kişiler, kamu çalışanları ve kent merkezinde yaşayanlar ön plana çıkmaktadır.

Etik Beyan

Gerekli izinler ve Etik Kurul Alınmıştır

Kaynakça

  • Acıbuca V., Kaya A. Mardin ili Artuklu ilçesinde tüketicilerin kırmızı et tüketim tercihi ve alışkanlıkları. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 2023; 38(2): 244-253.
  • Aksoy M., Karademir B., Kadirhanoğulları İH. Organic agriculture comprehension of soil agriculture farmers in Amasya province of Turkey. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology 2021; 9(11): 2065-2072.
  • Alkaya, A. Örnekleme kuramında ağırlıklandırma. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, sayfa no: 24, Ankara, Türkiye, 2009.
  • Anonim. https://www.nufusu.com/il/igdir-nufusu (Erişim Tarihi: 28.06.2024)
  • Aygün T., Karakuş F., Yılmaz A., Gökdal Ö., Ülker H. Van İli merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-3 Eylül 2004, sayfa no: 361- 364, Isparta.
  • Bourdıeu P. Distinction a social critique of the judgement of taste. In: Inequality. Routledge, 2018. p. 287-318.
  • Burgan E. İlk kültürel gereç çuval ise: Erkeklik ve et yemenin kesişimselliğinde bilimsel anlatıların kuruluşu. Fe Dergi 2015; 7(2): 34-47.
  • Çalış A., Kayapınar S., Çetinyokuş T. Veri madenciliğinde karar ağacı algoritmaları ile bilgisayar ve internet güvenliği üzerine bir uygulama. Endüstri Mühendisliği Dergisi 2014; 25(3): 2-19.
  • Çarpar MC. Beslenme, kimlik ve erkeklik: Et yemenin sosyolojisi. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 2020; 40(1): 249-277.
  • Delgado CL. Rising consumption of meat and milk in developing countries has created a new food revolution 1, 2. The Journal of Nutrition 2003; 133(11): 3907S-3910S.
  • Dowsett E., Semmler C., Bray H., Ankeny RA., Chur-Hansen A. Neutralising the meat paradox: Cognitive dissonance, gender, and eating animals. Appetite 2018; 123(1): 280-288.
  • Einhorn L. Meat consumption, classed? Österreich Z Soziol 2021; 46, 125-146.
  • Eyduran E. ehaGoF: Calculates goodness of fit statistics. R package version 0.1.1, 2020. <https://CRAN.R-project.org/package=ehaGoF>. (Erişim Tarihi: 28.06.2024)
  • FAO The state of food security and nutrition in the world, 2023; https://www.fao.org/publications/home/fao-flagship-publications/the-state-of-food-security-and-nutrition-in-the-world/en. (Erişim Tarihi: 28.06.2024).
  • FAO. http://www.fao.org/3/cb1329en/CB1329EN.pdf. 2020. (Erişim Tarihi: 28.06.2024)
  • Franck K. The city as dining room, market and farm. Architectural Design, 2005.
  • Grzesiak W., Zaborski D. Examples of the use of data mining methods in animal breeding. Data mining applications in engineering and medicine, 2012. Pages 303-324.
  • Kadirhanoğulları MK., Kadirhanoğulları İH., Karadaş K. Tüketicilerin organik gıda ürün reklamından etkilenme faktörleri: Iğdır ili örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2022a; 59(1): 161-170.
  • Kadirhanoğulları İH., Kadirhanoğulları MK., Kara MK., Kumlay A. Iğdır İl’inde organik gıda bilgi düzeyinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 2022b; 25(4): 882-889.
  • Karadas K., Kadirhanogullari IH. Predicting honey production using data mining and artificial neural network algorithms in apiculture. Pakistan Journal of Zoology 2017; 49(5): 1611-1619.
  • Karakuş K., Aygün T. Alarslan E. Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 2008; 18(2): 113-120.
  • Kızıloğlu S., Kızıloğlu R. Erzurum merkez ilçede et ve ithal et tüketme durumunu inceleyen bir araştırma, Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2013; 3(1): 61-68.
  • Kibar M., Mikail N., Yılmaz A. Siirt ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketimi etkileyen faktörler. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2019; 6(4): 720-728.
  • Koç Y., Eyduran E., Akbulut O. Application of regression tree method for different data from animal science. Pakistan Journal of Zoology 2017; 49(2): 599-607.
  • Lefevbre H. Kentsel devrim. Sel Yayıncılık: İstanbul 2021.
  • Miladinov G. Impacts of population growth and economic development on food security in low-income and middle-income countries. Frontiers in Human Dynamics 2023; 5, 1121662.
  • Nungesser F., Winter M. Meat and social change. Sociological perspectives on the consumption and production of animals. Östereichische Zeitschrift für Soziologie 2021; 46: 109-124.
  • Onurlubaş E. Tüketicilerin gıda güvenliği konusunda bilinç düzeylerinin ölçülmesi: Tokat ili. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Sayfa no:180, Tokat, Türkiye, 2011.
  • Orak S., Akgün S., Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2006; 13(2): 5-11.
  • Örük G. Üniversite öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi örneği. Hayvansal Üretim 2021; 62(1): 45-52.
  • Özyürek S., Çebi K., Türkyılmaz D., Esenbuğa N., Dağdelen Ü., Yaprak M. Erzincan ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin ithal kırmızı ete bakış açılarının değerlendirilmesi. Erzincan University Journal of Science and Technology 2019;12(1): 263-273.
  • Polat M. Strategic analysis of ındivilduals’smartphone preferences through chaid algorithm. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 2023; 41: 124-145.
  • Saygın Alparslan Ö., Demirbaş N. Sağlık meslek mensuplarının kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et tüketim tercihleri. Hayvansal Üretim 2019; 60(2): 105-110.
  • Sevgenler H. Keçilere ait kimi özelliklerin canlı ağırlık üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla kullanılan veri madenciliği algoritmalarının (Cart, Chaid ve Mars) karşılaştırılması. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no: 70, Iğdır, Türkiye, 2019.
  • Sezer ZA. Çıplak istatistik'e bakış. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2023; 23(3): 1025- 1034. Sobal J. Men, meat, and marriage: Models of Masculinity, Food and Foodways 2005; 13(1-2): 135-158.
  • SurveyMonkey. https://tr.surveymonkey.com/mp/sample-size-calculator/ 2024. (Erişim Tarihi 25.06.2024)
  • Tarım ve Orman Bakanlığı. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Menu/36/Durum-Ve-Tahmin-Raporlari 2024. (Erişim Tarihi 02.07.2024)
  • Taşkın T., Engindeniz S., Gbadamonsi AA., Kandemir Ç., Koşum N. Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: Ege Üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2020; 57(1): 63-72.
  • Tatlıyer A. Kuzularda yetiştirme tipinin regresyon ağacı algoritmaları tahmin performansına etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 2020; 23(3): 772-780.
  • Tosun ÖO., Hatırlı A. Tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi: Antalya ili örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2009; 14(2): 433-445.
  • TRT Haber. Türkiye’nin etini İstanbullu yiyor. 2016; https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/turkiyenin-etini-istanbullu-yiyor-231641.html. (Erişim Tarihi: 25.06.2024).
  • TUİK. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kirmizi-Et-Uretim-Istatistikleri-2023-53540 2024. (Erişim Tarihi: 28.06.2024).
  • TUİK. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Istatistiklerle-Aile-2023 2023. (Erişim Tarihi: 28.06.2024).
  • Tunaz AT., Kaygısız A., Arslan O. Tüketicilerin kırmızı et tüketimi ve hayvan refahı konusundaki bilinç düzeylerinin araştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2022; 53(1): 24-30.
  • Yaylak E., Taşkın T., Koyubenbe N., Konca Y. İzmir ili ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 2010; 51(1): 21-30.

