Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of different substrate and nutrition solution amount on nitrogen, phosphorus and potassium use efficiency of tomato

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 391 - 397, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.309651

Öz

The purpose of this study is to determine the
effect of 75, 125, 175 and 225 mL of nutrient solution amount applied daily in
600 g low (SA), 1030 g medium (SO) and 1490 g excess (SF) solid substrat media
consisting of 1:1 peat:perlite mixture on 
the nutrient N, P and K use efficiency of tomato plant. This experiment
was carried out according to the 3x4 factorial experimental design with 3
replications. It was observed that use efficiency of nitrogen supplied from
nutrient solution f increased with decreasing substrate amount.The lowest
nitrogen use efficiency was obtained when 75 mL nutrient solution was applied
on 1490 g substrate medium. The highest nitrogen and phosphorus use
efficiency  in tomato fruit  was obtained when  125 mL of nutrient solution  was applied on 600 g of solid medium.  Available nutrient solution amounts for
optimum nitrogen use efficiency in stem and optimum use efficiency in fruit +
stem were found to be dependent on substrate amounts. The potassium use
efficiency  in stem has been found to be
lower than the potassium use efficiency 
in fruit. The values of potassium use efficiency in fruit and stem were
not related to the amount of substrate but they were affected by the amount of
daily supply of nutrient solution.The 
nitrogen use efficiency by tomato fruit according to substrate amounts
is ranked as SA> SO> SF when applied 75, 125 and 175 mL of nutrient
solution.

Kaynakça

  • Baligar, V.C., Fageria N.K., He, Z.L., 2001. Nutrient use efficiency in plants. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 32:7-8.
  • Gaskell, M., 2004. Nitrogen availability, supply, and sources in organic row crops. Proc. California Organic Production and Farming in the New Millennium: A Research Symposium. Berkeley, CA, 15 July 2004. University of California Sustainable Agr. Res. and Educ. Program, University of California, Davis. p. 13–20.
  • Kacar, B., İnal, A., 2008. Bitki analizleri, Nobel Yayın No:1241, Fen Bilimleri:63. Karaman, M.R., Turan, M., 2012. Bitki beslemede sürdürülebilir yönetim stratejisi ve gübre etkinlik parametreleri. Toprak Su Dergisi 1(1): 15-21, Ankara.
  • Karaman, M.R., 2012. Bitki Besleme (Editör: M.R. Karaman), Gübretaş Rehber Kitapları Dizisi:2, 685-729, Ankara.ISBN:978-605-87103-2-0.
  • Karaman, M.R., Şahin, S., Sert, T., 2006. Site Specific phosphorus status of wheats plants (Triticum aestivum) on calcareous soils. Journal of Revue De Cytologie Et Biologie Vegetales 28:128-134, France.
  • Karaman, M.R., Şahin, S., Göktolga, G., Cangi, R., 2008. Tokat yöresi bağlarında gübre kullanımında etkili sosyo-ekonomik faktörler. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim, Bildiriler, s. 126-136, Konya.
  • Li, YL., Stanghellini, C., Challa, H., 2001. Effect of electrical conductivity and transpiration on production of greenhouse tomato (Lycopersicon esculentum L.). Scientia Horticulturae 88, 11-29.
  • Schepers, J. S., Varvel, G. E., Watts, D. G., 1995. Nitrogen and water management strategies to reduce nitrate leaching under irrigated maize. J. Contaminant Hydrol. 20: 227239.
  • Yurtsever, N., 1982. Tarla deneme tekniği. Toprak ve Gübre Araştıma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No. 91, Rapor Yayın No. 47. Ankara.

Farklı substrat ve besin çözeltisi miktarının domates bitkisinin azot, fosfor ve potasyumdan yararlanma oranına etkisi

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 391 - 397, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.309651

Öz

Bu çalışmanın amacı, 1:1 torf:perlit
karışımında 600 g az (SA), 1030 g orta (SO) ve 1490 g fazla (SF) katı ortam
kültürüne uygulanan  günlük 75, 125, 175
ve 225 mL besin çözeltisinin domates bitkisinin N, P ve K’dan yararlanma
oranına  etkisini belirlemektir. Deneme
sera şartlarında 3 x 4 faktöriyel deneme 
desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Elde edilen verilere
göre substrat miktarı azaldıkça meyvenin besin çözeltisi ile verilen azottan
yararlanma oranında artış görülmüştür. Meyvede en düşük azottan yararlanma oranı
1490 g substrat ortamında 75 mL besin çözeltisi uygulandığında elde edilmiştir.
Meyvede azot ve fosfordan en yüksek yararlanma oranı 600 g katı ortamda 125 mL
besin çözeltisi uygulamasında elde edilmiştir. Sapta azottan ve meyve+sapta
fosfordan optimum yararlanma oranları 
için uygun besin çözeltisi miktarları substrat miktarlarına göre
değişmiştir. Besin çözeltisine verilen potasyumdan sapta yararlanma oranı
meyvede yararlanma oranına ilişkin değerlerden düşük bulunurken;  meyve ve sapta potasyumdan yararlanma oranına
ilişkin değerler  substrat miktarı ve
günlük besin çözeltisi miktarına bağlı bulunmuştur. Domates bitkisine verilen
azottan meyvede yararlanma oranı 75, 125 ve 175 mL besin çözeltisi
uygulandığında katı ortam miktarlarına göre SA>SO>SF şeklinde
sıralanmıştır.

