Araştırma Makalesi

Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi

Cilt: 5 Sayı: 2 15 Temmuz 2018
PDF İndir
TR EN

Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı, uluslararası muhasebe eğitimi standartları kapsamında muhasebe eğitiminin akademisyenler ve muhasebe meslek mensupları açısından incelenmesini içermektedir. Bu doğrultuda üç hipotez oluşturulmuş ve Trabzon İl’inde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarına ve Türkiye’de muhasebe eğitimi veren akademisyenlere bir anket uygulanmıştır. Oluşturulan hipotezlerin test edilmesinde bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Analiz bulgularına göre;  akademisyenlerin ve muhasebe meslek mensuplarının muhasebe eğitimiyle ilgili farklı düşüncelere sahip olduğu söylenebilmektedir. Akademisyenlere göre muhasebe eğitiminde bilgi önemliyken muhasebe meslek mensuplarına göre ise yetenek ve tutumun önemi daha yüksektir. 

Anahtar Kelimeler

Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları,Muhasebe Eğitimi,Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları

Kaynakça

  1. Arıkan, R. (2004). Araştırma teknikleri ve rapor hazırlama. Ankara: Asil Yayın
  2. Can, A.,V. ve Demirci, Ş., D. (2016). Uluslararası muhasebe eğitimi standardı 2 muhasebe eğitim programlarının içeriğine uyum: Sakarya üniversitesi örneği, Uluslararası yönetim İktisat ve İşletme Dergisi ICAFR 16 Özel Sayısı, 319-338.
  3. Crawford, L., Helliar, C., Monk, E. ve Veneziani, M. (2011). International accounting education standards board: organizational legitimacy within the field of Professional accountancy education. Accounting Forum, 38, 67-89.
  4. Çelik, O. ve Ecer, A. (2009). Efficiency in accounting education: evidence from Turkish Universities. Critical Perspectives on Accounting,20, 614-634.
  5. Çubukçu, S. (2012). Uluslararası muhasebe eğitimi standartları komitesi düzenlemeleri çerçevesinde etik eğitimine ilişkin durum analizi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 103-116.
  6. Çürük, T. ve Doğan, Z. (2002). Muhasebe ders ve içeriklerinin verilme düzeyleri konusunda işletmelerin üniversitelerden taleplerinin tespitine ilişkin bir araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 17 (1), 107-126.
  7. Eastman, J. ve Hazera, A. (2009). An examination of accounting education in Mexico and the United States. University of Rhode Island, 1-23.
  8. Frijat, S. ve Shbeilat, M. K. (2016). Jordanian Universities and their role in the trend towards the development of technical competence for accounting learning outcomes in line with IES, Acounting and Finance Research, 5(2), 20-31.
  9. Gökten Okan, P. ve Gökten, S. (2016). Uluslararası eğitim standartlarına genel bakış: geçerliliğinin Türkiye açısından değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(6), 49-66.
  10. International Federation of Accountants, www.ifac.org. Erişim Tarihi: 15.08.2017.

Kaynak Göster

APA
Tosunoğlu, B., Cengiz, S., & Anadolu, Z. (2018). Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 5(2), 179-192. https://doi.org/10.17541/optimum.373601
AMA
1.Tosunoğlu B, Cengiz S, Anadolu Z. Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi. OEYBD. 2018;5(2):179-192. doi:10.17541/optimum.373601
Chicago
Tosunoğlu, Büşra, Selim Cengiz, ve Zafer Anadolu. 2018. “Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi”. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 5 (2): 179-92. https://doi.org/10.17541/optimum.373601.
EndNote
Tosunoğlu B, Cengiz S, Anadolu Z (01 Temmuz 2018) Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 5 2 179–192.
IEEE
[1]B. Tosunoğlu, S. Cengiz, ve Z. Anadolu, “Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi”, OEYBD, c. 5, sy 2, ss. 179–192, Tem. 2018, doi: 10.17541/optimum.373601.
ISNAD
Tosunoğlu, Büşra - Cengiz, Selim - Anadolu, Zafer. “Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi”. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 5/2 (01 Temmuz 2018): 179-192. https://doi.org/10.17541/optimum.373601.
JAMA
1.Tosunoğlu B, Cengiz S, Anadolu Z. Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi. OEYBD. 2018;5:179–192.
MLA
Tosunoğlu, Büşra, vd. “Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi”. Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 2, Temmuz 2018, ss. 179-92, doi:10.17541/optimum.373601.
Vancouver
1.Büşra Tosunoğlu, Selim Cengiz, Zafer Anadolu. Uluslararası Muhasebe Eğitimi Standartları Kapsamında Muhasebe Eğitiminin Türkiye’deki Akademisyenler ve Muhasebe Meslek Mensupları Açısından İncelenmesi. OEYBD. 01 Temmuz 2018;5(2):179-92. doi:10.17541/optimum.373601