Bu çalışmada, ‘Gerçekcioğlu’ kuşburnu çeşidinin meyvesi
kurutularak kuruma süresi, renk ve C vitamin kriterleri açısından en uygun
kurutma şartının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal mikrodalga kurutucuda;
360, 540, 720 ve 900 W güç değerlerinde ve etüv kurutucuda ise; 50, 60 ve 70 °C
kurutma havası sıcaklıkların da kurutulmuştur. Uygulanan mikrodalga güç
değerlerinde belirlenen ortalama kuruma süreleri sırasıyla; 27, 14, 11 ve 9
dakika olarak tespit edilirken, etüv de ise sırasıyla; 16.5 7.5ve 7 saat olarak
belirlenmiştir. Tazeye göre renk değeri açısından en uygun kurutma şartı
mikrodalga kurutucuda 720 W güç değerinde, etüv kurutucuda ise 60 °C kurutma
havası sıcaklığında yapılan kurutma işlemlerinde belirlenmiştir. Taze kuşburnu
meyvesine göre, en fazla kaybolan % C vitamini değeri % 91.36 oranla etüv kurutucuda
60 °C sıcaklığında ve mikrodalga kurutucuda ise 540 W güç değerinde
hesaplanmıştır. Taze kuşburnu meyvesinin C vitamin değerine göre, en uygun
mikrodalga kurutma şartının 900 W, sıcak havalı kurutma şartının ise 70 °C
olduğu belirlenmiştir.
In this study, it is
aimed to determine the most suitable drying condition in terms of drying time,
color and vitamin C criteria by drying the fruit of ‘Gerçekcioğlu’ rosehip
variety. The fruits were dried in microwave dryer 360, 540, 720 and 900 W power
values. The fruits were dried drying air temperatures of 50, 60 and 70 °C in
drying oven. The average drying times determined in the applied microwave power
values are as follows 27, 14, 11 and 9 minutes. The average drying times
determined in the applied drying air temperatures are as follows 16.5 7.5 and 7
hours. The most suitable drying condition in terms of color value according to
freshness was determined at 720 W power in microwave dryer and 60 °C drying air
temperature in drying oven. According to fresh rosehip fruits, the most lost
vitamin C value was 91.36% at 60 °C in convective dryer and 540 W power in
microwave dryer. According to vitamin C value of fresh rosehip fruit, the most
appropriate microwave drying condition was 900 W and hot air drying condition
was 70 °C.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarım Makineleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 |