Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kurutma yöntemlerinin fındığın fiziksel özellikleri üzerine etkisi

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 3, 296 - 303, 15.10.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.536346

Öz




Bu
çalışma geleneksel (beton ve çimen harman; BH, ÇH, sırasıyla) ve suni kurutma
(kurutma makinesi, KM) yöntemlerinin Tombul, Palaz ve Ordu Levant fındıklarının
fiziksel özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2015 yılında
yürütülmüştür. Bu amaçla, çalışmada meyve uzunluğu, meyve genişliği, meyve
kalınlığı, iç uzunluğu, iç genişliği, iç kalınlığı, meyve büyüklüğü, meyve
şekil indeksi, kabuk kalınlığı, göbek boşluğu, buruşuk iç oranı, meyve
ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı, sağlam iç oranı (SİO), kusurlu iç oranı (KİO)
ve beyazlama oranı gibi fiziksel özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda,
KM metodunda SİO değeri BH ve ÇH metotlarına göre daha yüksek bulunmuştur.
Ayrıca KİO değeri en düşük olarak yine KM metodunda tespit edilmiştir. Bu
yüzden KM metodunun fındık kurutma için uygun olduğu söylenebilir.


Kaynakça

  • 1) Aydin, C., 2002. Physical properties of hazel nuts. Biosystems Engineering, 82 (3): 297–303. doi:10.1006/bioe.2002.0065.
  • 2) Bostan, S.Z., 1999. Farklı ortamlarda kurutulan fındıklarda bazı önemli kalite özellikleri üzerine bir araştırma. Bahçe, 28: 73–78.
  • 3) Delprete, C., Sesana R., 2004. Mechanical characterization of kernel and shell of hazelnuts: Proposal of an experimental procedure. Journal of Food Engineering, 124: 28–34. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.09.027.
  • 4) Ercisli, S., Öztürk, I., Kara, M., Kalkan, F., Seker, H., Duyar, O., Ertürk, Y., 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics, 25: 115–121.
  • 5) Hosseinpour, A., Seifi, E., Javadi, D., Ramezanpour, S.S., Molnar T.J., 2013. Nut and kernel characteristics of twelve hazelnut cultivars grown in İran. Scientia Horticulturea, 150: 410–413. doi: 10.1016/j.scienta.2012.11.028.6) İslam, A. 2000. Ordu ilinde yetişen Türk fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 192s, Adana.
  • 7) İslam, A., Turan A., Kurt, H., 2005. Effect of ocak and single trunk training systems on yield and nut quality. Sixth International Congress on Hazelnut, Book of Proceeding, 259–262, 14–18 June, Tarragona–Reus, Spain. doi: 10.17660/ActaHortic.2005.686.35.
  • 8) Kafkas, S., Doğan, Y., Sabır, A., Turan, A., Seker, H., 2009. Genetic characterization of hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars from Turkey using molecular markers. Hort Science, 44(6): 1557-1561.
  • 9) Kalkişim, O., Turan A., Okcu, Z., Özdeş, D., 2016. Evaluation of the effect of different harvest time on the fruit quality of foşa nut. Erwerbs-Obstbau, 58: 89–92. doi:10.1007/s10341-015-0259-1.
  • 10) Karam, M.C., Petit J, Zimmer, D., Djantou E.B., 2016. Effect of drying grinding in production of fruit and vegetable powders: A review. Journal of Food Engineering, 188: 32–49. doi:10.1016/j.jfoodeng.2016.05.001.
  • 11) Karaosmanoğlu, H., Üstün N.Ş., 2017. Organik ve konvansiyonel fındıkların (Corylus avellana L.) bazı fiziksel özellikleri. Akademik Gıda 15(4): 377–385. doi:10.24323/akademik-gida.370107.
  • 12) Köksal, A.İ., 2002. Türk Fındık Çeşitleri. Fındık tanıtım Grubu, 136s, Ankara.
  • 13)Keleş, C.Ö., Sacılık, K., 2019. Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. Anadolu tarım Bilimleri Dergisi, 34: 65–72. doi:10.7161/omuanajas.434531.
  • 14) Maisnam, D., Rasane, P., Dey, A., Kaur, S., Sarma, C., 2017. Recent advances in conventional drying of foods. J Food Technol Pres, 1: 25–34.
