The purpose of this study is to determine the
effect of 75, 125, 175 and 225 mL of nutrient solution amount applied daily in
600 g low (SA), 1030 g medium (SO) and 1490 g excess (SF) solid substrat media
consisting of 1:1 peat:perlite mixture on
the nutrient N, P and K use efficiency of tomato plant. This experiment
was carried out according to the 3x4 factorial experimental design with 3
replications. It was observed that use efficiency of nitrogen supplied from
nutrient solution f increased with decreasing substrate amount.The lowest
nitrogen use efficiency was obtained when 75 mL nutrient solution was applied
on 1490 g substrate medium. The highest nitrogen and phosphorus use
efficiency in tomato fruit was obtained when 125 mL of nutrient solution was applied on 600 g of solid medium. Available nutrient solution amounts for
optimum nitrogen use efficiency in stem and optimum use efficiency in fruit +
stem were found to be dependent on substrate amounts. The potassium use
efficiency in stem has been found to be
lower than the potassium use efficiency
in fruit. The values of potassium use efficiency in fruit and stem were
not related to the amount of substrate but they were affected by the amount of
daily supply of nutrient solution.The
nitrogen use efficiency by tomato fruit according to substrate amounts
is ranked as SA> SO> SF when applied 75, 125 and 175 mL of nutrient
solution.
Solid media Tomato Substrate amount Daily nutrient Solution amount NPK use efficiency
Bu çalışmanın amacı, 1:1 torf:perlit
karışımında 600 g az (SA), 1030 g orta (SO) ve 1490 g fazla (SF) katı ortam
kültürüne uygulanan günlük 75, 125, 175
ve 225 mL besin çözeltisinin domates bitkisinin N, P ve K’dan yararlanma
oranına etkisini belirlemektir. Deneme
sera şartlarında 3 x 4 faktöriyel deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Elde edilen verilere
göre substrat miktarı azaldıkça meyvenin besin çözeltisi ile verilen azottan
yararlanma oranında artış görülmüştür. Meyvede en düşük azottan yararlanma oranı
1490 g substrat ortamında 75 mL besin çözeltisi uygulandığında elde edilmiştir.
Meyvede azot ve fosfordan en yüksek yararlanma oranı 600 g katı ortamda 125 mL
besin çözeltisi uygulamasında elde edilmiştir. Sapta azottan ve meyve+sapta
fosfordan optimum yararlanma oranları
için uygun besin çözeltisi miktarları substrat miktarlarına göre
değişmiştir. Besin çözeltisine verilen potasyumdan sapta yararlanma oranı
meyvede yararlanma oranına ilişkin değerlerden düşük bulunurken; meyve ve sapta potasyumdan yararlanma oranına
ilişkin değerler substrat miktarı ve
günlük besin çözeltisi miktarına bağlı bulunmuştur. Domates bitkisine verilen
azottan meyvede yararlanma oranı 75, 125 ve 175 mL besin çözeltisi
uygulandığında katı ortam miktarlarına göre SA>SO>SF şeklinde
sıralanmıştır.
Katı ortam domates substrat miktarı günlük besin çözeltisi hacmi
Bölüm | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3 |