Opinions, Indicators and Discussions on Red Meat Consumption: The Case of Iğdır Province

Yıl 2025, Cilt: 8 Sayı: 2, 807 - 822, 12.03.2025
https://doi.org/10.47495/okufbed.1512240

Öz

This study aims to determine the red meat consumption preferences of consumers living in Igdir province. Data were collected from 409 participants using simple random sampling method. Regression tree was used as a method. As a result of the analysis, it was determined that 91.45% of the participants buy red meat and 65.74% of them prefer red meat from a specific butcher. Consumers paid attention to freshness (41.26%) and tended to prefer minced meat (40.16%). Taste (48.95%) was emphasized as an important factor in red meat preference, and 72.28% of the participants preferred red meat in the first place compared to other meat types. Mutton (38.89%) stands out as the most preferred red meat type and weekly red meat consumption (66.99%) is the most common type of consumption. In addition, among the socio-economic factors affecting red meat consumption preference, men, consumers aged 31-43 years, high school graduates, middle income group, married people, public employees and those living in the city center come to the forefront.

Kaynakça

  • Acıbuca V., Kaya A. Mardin ili Artuklu ilçesinde tüketicilerin kırmızı et tüketim tercihi ve alışkanlıkları. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 2023; 38(2): 244-253.
  • Aksoy M., Karademir B., Kadirhanoğulları İH. Organic agriculture comprehension of soil agriculture farmers in Amasya province of Turkey. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology 2021; 9(11): 2065-2072.
  • Alkaya, A. Örnekleme kuramında ağırlıklandırma. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, sayfa no: 24, Ankara, Türkiye, 2009.
  • Anonim. https://www.nufusu.com/il/igdir-nufusu (Erişim Tarihi: 28.06.2024)
  • Aygün T., Karakuş F., Yılmaz A., Gökdal Ö., Ülker H. Van İli merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-3 Eylül 2004, sayfa no: 361- 364, Isparta.
  • Bourdıeu P. Distinction a social critique of the judgement of taste. In: Inequality. Routledge, 2018. p. 287-318.
  • Burgan E. İlk kültürel gereç çuval ise: Erkeklik ve et yemenin kesişimselliğinde bilimsel anlatıların kuruluşu. Fe Dergi 2015; 7(2): 34-47.
  • Çalış A., Kayapınar S., Çetinyokuş T. Veri madenciliğinde karar ağacı algoritmaları ile bilgisayar ve internet güvenliği üzerine bir uygulama. Endüstri Mühendisliği Dergisi 2014; 25(3): 2-19.
  • Çarpar MC. Beslenme, kimlik ve erkeklik: Et yemenin sosyolojisi. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 2020; 40(1): 249-277.
  • Delgado CL. Rising consumption of meat and milk in developing countries has created a new food revolution 1, 2. The Journal of Nutrition 2003; 133(11): 3907S-3910S.
  • Dowsett E., Semmler C., Bray H., Ankeny RA., Chur-Hansen A. Neutralising the meat paradox: Cognitive dissonance, gender, and eating animals. Appetite 2018; 123(1): 280-288.
  • Einhorn L. Meat consumption, classed? Österreich Z Soziol 2021; 46, 125-146.
  • Eyduran E. ehaGoF: Calculates goodness of fit statistics. R package version 0.1.1, 2020. <https://CRAN.R-project.org/package=ehaGoF>. (Erişim Tarihi: 28.06.2024)
  • FAO The state of food security and nutrition in the world, 2023; https://www.fao.org/publications/home/fao-flagship-publications/the-state-of-food-security-and-nutrition-in-the-world/en. (Erişim Tarihi: 28.06.2024).
  • FAO. http://www.fao.org/3/cb1329en/CB1329EN.pdf. 2020. (Erişim Tarihi: 28.06.2024)
  • Franck K. The city as dining room, market and farm. Architectural Design, 2005.
  • Grzesiak W., Zaborski D. Examples of the use of data mining methods in animal breeding. Data mining applications in engineering and medicine, 2012. Pages 303-324.
  • Kadirhanoğulları MK., Kadirhanoğulları İH., Karadaş K. Tüketicilerin organik gıda ürün reklamından etkilenme faktörleri: Iğdır ili örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2022a; 59(1): 161-170.
  • Kadirhanoğulları İH., Kadirhanoğulları MK., Kara MK., Kumlay A. Iğdır İl’inde organik gıda bilgi düzeyinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 2022b; 25(4): 882-889.
  • Karadas K., Kadirhanogullari IH. Predicting honey production using data mining and artificial neural network algorithms in apiculture. Pakistan Journal of Zoology 2017; 49(5): 1611-1619.
