The aim of this study is to determine the views of migratory women towards culinary cultures. The reflexes of
people who move out of their province due to migration towards the cultures of their home countries are also
investigated. The study examines one of the most important dynamics of culture, the cuisine. The mutual
interaction between culture and cuisine makes this relationship between the two phenomena one of the
important study areas of social research. Therefore, when the cultural elements is examined as part of the
migration phenomenon, it is thought that important results regarding the interaction between concepts can be
determined. Interview was used in the study, one of the data collection tools of qualitative research methods.
In this context, interviews were conducted with women who had migrated from Muş province to different cities of Turkey. Participants ' traditional cultural perceptions and their tendency to maintain their culture in the foreign land were investigated. According to the results of the study, it was determined that the housewives who migrated from Mus had high levels of knowledge about dishes belonging to traditional culinary cultures. However, it was concluded that they were not very successful in maintaining their culinary culture after migration. It is thought that this study will contribute to the literature on the migration-culture interaction.
Bu çalışmada göç etmiş kadınların mutfak kültürlerine yönelik görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
Göç nedeniyle yaşadıkları yerlerin dışına çıkan insanların memleketlerinin kültürlerine yönelik refleksleri de
araştırılmaktadır. Çalışmada kültürün en önemli dinamiklerinden biri olan mutfak incelenmektedir. Kültür ve
mutfak arasındaki karşılıklı etkileşim, iki olgu arasındaki bu ilişkiyi sosyal araştırmaların önemli çalışma
alanlarından biri haline getirmektedir. Dolayısıyla kültür unsurları göç olgusunun bir parçası olarak
incelendiğinde, kavramlar arasındaki etkileşimle ilgili önemli sonuçların tespit edilebileceği düşünülmektedir.
Araştırmada, nitel araştırma yöntemleri, veri toplama araçlarından mülakat kullanılmıştır. Bu kapsamda Muş
ilinden Türkiye’nin farklı şehirlerine göç etmiş kadınlarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların
geleneksel kültür algıları ile gurbette kültürlerini sürdürebilme eğilimleri araştırılmıştır. Çalışmanın
sonuçlarına göre Muş’tan göç eden ev hanımlarının geleneksel mutfak kültürlerine ait yemekler konusundaki
bilgi düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, göç sonrası mutfak kültürlerini sürdürmede çok
başarılı olmadıkları sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın göç-kültür etkileşimine ilişkin alan yazınına katkı
sağlayacağı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2 |