Kaynakça

  • Baligar, V.C., Fageria N.K., He, Z.L., 2001. Nutrient use efficiency in plants. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 32:7-8.
  • Gaskell, M., 2004. Nitrogen availability, supply, and sources in organic row crops. Proc. California Organic Production and Farming in the New Millennium: A Research Symposium. Berkeley, CA, 15 July 2004. University of California Sustainable Agr. Res. and Educ. Program, University of California, Davis. p. 13–20.
  • Kacar, B., İnal, A., 2008. Bitki analizleri, Nobel Yayın No:1241, Fen Bilimleri:63. Karaman, M.R., Turan, M., 2012. Bitki beslemede sürdürülebilir yönetim stratejisi ve gübre etkinlik parametreleri. Toprak Su Dergisi 1(1): 15-21, Ankara.
  • Karaman, M.R., 2012. Bitki Besleme (Editör: M.R. Karaman), Gübretaş Rehber Kitapları Dizisi:2, 685-729, Ankara.ISBN:978-605-87103-2-0.
  • Karaman, M.R., Şahin, S., Sert, T., 2006. Site Specific phosphorus status of wheats plants (Triticum aestivum) on calcareous soils. Journal of Revue De Cytologie Et Biologie Vegetales 28:128-134, France.
  • Karaman, M.R., Şahin, S., Göktolga, G., Cangi, R., 2008. Tokat yöresi bağlarında gübre kullanımında etkili sosyo-ekonomik faktörler. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim, Bildiriler, s. 126-136, Konya.
  • Li, YL., Stanghellini, C., Challa, H., 2001. Effect of electrical conductivity and transpiration on production of greenhouse tomato (Lycopersicon esculentum L.). Scientia Horticulturae 88, 11-29.
  • Schepers, J. S., Varvel, G. E., Watts, D. G., 1995. Nitrogen and water management strategies to reduce nitrate leaching under irrigated maize. J. Contaminant Hydrol. 20: 227239.
  • Yurtsever, N., 1982. Tarla deneme tekniği. Toprak ve Gübre Araştıma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No. 91, Rapor Yayın No. 47. Ankara.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
Yazarlar

Güney Akınoğlu

Ahmet Korkmaz

Ayhan Horuz

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2017
Kabul Tarihi 18 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akınoğlu, G., Korkmaz, A., & Horuz, A. (2017). Farklı substrat ve besin çözeltisi miktarının domates bitkisinin azot, fosfor ve potasyumdan yararlanma oranına etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(3), 391-397. https://doi.org/10.7161/omuanajas.309651
AMA Akınoğlu G, Korkmaz A, Horuz A. Farklı substrat ve besin çözeltisi miktarının domates bitkisinin azot, fosfor ve potasyumdan yararlanma oranına etkisi. ANAJAS. Ekim 2017;32(3):391-397. doi:10.7161/omuanajas.309651
Chicago Akınoğlu, Güney, Ahmet Korkmaz, ve Ayhan Horuz. “Farklı Substrat Ve Besin çözeltisi miktarının Domates Bitkisinin Azot, Fosfor Ve Potasyumdan Yararlanma oranına Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32, sy. 3 (Ekim 2017): 391-97. https://doi.org/10.7161/omuanajas.309651.
EndNote Akınoğlu G, Korkmaz A, Horuz A (01 Ekim 2017) Farklı substrat ve besin çözeltisi miktarının domates bitkisinin azot, fosfor ve potasyumdan yararlanma oranına etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32 3 391–397.
IEEE G. Akınoğlu, A. Korkmaz, ve A. Horuz, “Farklı substrat ve besin çözeltisi miktarının domates bitkisinin azot, fosfor ve potasyumdan yararlanma oranına etkisi”, ANAJAS, c. 32, sy. 3, ss. 391–397, 2017, doi: 10.7161/omuanajas.309651.
ISNAD Akınoğlu, Güney vd. “Farklı Substrat Ve Besin çözeltisi miktarının Domates Bitkisinin Azot, Fosfor Ve Potasyumdan Yararlanma oranına Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32/3 (Ekim 2017), 391-397. https://doi.org/10.7161/omuanajas.309651.
JAMA Akınoğlu G, Korkmaz A, Horuz A. Farklı substrat ve besin çözeltisi miktarının domates bitkisinin azot, fosfor ve potasyumdan yararlanma oranına etkisi. ANAJAS. 2017;32:391–397.
MLA Akınoğlu, Güney vd. “Farklı Substrat Ve Besin çözeltisi miktarının Domates Bitkisinin Azot, Fosfor Ve Potasyumdan Yararlanma oranına Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 3, 2017, ss. 391-7, doi:10.7161/omuanajas.309651.
Vancouver Akınoğlu G, Korkmaz A, Horuz A. Farklı substrat ve besin çözeltisi miktarının domates bitkisinin azot, fosfor ve potasyumdan yararlanma oranına etkisi. ANAJAS. 2017;32(3):391-7.
Online ISSN: 1308-8769