Araştırma Makalesi

Çocukların Tükettiği Atıştırmalık Gıdalarda Kullanılan Renklendiricilere İlişkin Bir Araştırma

Cilt: 11 Sayı: 18 30 Haziran 2019
PDF İndir
EN TR

Çocukların Tükettiği Atıştırmalık Gıdalarda Kullanılan Renklendiricilere İlişkin Bir Araştırma

Öz

Renklendirici katkı maddeleri, gıdaların üretim ve depolanmaları sırasında kaybolan doğal renginin yeniden kazandırılması veya zayıf olan rengin kuvvetlendirilerek tüketici beğenisine sunulması amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde renklendiriciler özellikle çocukların severek tükettiği kek, cips, bisküvi, çikolata, sakız, puding, aromalı süt, meyveli yoğurt, şekerleme ve jelibon gibi atıştırmalık olarak nitelendirilen ürünlere ilave edilmektedir. Çalışmanın amacı; atıştırmalık gıdaların etiket bilgilerinde yer alan katkı maddelerinden özellikle renklendiricilerin çeşitlerini ve bulunma durumlarını ürün bazında incelemek ve kullanımlarına ilişkin mevcut durumu belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama ve doküman analizi yapılmıştır. Ulaşılabilen yerli ve yabancı kaynak taraması ile çalışmanın literatür kısmı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çocukların sıklıkla tükettiği atıştırmalık gıdalar önceden tespit edilerek, her bir ürün gamından örnekler toplanmış ve etiket bilgileri içerik açısından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre renklendiricilerin çikolata hariç diğer atıştırmalık gıdalarda bulunduğu ve sırasıyla en fazla bisküvi, sakız, şekerleme ve jelibon etiketlerinde yer aldığı tespit edilmiştir. Atıştırmalık gıdaların etiket bilgilerinde doğal renk verici maddeler olarak bilinen Kurkumin, β-Karoten, Karmin, Anatto, Titanyum Dioksit, Antosiyanin, Pancar Kökü Kırmızısı, Paprika Eksraktı, Klorofillerin Bakır Kompleksi, Lutein, Bitkisel Karbon ve Riboflavinlerin bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca sakız, şekerleme ve jelibon etiketlerinde sentetik renklendiricilerden olan Brilliant Blue FCF, Indigotin ve Amonyum Sülfit Karamelin yer aldığı tespit edilmiştir. Çalışma, tüketicileri gıdalarda kullanılan renk verici maddeler konusunda haberdar etmek ve alan yazındaki boşluğu doldurmak açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler

Katkı Maddeleri,Renklendirici Gıda Katkıları,Atıştırmalık Gıdalar,Gıda Etiketi

Kaynakça

  1. Aberoumand, A. (2011). A review article on edible pigments properties and sources as natural biocolorants in foodstuff and food industry. World Journal of Dairy & Food Sciences, 6 (1), 1-78.
  2. Amchova, P., Kotolova, H., ve Ruda-Kucerova, J. (2015). Health safety issues of synthetic food colorants. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 73(3), 914-922.
  3. Arlı, M., Şanlıer, N., Küçükkömürler, S. ve Yaman, M. (2017). Anne ve çocuk beslenmesi. Içinde (s.1-239). Ankara:Pegem Yayınları.
  4. Arslan, G. (2011). Gıda Katkı Maddeleri ve Yeni Yapılan Dioksimlerin Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Konya.
  5. Artık, N., Şanlıer, N., ve Ceyhun-Sezgin, A. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Içinde (s.133-175), Ankara: Detay Yayıncılık
  6. Askar, A. (1993). Natural colors for the food industry: An overview, Fruit Processing, 3, 400-403.
  7. Atlı, B. (2010). Gıda boyaları. Namık Kemal Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  8. Beaglehole, R., Bonita, R. ve Maqnusson, R. (2011). Global cancer prevention: An important pathway to global health and development. Sydney Law School Legal Studies Research Paper, 11(77), 1-29.
  9. Bearth, A., Cousin, M.E. ve Siegrist, M. (2014). The consumer’s perception of artificial food additives: Influences on acceptance, risk and benefit perceptions. Food Quality and Preference, 38, 14-23.
  10. Boğa, A. ve Binokay, S. (2010). Gıda katkı maddeleri ve sağlığımıza etkileri, Arşiv, 19, 141-154.

Kaynak Göster

APA
Ceyhun Sezgin, A., & Ayyıldız, S. (2019). Çocukların Tükettiği Atıştırmalık Gıdalarda Kullanılan Renklendiricilere İlişkin Bir Araştırma. OPUS International Journal of Society Researches, 11(18), 877-913. https://doi.org/10.26466/opus.552795