  • 15) Özdemir, F., Akinci, I., 2004. Physical and nutritional properties of four major commercial Turkish hazelnut varieties. Journal of Food Engineering, 63: 341–347. doi:10.1016/j.jfoodeng.2003.08.006.
  • 16) Pliestic, S., Dobricevic, N., Filipoviç, D., Gospodaric, Z., 2006. Physical Properties of Filbert Nut and Kernel. Biosystems Engineering 93(2): 173–178. doi:10.1016/j.biosystemseng.2005.11.008.
  • 17) TSE, 2001. İç Fındık Standardı. Türk Standartları Enstitüsü, TS 2075.
  • 18) Turan, A., Beyhan, N., 2009. Investigation of the pomological characteristics of selected Tombul hazelnut clones in the Bulancak area of Giresun province. Seventh International Congress on Hazelnut, Book of Proceeding, 61–66, 23–27 June, Viterbo, Italy. doi:10.17660/ActaHortic.2009.845.4.
  • 19) Turan, A., Ruşen, M., İslam, A., Kurt, H., Ak, K., Sezer, A., Sarıoğlu, M., Kalyoncu, İ.H., Kalkışım, Ö., 2010. Giresun koşullarında organik fındık üretim imkanlarının araştırılması. Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 123–129, 28 Haziran–1 Temmuz, Erzurum.
  • 20) Turan, A., 2017. Fındıkta Kurutma Yöntemlerinin Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Ordu Üniveristesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 231s, Ordu.
  • 21) Turan, A., İslam, A., 2018. Postharvest differences between ‘Tombul’ and ‘Palaz’. IX International Congress on Hazelnut, pp: 351–358, 15–18 August, Samsun. doi:10.17660/ActaHortic.2018.1226.53.
  • 22) Turan, A., 2018. Effect of Drying Methods on Fatty Acid Profile and Oil Oxidation of Hazelnut Oil During Storage. European Food Research and Technology, 12: 2181–2190. doi:10.1007/s00217-018-3128-y.
  • 23) Wang, W., Jung, J., McGorrin, R.J., Traber, M.G., Leonard, G.C., Zhao, Y., 2018. Investigation of drying conditions on bioactive compounds, lipid oxidation, and enzyme activity of Oregon hazelnuts (Corylus avellana L.). LWT–Food Science and Technology, 90: 526–534. doi:10.1016/j.lwt.2018.01.002.
  • 24) Yao, Q., Mehlenbacher, S.A., 2000. Heritability, variance components and correlation of morphological and phenological traits in hazelnut. Plant Breeding, 119: 369–381. doi:10.1046/j.1439-0523.2000.00524.x.
  • 25) Yıldız, T., 2016. Labor requirements and work efficiencies of hazelnut harvesting using traditional and mechanical pick-up methods. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 40:301-310. doi:10.3906/tar-1508-114.
  • 26) Zhou, X., Wang, S., 2018. Recent developments in radio frequency drying of food and agricultural products: A review. Drying Technology, doi:10.1080/07373937.2018. 1452255.
  • 27) Xu, Y. X., Hanna, M.A., 2010. Evaluation of Nebraska hybrid hazelnuts: Nut/kernel characteristics, kernel proximate composition, and oil and protein properties. Industrial Crops and Products, 31: 84–91. doi:10.1016/j.indcrop.2009.09.005.

Effects of drying methods on physcal properties of hazelnut

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 3, 296 - 303, 15.10.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.536346

Öz

This study was conducted in 2015 and aimed to
determine the effects of hazelnut drying machine (DM) and traditional–drying
(concrete and grass ground; CG and GG, respectively) methods on the physical
properties of Tombul, Palaz, and Ordu Levant cultivars. For this purpose, namely nut lenght, nut width, nut depth, kernel
lenght, kernel width, kernel depth, nut size, shape index, shell thickness,
kernel cavity, shrivel kernel ratio, nut weight, kernel weight, kernel
percentage, good kernel (GK), defect kernel (DK), and blanching ability were analyzed.
At the end of the study, the GK value was found higher in DM method than on CG
and GG methods. Therefore, DM is suitable method for hazelnut drying.

