Fakülte - Okul İşbirliği Modelinin Matematik Öğretmen Adaylarının Pedagojik Alan Bilgisine Etkisi
Öz
Öğretmen adaylarının mesleklerine daha donanımlı başlayabilmeleri için üniversite eğitimi sırasında onlara mesleki bilgi ve becerilerini deneyimleyerek kazanmalarını sağlayacak fırsatlar vermek gerekir. Bu amaçla, öğretmen adaylarının zorunlu staj derslerine ek olarak, akademisyen ve branş öğretmeni gözetiminde ortaokullarda verilmekte olan seçmeli derslerde öğrencilerle birlikte çalışmalarına olanak sağlayacak şekilde bir fakülte-okul işbirliği yapılmıştır. Bu işbirliği kapsamında, matematik öğretmen adayları için fakültede bir ders açılmış ve bu derste tartışılan ve geliştirilen etkinlikleri okuldaki 7. sınıfların birinin seçmeli matematik dersinde uygulamaları istenmiştir. Bu çalışma, 2016-2017 akademik yılında 7 öğretmen adayının katılımı ile gerçekleştirilmiş olup yıl boyunca okulda toplam 25 etkinlik uygulanmıştır. Uygulanan etkinliklerin 20 tanesi araştırma ekibi tarafından geliştirilmiş ve tüm öğrencilere uygulanmıştır. Diğer 5 etkinlik ise kendi çalıştıkları öğrenci grubuna özel olarak öğretmen adayları tarafından tasarlanıp uygulanmıştır. Yapılan işbirliğinin matematik öğretmen adaylarının mesleki gelişimleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla hem nicel hem nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Bu bağlamda, öğretmen adaylarının pedagojik alan bilgisini belirlemek amacıyla araştırma ekibi tarafından matematik pedagojik alan bilgisi testi oluşturulmuştur. Bu testten elde edilen sonuçlar, çalışmaya katılan öğretmen adaylarının pedagojik alan bilgilerinde gelişim olduğunu göstermektedir. Bu sonuç, öğretmen adaylarının öğretmenler ve akademisyenler gözetiminde okul ortamında bir yıl boyunca öğretmenlik deneyimi edinmesinin mesleki gelişimlerine ve pedagojik alan bilgilerine katkısı olacağı görüşünü destekler niteliktedir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Proje Numarası
Teşekkür
Kaynakça
- An, S., Kulm, G. & Wu, Z. (2004). The pedagogical content knowledge of middle school mathematics teachers in China and the U.S. Journal of Mathematics Teacher Education, 7, 145-172.
- Ball, D. L., Thames, M. H., & Phelps, G. (2008). Content knowledge for teaching: What makes it special? Journal of Teacher Education, 59, 389-407.Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Pegem Akademi: Ankara.
- Çakır, M., Ogan-Bekiroğlu, F., İrez, S., Kahveci, A., & Şeker, H. (2010). Fakülte-okul işbirliği modelinin değerlendirilmesi: Uygulama öğretmenlerinin görüşleri. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 31, 69-81.
- Campbell, P. F., Nishio, M., Smith, T. M., Clark, L. M., Conant, D. L., Rust, A. H.,... Choi, Y. (2014). The relationship between teachers’ mathematical content and pedagogical knowledge, teachers’ perceptions, and student achievement. Journal for Research in Mathematics Education, 45(4), 419-459.
- Cochran-Smith, M., Villegas, A. M., Abrams, L., Chavez-Moreno, L., Mills, T., & Stern, R. (2015). Critiquing teacher preparation research: An overview of the field, part II. Journal of Teacher Education, 66(2), 109-121.
- Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2011). Research methods in education (7th ed.). London: Routledge.
- Darling-Hammond, L. (2010). Recognizing and developing effective teaching: What policy makers should know and do. National Education Association (NAE) Policy Brief. Retrieved from http://www.nea.org/assets/docs/HE/Effective_Teaching_-_Linda_Darling-Hammond.pdf.
- Ertaş, F. G. (2014). A way to compare mathematics teacher candidates' mathematical knowledge for teaching: TEDS-M released tests. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alan Eğitimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Hulya Kilic
*
0000-0003-1909-2016
Türkiye
Oğuzhan Doğan
Bu kişi benim
0000-0002-6527-6468
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
1 Ekim 2019
Kabul Tarihi
7 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 39 Sayı: 2