Araştırma Makalesi

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 1 Sayı: 1 14 Temmuz 2010
PDF İndir
TR EN

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Bu çalışmada, ilköğretim I. kademesinde beden eğitimi derslerini yürüten sınıf öğretmenlerinin eğitsel oyun uygulamalarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlandı. Veri toplama aracı olarak bir anket uygulandı. Elde edilen verilerin frekans, yüzde (%) dağılımı ile ilişkilendirmelerde ki-kare (x2) ve t-testi analizleri SPSS programında yapılarak, anlamlılık düzeyleri 0,05 olarak belirlendi. Sınıf öğretmenlerinin %22,5’i meslek yaşamlarından önce veya sonra aktif spor yaparken, %77,5’i hiçbir şekilde aktif sporun içinde yer almadıklarını ifade etmişlerdir. Aktif spor yapan erkek öğretmenlerin bayanlara oranla fazla olması, istatistikî açıdan 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farklılığı ortaya çıkardı. İzleyici olarak veya sağlık için sporla ilgilenen erkek öğretmenlerin oranının bayan öğretmenlere göre fazla olması 0,05 anlamlılık düzeyinde farklılığı gösterdi. Ayrıca eğitsel oyun öğretimine yönelik formasyon düzeylerini, erkek öğretmenlere oranla, bayan öğretmenlerin kendilerini daha yetersiz bulmaları istatistiki açıdan anlamlıydı (P < 0,05). Eğitsel oyun öğretimi ve formasyon düzeyleri açısından aktif spor yapan sınıf öğretmenleri, aktif spor yapmayanlarla kıyaslandığında, yapanlar lehine 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık vardı. İzleyici olarak veya sağlık için sporla ilgilenen sınıf öğretmenlerinin, ilgilenmeyenlere göre eğitsel oyun öğretimine yönelik uygulamaları açısından, kendilerini yeterli görmeleri durumunun istatistikî açıdan anlamlı olduğu görüldü (P < 0,05). Sonuç olarak; genelde sınıf öğretmenlerinin kendilerini eğitsel oyun uygulamalarına yönelik formasyon düzeyleri açısından yeterli buldukları tespit edildi. Erkek sınıf öğretmenlerinin kendilerini bayanlara oranla bu konuda daha yeterli buldukları görüldü. Ayrıca aktif spor yapmış veya bir şekilde spora ilgili olan sınıf öğretmenlerinin eğitsel oyun uygulamalarına yönelik yaklaşımlarının olumlu olduğu ve kendilerini daha yeterli gördükleri belirlendi.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası. 59. Madde, B Fıkrası. 1982.
  2. Grössing S. Beden-Spor-Hareket. (Çev: Adnan Orhun), I. Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu), M.E.B. Yayınları. İzmir. 1991.
  3. Hollingsworth PM, Hoover KH. İlköğretimde öğretim yöntemleri, Elemantary teaching methods. (Çev: Tanju Gürkan, Erten Gökçe, Duygu Güler), Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, No:124. Ankara. 1999.
  4. Demirci N, Demirci PT. İlköğretim I. Kademe sınıf öğretmenlerinin oyunla eğitimin önemine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. 9. Uluslar arası Spor Bil. Kongresi. Muğla. 2006:614–616.
  5. Aral N, Gürsay F, Köksal A. Okul öncesi eğitiminde oyun. Yapa Yayınları. İstanbul. 2000.
  6. Gündüz N. Beden eğitiminde öğrencilerin değerlendirilmesi. Orta öğretim kurumlarında beden eğitimi ve sorunları, Türk Eğitim Der. Yayınları, S.153. Ankara. 1988.
  7. Kıldan O. Oyunun çocukların gelişim özelliklerine etkisi, , Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) 1–2. Konya. 2001.
  8. Alakuş AO. Öğretme - Öğrenme sürecinde uzaktan öğretim ve Türkiye’deki yansımaları. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 2003;2 (6) 72–82.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

14 Temmuz 2010

Gönderilme Tarihi

17 Mayıs 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tortop, Y., Tortop, Y., & Ocak, Y. (2010). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 1(1), 14-22. https://izlik.org/JA89FE78US
AMA
1.Tortop Y, Tortop Y, Ocak Y. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. SPD. 2010;1(1):14-22. https://izlik.org/JA89FE78US
Chicago
Tortop, Yunus, Yunus Tortop, ve Yücel Ocak. 2010. “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 1 (1): 14-22. https://izlik.org/JA89FE78US.
EndNote
Tortop Y, Tortop Y, Ocak Y (01 Mayıs 2010) SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 1 1 14–22.
IEEE
[1]Y. Tortop, Y. Tortop, ve Y. Ocak, “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”, SPD, c. 1, sy 1, ss. 14–22, May. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89FE78US
ISNAD
Tortop, Yunus - Tortop, Yunus - Ocak, Yücel. “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 1/1 (01 Mayıs 2010): 14-22. https://izlik.org/JA89FE78US.
JAMA
1.Tortop Y, Tortop Y, Ocak Y. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. SPD. 2010;1:14–22.
MLA
Tortop, Yunus, vd. “SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 1, Mayıs 2010, ss. 14-22, https://izlik.org/JA89FE78US.
Vancouver
1.Yunus Tortop, Yunus Tortop, Yücel Ocak. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTSEL OYUN UYGULAMALARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. SPD [Internet]. 01 Mayıs 2010;1(1):14-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89FE78US