Kaynakça

  • 1) Aydin, C., 2002. Physical properties of hazel nuts. Biosystems Engineering, 82 (3): 297–303. doi:10.1006/bioe.2002.0065.
  • 2) Bostan, S.Z., 1999. Farklı ortamlarda kurutulan fındıklarda bazı önemli kalite özellikleri üzerine bir araştırma. Bahçe, 28: 73–78.
  • 3) Delprete, C., Sesana R., 2004. Mechanical characterization of kernel and shell of hazelnuts: Proposal of an experimental procedure. Journal of Food Engineering, 124: 28–34. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.09.027.
  • 4) Ercisli, S., Öztürk, I., Kara, M., Kalkan, F., Seker, H., Duyar, O., Ertürk, Y., 2011. Physical properties of hazelnuts. International Agrophysics, 25: 115–121.
  • 5) Hosseinpour, A., Seifi, E., Javadi, D., Ramezanpour, S.S., Molnar T.J., 2013. Nut and kernel characteristics of twelve hazelnut cultivars grown in İran. Scientia Horticulturea, 150: 410–413. doi: 10.1016/j.scienta.2012.11.028.6) İslam, A. 2000. Ordu ilinde yetişen Türk fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 192s, Adana.
  • 7) İslam, A., Turan A., Kurt, H., 2005. Effect of ocak and single trunk training systems on yield and nut quality. Sixth International Congress on Hazelnut, Book of Proceeding, 259–262, 14–18 June, Tarragona–Reus, Spain. doi: 10.17660/ActaHortic.2005.686.35.
  • 8) Kafkas, S., Doğan, Y., Sabır, A., Turan, A., Seker, H., 2009. Genetic characterization of hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars from Turkey using molecular markers. Hort Science, 44(6): 1557-1561.
  • 9) Kalkişim, O., Turan A., Okcu, Z., Özdeş, D., 2016. Evaluation of the effect of different harvest time on the fruit quality of foşa nut. Erwerbs-Obstbau, 58: 89–92. doi:10.1007/s10341-015-0259-1.
  • 10) Karam, M.C., Petit J, Zimmer, D., Djantou E.B., 2016. Effect of drying grinding in production of fruit and vegetable powders: A review. Journal of Food Engineering, 188: 32–49. doi:10.1016/j.jfoodeng.2016.05.001.
  • 11) Karaosmanoğlu, H., Üstün N.Ş., 2017. Organik ve konvansiyonel fındıkların (Corylus avellana L.) bazı fiziksel özellikleri. Akademik Gıda 15(4): 377–385. doi:10.24323/akademik-gida.370107.
  • 12) Köksal, A.İ., 2002. Türk Fındık Çeşitleri. Fındık tanıtım Grubu, 136s, Ankara.
  • 13)Keleş, C.Ö., Sacılık, K., 2019. Basınçlı hava kullanılan infrared ısıtıcılı kurutucuda kabuklu fındık kurutulması. Anadolu tarım Bilimleri Dergisi, 34: 65–72. doi:10.7161/omuanajas.434531.
  • 14) Maisnam, D., Rasane, P., Dey, A., Kaur, S., Sarma, C., 2017. Recent advances in conventional drying of foods. J Food Technol Pres, 1: 25–34.
  • 15) Özdemir, F., Akinci, I., 2004. Physical and nutritional properties of four major commercial Turkish hazelnut varieties. Journal of Food Engineering, 63: 341–347. doi:10.1016/j.jfoodeng.2003.08.006.
  • 16) Pliestic, S., Dobricevic, N., Filipoviç, D., Gospodaric, Z., 2006. Physical Properties of Filbert Nut and Kernel. Biosystems Engineering 93(2): 173–178. doi:10.1016/j.biosystemseng.2005.11.008.
  • 17) TSE, 2001. İç Fındık Standardı. Türk Standartları Enstitüsü, TS 2075.
  • 18) Turan, A., Beyhan, N., 2009. Investigation of the pomological characteristics of selected Tombul hazelnut clones in the Bulancak area of Giresun province. Seventh International Congress on Hazelnut, Book of Proceeding, 61–66, 23–27 June, Viterbo, Italy. doi:10.17660/ActaHortic.2009.845.4.
  • 19) Turan, A., Ruşen, M., İslam, A., Kurt, H., Ak, K., Sezer, A., Sarıoğlu, M., Kalyoncu, İ.H., Kalkışım, Ö., 2010. Giresun koşullarında organik fındık üretim imkanlarının araştırılması. Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 123–129, 28 Haziran–1 Temmuz, Erzurum.
  • 20) Turan, A., 2017. Fındıkta Kurutma Yöntemlerinin Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. Ordu Üniveristesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 231s, Ordu.
  • 21) Turan, A., İslam, A., 2018. Postharvest differences between ‘Tombul’ and ‘Palaz’. IX International Congress on Hazelnut, pp: 351–358, 15–18 August, Samsun. doi:10.17660/ActaHortic.2018.1226.53.
  • 22) Turan, A., 2018. Effect of Drying Methods on Fatty Acid Profile and Oil Oxidation of Hazelnut Oil During Storage. European Food Research and Technology, 12: 2181–2190. doi:10.1007/s00217-018-3128-y.
  • 23) Wang, W., Jung, J., McGorrin, R.J., Traber, M.G., Leonard, G.C., Zhao, Y., 2018. Investigation of drying conditions on bioactive compounds, lipid oxidation, and enzyme activity of Oregon hazelnuts (Corylus avellana L.). LWT–Food Science and Technology, 90: 526–534. doi:10.1016/j.lwt.2018.01.002.
  • 24) Yao, Q., Mehlenbacher, S.A., 2000. Heritability, variance components and correlation of morphological and phenological traits in hazelnut. Plant Breeding, 119: 369–381. doi:10.1046/j.1439-0523.2000.00524.x.
  • 25) Yıldız, T., 2016. Labor requirements and work efficiencies of hazelnut harvesting using traditional and mechanical pick-up methods. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 40:301-310. doi:10.3906/tar-1508-114.
  • 26) Zhou, X., Wang, S., 2018. Recent developments in radio frequency drying of food and agricultural products: A review. Drying Technology, doi:10.1080/07373937.2018. 1452255.
  • 27) Xu, Y. X., Hanna, M.A., 2010. Evaluation of Nebraska hybrid hazelnuts: Nut/kernel characteristics, kernel proximate composition, and oil and protein properties. Industrial Crops and Products, 31: 84–91. doi:10.1016/j.indcrop.2009.09.005.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarım Makineleri
Yazarlar

