Blok Zincir Teknolojisi ve Tedarik Zinciri Yönetimindeki Uygulamaları
Öz
Net bir tanımı bulunmamakla birlikte blok zincir kavramını; “süreçte yapılan her bir faaliyete ilişkin verilerin, şifreli bir biçimde, belirli aralıklarla ve kronolojik olarak kaydedildiği ve her bir bloğun bir önceki bloğun bilgilerini de içerdiği bilgi bloklarının art arda gelerek oluşturduğu zincir” olarak tanımlamak mümkündür (Mattila, 2016,s.6-7; Tian, 2016). Elektronik para birimi Bitcoin sisteminin güvenliğini sağlamak amacıyla ortaya konan blok zincir teknolojisi, son zamanlarda finansal alanların dışında çeşitli alanlarda da yer bulmaya başlamıştır (Hackius & Petersen, 2017,s.5). Bunlardan bir tanesi de yetersiz bilgiye sahip olan ve şeffaf olmayan tedarik zinciri yönetim süreçlerdir. Tedarik zincirinin neden olduğu dengesizliği çözmesi, tedarikçilerden müşterilere kadar tüm zincirde şeffaflığın, sürdürülebilir izlenebilirliğin ve güvenliğin artırılmasını sağlaması (Badzar, 2016) nedeniyle blok zinciri teknolojisinin; tedarik zinciri yönetimine de oldukça pozitif bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir (Hackius & Petersen, 2017). Bu çalışmanın temel amacı blok zincir teknolojisi ve bu teknolojinin tedarik zinciri yönetim alanındaki uygulamaları hakkında bilgi sunmak; bu yolla tedarik zinciri süreçlerine yönelik araştırmalara katkı sağlamaktır. Bu amaçla uluslararası literatürde bu konuda kitaplar, dergiler, tezler, internet kaynakları gibi kaynaklardan literatür incelemesi yapılarak, blok zincir teknolojilerinin tedarik zinciri yönetim uygulamalarına sunacağı faydalar teorik açıdan açıklanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Blok Zinciri Teknolojisi,Tedarik Zinciri Yönetimi,Uygulamaları
Kaynakça
- Akben, İ. ve Çinar, S. (2018). Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde Blockchain: Vaatler, uygulamalar ve engeller. Anadolu I. