TR
Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması
Öz
- Amacına yönelik olması açısından hazırlanan ölçme araçlarının geçerlik ve güvenirliklerinin yüksek olması gerekmektedir. Bu çalışmada test geliştirme basamakları dikkate alınarak Isı ve Sıcaklık konusunda geçerli ve güvenilir iki aşamalı bir başarı testi geliştirmek amaçlanmıştır. İki aşamalı Isı ve Sıcaklık Başarı Testi geliştirilirken ilköğretim 6., 7., 8. Sınıf Fen Bilimleri Öğretim Programında yer alan Isı ve Sıcaklık konusuna ait kazanımlar ve Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Genel Fizik III Laboratuvarı derslerinin içeriğinde yer alan Isı ve Sıcaklık konularının kapsamı dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda 23 sorudan oluşan başarı testi hazırlanmıştır. Hazırlanan testin soru köklerinin ve cevap şıklarının, ifade açıklığını, bilimsel bilgilerle tutarlılığını kesinleştirme amacıyla fen bilgisi eğitimi alanında uzman 3 öğretim elemanının, dil bilgisi yönünden de 1 dil uzmanının görüşlerinden faydalanılarak test maddelerinde çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Hazırlanan testin, Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı’nda 2. Sınıfta öğrenim gören 47 öğrenci ile pilot çalışması yapılmıştır. Öğrencilerin testte yer alan sorulara verdikleri cevaplar doğrultusunda madde analizi yapılarak, her bir maddenin ayırt edicilik indeksleri ve güçlük dereceleri hesaplanmıştır. Madde analizi sonucunda 4 madde testten çıkarılmış ve 19 sorudan oluşan Isı ve Sıcaklık Başarı Testi oluşturulmuştur. Testin ortalama güçlüğü 0,49, ortalama ayırt ediciliği 0,34 olarak hesaplanmıştır. Testin analizinden elde edilen veriler SPSS paket istatistik programı ile analiz edilmiş ve testin Cronbach Alpha Güvenirlik Katsayısı 0,76 olarak hesaplanmıştır.
Kaynakça
- ADAMCZYK, P. & WİLLSON, M. (1996). Using concept maps with trainee physics teachers. Physics Education, 31 (6), 374-381.
- AKDUR, T. E. (1996). Yardımlaşarak bilgisayar ortamında kavram haritalarının hazırlanmasının, lise seviyesindeki öğrencilerin fizik başarısı, fizik dersine ve kavram haritalamaya yönelik tutumları ve bilişsel beceri üzerine etkisi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara.
- ANDERSON, D.L., FİSHER, K.M., & NORMAN, G.J. (2002). “Development and evaluation of the conceptual inventory of natural selection”. Journal of Research in Science Teaching, 39(10), 952-978.
- AYDIN, Z. (2007). Isı ve sıcaklık konusunda rastlanan kavram yanılgıları ve bu kavram yanılgılarının giderilmesinde kavram haritalarının kullanılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
- AYDIN, G. ve BALIM, A. G. (2013). Öğrencilerin “hücre bölünmesi ve kalıtım” konularına ilişkin kavram yanılgıları. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(1).
- AYDOĞAN, S., GÜNEŞ, B. ve GÜLÇİÇEK, Ç. (2003). Isı ve sıcaklık konusunda kavram yanılgıları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2), 111–124.
- BAŞER, M. ve ÇATALOĞLU E. (2005). Kavram değişimi yöntemi ile öğrencilerin ısı ve sıcaklık kavramları konusundaki “yanlış kavramlar”ının giderilmesindeki etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29,43-52.
- BAR, V. & TRAVİS, A. S. (1991). Children's views concerning phase changes. Journal of Research in Science Teaching, 28, 363-382.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
21 Kasım 2016
Gönderilme Tarihi
12 Ocak 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 35 Sayı: 1
APA
Ayvacı, D. H. Ş., & Durmuş, A. (2016). Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35(1), 87-103. https://izlik.org/JA59YS69NZ
AMA
1.Ayvacı DHŞ, Durmuş A. Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması. OMÜ EFD. 2016;35(1):87-103. https://izlik.org/JA59YS69NZ
Chicago
Ayvacı, Dr. Hakan Şevki, ve Ayşe Durmuş. 2016. “Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 35 (1): 87-103. https://izlik.org/JA59YS69NZ.
EndNote
Ayvacı DHŞ, Durmuş A (01 Aralık 2016) Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 35 1 87–103.
IEEE
[1]D. H. Ş. Ayvacı ve A. Durmuş, “Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması”, OMÜ EFD, c. 35, sy 1, ss. 87–103, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59YS69NZ
ISNAD
Ayvacı, Dr. Hakan Şevki - Durmuş, Ayşe. “Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 35/1 (01 Aralık 2016): 87-103. https://izlik.org/JA59YS69NZ.
JAMA
1.Ayvacı DHŞ, Durmuş A. Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması. OMÜ EFD. 2016;35:87–103.
MLA
Ayvacı, Dr. Hakan Şevki, ve Ayşe Durmuş. “Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 35, sy 1, Aralık 2016, ss. 87-103, https://izlik.org/JA59YS69NZ.
Vancouver
1.Dr. Hakan Şevki Ayvacı, Ayşe Durmuş. Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Isı Ve Sıcaklık Başarı Testi Geçerlik Ve Güvenirlik Araştırması. OMÜ EFD [Internet]. 01 Aralık 2016;35(1):87-103. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59YS69NZ