Bu araştırma,
sodyum diasetat (SDA) kullanımının yonca silajlarında fermantasyon özellikleri,
kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerindeki etkisini belirlemek
amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan yonca (Medicago sativa L.)
çiçeklenme döneminde hasat edilmiş ve yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda parçalanan
taze materyale 0 (kontrol), 3.0, 5.0 ve 7.0 g kg-1 KM düzeyinde SDA
katılmıştır. Katkı maddesi ilavesinden sonra, yaklaşık 500 g yonca plastik
torbalara koyularak sıkıştırılmış ve vakumla içindeki hava alınmıştır. Her
muameleye ait 10’ar paket silajın kullanıldığı çalışmada, silajların
paketlenmesinden sonra materyaller laboratuvar koşullarında (25-30 °C)
depolanmıştır. Silolamadan 45 gün sonra açılan tüm silajlarda kimyasal ve
mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda (45. gün) tüm
silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Araştırmada
ayrıca fermantasyonun 45. günü ve aerobik stabilite dönemi sonrası baskın olan
laktik asit bakteri türleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yonca silajına
ilave edilen SDA silajların laktik ve asetik asit içeriklerini artırırken,
proteolizi de önlemiştir. Ayrıca, SDA yüksek anti bakteriyel aktivite
göstererek silajların 7 günlük aerobik dönem boyunca maya ve küf populasyonları
ile CO2 üretimlerini düşürmüş ve aerobik stabilitelerini
geliştirmiştir.
Aerobik stabilite Laktik asit bakterileri Sodyum diasetat Yonca silajı
The objective of this study was to evaluate the
effect of sodium diacetate (SDA) on fermentation
characteristics, chemical composition and aerobic stability of alfalfa (Medicago
sativa L.) silage. SDA was applied at 0 (control), 3.0, 5.0 and 7.0 g kg-1
DM levels to alfalfa forage harvested at flowering stage and chopped to about
1.5-2.0 cm length. After the addition of the additives, approximately 500 g of
sample was placed in plastic bag sample was placed in plastic bags and
compressed. After packing, 10 sample packets from each
treatment were stored under laboratory conditions (25-30 °C). The aerobic stability test was
applied to the silages opened on the 45 day for 7 days. Aerobic stability
characteristics were monitored during 7 days after the main fermentation
periods. In addition, lactic acid bacteria which are dominant after 45th day
of fermentation and aerobic stability period were determined. As a result, SDA
that applied to alfalfa decreased lactic and acetic acid concentrations and
prevented proteolysis in the silages. However, SDA showed a high antibacterial
activity in alfalfa. During the 7 days aerobic period, sodium diasetate
increased pH values, yeast and moulds populations and production of CO2
and improved aerobic stability of alfalfa silage.
Aerobic stability Aerobic stability Sodium diacetate Alfalfa silage
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Zootekni |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 |