Ali Turan 0000-0002-2961-6605

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2019
Kabul Tarihi 29 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Turan, A. (2019). Kurutma yöntemlerinin fındığın fiziksel özellikleri üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(3), 296-303. https://doi.org/10.7161/omuanajas.536346
AMA Turan A. Kurutma yöntemlerinin fındığın fiziksel özellikleri üzerine etkisi. ANAJAS. Ekim 2019;34(3):296-303. doi:10.7161/omuanajas.536346
Chicago Turan, Ali. “Kurutma yöntemlerinin fındığın Fiziksel özellikleri üzerine Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34, sy. 3 (Ekim 2019): 296-303. https://doi.org/10.7161/omuanajas.536346.
EndNote Turan A (01 Ekim 2019) Kurutma yöntemlerinin fındığın fiziksel özellikleri üzerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34 3 296–303.
IEEE A. Turan, “Kurutma yöntemlerinin fındığın fiziksel özellikleri üzerine etkisi”, ANAJAS, c. 34, sy. 3, ss. 296–303, 2019, doi: 10.7161/omuanajas.536346.
ISNAD Turan, Ali. “Kurutma yöntemlerinin fındığın Fiziksel özellikleri üzerine Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34/3 (Ekim 2019), 296-303. https://doi.org/10.7161/omuanajas.536346.
JAMA Turan A. Kurutma yöntemlerinin fındığın fiziksel özellikleri üzerine etkisi. ANAJAS. 2019;34:296–303.
MLA Turan, Ali. “Kurutma yöntemlerinin fındığın Fiziksel özellikleri üzerine Etkisi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 34, sy. 3, 2019, ss. 296-03, doi:10.7161/omuanajas.536346.
Vancouver Turan A. Kurutma yöntemlerinin fındığın fiziksel özellikleri üzerine etkisi. ANAJAS. 2019;34(3):296-303.
Online ISSN: 1308-8769