Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanılmasında sulama suyu yönetimi büyük öneme sahiptir. Diğer yandan suyun tarlada uygulanması sulama suyu yönetiminde başarıyı belirleyici bir unsurdur. Gerektiği zamanda yeterli miktarda sulama temel yaklaşım olarak kabul edilebilir. Bu nedenle sulamaya karar vermede destek araçları giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada son yıllarda teknolojik gelişmeler sayesinde öne çıkan bitki su stres indeksinin (CWSI), ülkemizde sulama suyunun çok yoğun bir biçimde uygulandığı şeker pancarı bitkisinde kullanılma olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla yedi farklı sulama konusundan oluşan şeker pancarı denemesi Ankara koşullarında ağır bünyeli toprakta, 2004 ve 2005 yıllarında yürütülmüştür. Her bir deneme konusunda yetişme dönemi boyunca bitki örtü sıcaklığı izlenmiştir. Eş zamanlı olarak hava sıcaklığı ve buhar basıncı açığına (VPD) ilişkin iklim elemanları ölçülmüştür. Çalışma sonucunda şeker pancarı bitkisine ilişkin CWSI hesabında kullanılan alt baz ve üst baz hatları deneysel olarak tespit edilmiştir. Buna göre hesaplanan CWSI değerleri konular arasındaki sulama suyu farklılığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak CWSI’ nin şeker pancarı sulama suyu yönetiminde etkili bir biçimde kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
Irrigation water management is one of the most important steps of sustainable use of water resources. On the other hand, field application of water is a critical component which affects the achievement of irrigation water management. The fundamental principal is application of irrigation at correct time and enough amounts. Because of this, decision tools for irrigation have become very important. In this study, the use of crop water stress index (CWSI), which have very popular in recent years as a result of technological developments, was investigated for irrigation timing in sugar beet cultivation, which is very intensively irrigated crop in Turkey. For this purpose, field trials consisting of seven different irrigation treatments were applied under Ankara climatic and heavy soil conditions during the growing seasons of 2004 and 2005. Crop canopy temperature was monitored for each irrigation treatments separately. Air temperature and components of vapor pressure deficit (VPD) were measured, simultaneously. Lower and upper limits of basic graphic, which is necessary for CWSI calculation, were determined for sugar beet. CWSI values calculated using these lines determined the difference among irrigation applications. As a result, it was shown that CWSI could be used for management of sugar beet irrigation water effectively.
Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanılmasında sulama suyu yönetimi büyük öneme sahiptir. Diğer yandan suyun tarlada uygulanması sulama suyu yönetiminde başarıyı belirleyici bir unsurdur. Gerektiği zamanda yeterli miktarda sulama temel yaklaşım olarak kabul edilebilir. Bu nedenle sulamaya karar vermede destek araçları giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada son yıllarda teknolojik gelişmeler sayesinde öne çıkan bitki su stres indeksinin (CWSI), ülkemizde sulama suyunun çok yoğun bir biçimde uygulandığı şeker pancarı bitkisinde kullanılma olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla yedi farklı sulama konusundan oluşan şeker pancarı denemesi Ankara koşullarında ağır bünyeli toprakta, 2004 ve 2005 yıllarında yürütülmüştür. Her bir deneme konusunda yetişme dönemi boyunca bitki örtü sıcaklığı izlenmiştir. Eş zamanlı olarak hava sıcaklığı ve buhar basıncı açığına (VPD) ilişkin iklim elemanları ölçülmüştür. Çalışma sonucunda şeker pancarı bitkisine ilişkin CWSI hesabında kullanılan alt baz ve üst baz hatları deneysel olarak tespit edilmiştir. Buna göre hesaplanan CWSI değerleri konular arasındaki sulama suyu farklılığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak CWSI’ nin şeker pancarı sulama suyu yönetiminde etkili bir biçimde kullanılabileceği değerlendirilmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Bilimleri (Agricultural Sciences) Eski Sayılar (Back Issues) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Şubat 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 26 Sayı: 1 |