Hasat ve hasat sonrası işlemler sırasında, bütün tarımsal materyallerde
olduğu gibi meyveler de bir seri işlemden geçmekte ve bu işlemler sırasında
meyveler statik ve dinamik dış kuvvetlerin etkisi altında kalmaktadır.
Zedelenmeye neden olan bu kuvvetlerin belirlenmesi ve ürün kayıplarının
azaltılması için hasat ve hasat sonrasında oluşan çarpmaların incelenmesi
gerekmektedir. Bu çalışmada, ülkemizde önemli bir üretim potansiyeli olan
şeftalinin, tüketici isteklerini karşılayacak ve ekonomik olarak değerlendirilme
sürecine katkı sağlayacak şekilde hasat sonu işlemlerden geçebilmesi için,
bölgemizde yetiştirilen bazı çeşitler ele alınarak çarpma parametreleri ve
zedelenme arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır.
Çalışmada deneme materyali olarak Samsun bölgesinde yetişmekte olan
Glohaven, J. H. Hale ve Loring şeftali çeşitleri kullanılmıştır. Denemelerin
yürütülmesi için ise sarkaç kol boyu 50 cm olan bir çarpma test düzeneği
oluşturulmuştur. Sarkaç üzerinde çarpma yüzeyi olarak çelik ve sönümleyici olarak
çelik malzeme üzerinde kullanılan poron ve vinlex yüzeyler seçilmiştir. Düşme
yükseklikleri olarak 10-120 mm arasında altı farklı yükseklik belirlenerek
denemeler yürütülmüştür. Denemelerde şeftaliler iki farklı çarpma bölgesinden
çarptırılmış ve zedelenme alanlarının oluşması sağlanmıştır. Denemeler sonunda
ürünlerde meydana gelen zedelenme alanları ölçülmüştür. Şeftalilerle yapılan
denemelerin ardından aynı çarpma yüzeyleri üzerine aynı düşme yüksekliklerinden
elektronik meyve (IS) düşürülerek pik ivme ve hız değişimi değerleri
kaydedilmiştir. Kaydedilen bu pik ivme ve hız değişimi değerleriyle,
şeftalilerde meydana gelen zedelenme alanları arasındaki ilişkiler
incelenmiştir.
During the harvest
and post-harvest processing, fruits as all agriculture materials go through
several processes. During these processes, fruits remain under the influence of
either static or dynamic external forces. It is necessary to analyze the impacts
that occur during harvesting and post-harvest operations in order to determine
these forces which cause damage and reduce product losses. The aim of this
study is to determine relationship between bruising and impact parameters of
some varieties of peach, which has an important production potential in Turkey.
In this study, Glohaven, J. H. Hale and Loring peach varieties, which have been
being grown in Samsun province, were used as experiment materials. Testing
equipment, which involved a pendulum having the arm length of 50 cm, was set up
to conduct the experiment. Three impact surfaces were selected to represent
impact situations as padding material. They were steel, poron and vinlex.
Impact tests were performed using six different drop heights between 10 and 120
mm. In the experiment, peaches were impacted from their two different surfaces
for creating bruising areas. After the impact tests, bruising areas were
measured. After peach experiment, the data of peak acceleration and velocity
changes of the electronic fruit (IS) were recorded by dropping the IS from the
same drop heights onto the same impact surfaces. The relationships between the
composed bruising area on the peach surface and recorded IS values of peak
acceleration-velocity changes were analyzed.
Bölüm | Tarım Makineleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Şubat 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 1 |