  • Karakuş K., Aygün T. Alarslan E. Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi 2008; 18(2): 113-120.
  • Kızıloğlu S., Kızıloğlu R. Erzurum merkez ilçede et ve ithal et tüketme durumunu inceleyen bir araştırma, Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2013; 3(1): 61-68.
  • Kibar M., Mikail N., Yılmaz A. Siirt ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketimi etkileyen faktörler. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2019; 6(4): 720-728.
  • Koç Y., Eyduran E., Akbulut O. Application of regression tree method for different data from animal science. Pakistan Journal of Zoology 2017; 49(2): 599-607.
  • Lefevbre H. Kentsel devrim. Sel Yayıncılık: İstanbul 2021.
  • Miladinov G. Impacts of population growth and economic development on food security in low-income and middle-income countries. Frontiers in Human Dynamics 2023; 5, 1121662.
  • Nungesser F., Winter M. Meat and social change. Sociological perspectives on the consumption and production of animals. Östereichische Zeitschrift für Soziologie 2021; 46: 109-124.
  • Onurlubaş E. Tüketicilerin gıda güvenliği konusunda bilinç düzeylerinin ölçülmesi: Tokat ili. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Sayfa no:180, Tokat, Türkiye, 2011.
  • Orak S., Akgün S., Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2006; 13(2): 5-11.
  • Örük G. Üniversite öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi örneği. Hayvansal Üretim 2021; 62(1): 45-52.
  • Özyürek S., Çebi K., Türkyılmaz D., Esenbuğa N., Dağdelen Ü., Yaprak M. Erzincan ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin ithal kırmızı ete bakış açılarının değerlendirilmesi. Erzincan University Journal of Science and Technology 2019;12(1): 263-273.
  • Polat M. Strategic analysis of ındivilduals’smartphone preferences through chaid algorithm. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 2023; 41: 124-145.
  • Saygın Alparslan Ö., Demirbaş N. Sağlık meslek mensuplarının kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et tüketim tercihleri. Hayvansal Üretim 2019; 60(2): 105-110.
  • Sevgenler H. Keçilere ait kimi özelliklerin canlı ağırlık üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla kullanılan veri madenciliği algoritmalarının (Cart, Chaid ve Mars) karşılaştırılması. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, sayfa no: 70, Iğdır, Türkiye, 2019.
  • Sezer ZA. Çıplak istatistik'e bakış. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2023; 23(3): 1025- 1034. Sobal J. Men, meat, and marriage: Models of Masculinity, Food and Foodways 2005; 13(1-2): 135-158.
  • SurveyMonkey. https://tr.surveymonkey.com/mp/sample-size-calculator/ 2024. (Erişim Tarihi 25.06.2024)
  • Tarım ve Orman Bakanlığı. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Menu/36/Durum-Ve-Tahmin-Raporlari 2024. (Erişim Tarihi 02.07.2024)
  • Taşkın T., Engindeniz S., Gbadamonsi AA., Kandemir Ç., Koşum N. Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: Ege Üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2020; 57(1): 63-72.
  • Tatlıyer A. Kuzularda yetiştirme tipinin regresyon ağacı algoritmaları tahmin performansına etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 2020; 23(3): 772-780.
  • Tosun ÖO., Hatırlı A. Tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi: Antalya ili örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2009; 14(2): 433-445.
  • TRT Haber. Türkiye’nin etini İstanbullu yiyor. 2016; https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/turkiyenin-etini-istanbullu-yiyor-231641.html. (Erişim Tarihi: 25.06.2024).
  • TUİK. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kirmizi-Et-Uretim-Istatistikleri-2023-53540 2024. (Erişim Tarihi: 28.06.2024).
  • TUİK. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Istatistiklerle-Aile-2023 2023. (Erişim Tarihi: 28.06.2024).
  • Tunaz AT., Kaygısız A., Arslan O. Tüketicilerin kırmızı et tüketimi ve hayvan refahı konusundaki bilinç düzeylerinin araştırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2022; 53(1): 24-30.
  • Yaylak E., Taşkın T., Koyubenbe N., Konca Y. İzmir ili ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 2010; 51(1): 21-30.
Toplam 45 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Ekonomisi
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

