This research was conducted in 2019 to determine the essential oil content and chemical composition of pink rock rose (Cistus creticus L.) which is spread over a wide area in Kumbağ, Yeniköy and Uçmakdere of Tekirdağ. For this purpose, the leaves of the Cistus creticus L. plant were collected from different altitudes (0, 50, 100 and 150 m) and dried at room temperature, and essential oil content was determined in the samples with the help of Clevenger Apparatus. Chemical composition of the essential oil was examined with GC/MS. According to the research results, 13 components representing 73.03% (≥1%) of the composition of the essential oil were identified, and the main components of the oil were camphene (19.45%) and α-pinene (13.85%). Cistus species, which are spread in many regions in Turkey, are produced, and if the amount and content of the chemical compositions of essential oils could be determined, they could be an alternative to food additives, synthetic antioxidants and active pharmaceutical ingredients.
Bu araştırma Tekirdağ ilinin Kumbağ, Yeniköy ve Uçmakdere mevkilerinde geniş bir alanda yayılış gösteren pembe laden bitkisinin (Cistus creticus L.) uçucu yağ oranı ve bu yağın kimyasal bileşimini belirlemek amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Bu amaçla farklı yüksekliklerden toplanan (0, 50, 100 ve 150 m) pembe laden bitkisinin yaprakları oda sıcaklığında kurutulmuş ve numunelerden Clevenger cihazı yardımıyla uçucu yağ tayini yapılmıştır. Uçucu yağın kimyasal bileşimi GC/MS cihazı ile incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre, uçucu yağ bileşiminin %73,03'ünü (≥ %1) temsil eden 13 bileşen tanımlanmış ve yağın ana bileşenlerini kamfen (%19.45) ve α-pinen (%13.85) oluşturmuştur. Ülkemizin birçok bölgesinde yayılış gösteren Cistus türlerinin üretimi yapılıp, uçucu yağlarının aktif bileşen miktarı ve içeriği belirlenebilirse gıda katkı maddelerine, sentetik antioksidanlara ve ilaç etken maddelerine doğal bir alternatif ürün olabilecekledir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 15 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 37 Sayı: 2 |