Bu çalışmanın amacı, kombu çayı ve liyofilize edilmiş kombu çayı kültürünün toprağın bazı biyolojik özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bu çalışma serada saksı denemesi olarak 2 farklı toprak üzerinde gerçekleştirilmiştir. 4 kg toprak bulunan saksılara 4 doz kombu çayı (0, 10, 20, 30 ml/saksı) ve 4 doz liyofilize eilmiş kombu çayı kültürü (0, 0.25, 0.50 ve 0.75 mg/saksı) uygulanmıştır. Deneme sonunda saksılardan alınan topraklarda toprak solunumu ve mikrobiyal biyokütle karbon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kombu çayı ve liyofilize edilmiş kombu çayı kültürünün toprak tekstürüne bağlı olarak toprak solunumunu ve mikrobiyal biyokütle karbon içeriğini artırdığı belirlenmiştir.
In this study, it is aimed to determine the effects of comboutea and lyophilized comboutea culture on soil some soil biological features. This study was carried out on 2 different soils as a pot experiment in the greenhouse. 4 doses of comboutea (0, 10, 20, 30 ml/pot) and 4 doses of lyophilized comboutea culture (0, 0.25, 0.50, and 0.75 mg/pot) were applied on the soils with 4 kg soil in apiece pot. At the end of the experiment, basal respiration (BR) and microbial biomass carbon (MBC) analyzes were made on the soils taken from the pots. According to the analysis results, it was observed that upregulation in the amount of comboutea and lyophilized waste of comboutea culture increased caused an improvement of BR and MBC of soils based on the soil texture.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Acceptance Date | November 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 37 Issue: 2 |