İbrahim Hakkı Kadirhanoğulları 0000-0002-9640-8910

Hasan Biçim 0000-0002-9013-7806

Yayımlanma Tarihi 12 Mart 2025
Gönderilme Tarihi 8 Temmuz 2024
Kabul Tarihi 21 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kadirhanoğulları, İ. H., & Biçim, H. (2025). Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(2), 807-822. https://doi.org/10.47495/okufbed.1512240
AMA Kadirhanoğulları İH, Biçim H. Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. Mart 2025;8(2):807-822. doi:10.47495/okufbed.1512240
Chicago Kadirhanoğulları, İbrahim Hakkı, ve Hasan Biçim. “Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler Ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8, sy. 2 (Mart 2025): 807-22. https://doi.org/10.47495/okufbed.1512240.
EndNote Kadirhanoğulları İH, Biçim H (01 Mart 2025) Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8 2 807–822.
IEEE İ. H. Kadirhanoğulları ve H. Biçim, “Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, c. 8, sy. 2, ss. 807–822, 2025, doi: 10.47495/okufbed.1512240.
ISNAD Kadirhanoğulları, İbrahim Hakkı - Biçim, Hasan. “Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler Ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8/2 (Mart 2025), 807-822. https://doi.org/10.47495/okufbed.1512240.
JAMA Kadirhanoğulları İH, Biçim H. Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2025;8:807–822.
MLA Kadirhanoğulları, İbrahim Hakkı ve Hasan Biçim. “Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler Ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 8, sy. 2, 2025, ss. 807-22, doi:10.47495/okufbed.1512240.
Vancouver Kadirhanoğulları İH, Biçim H. Kırmızı Et Tüketimine İlişkin Görüşler, Göstergeler ve Tartışmalar: Iğdır İli Örneği. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2025;8(2):807-22.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.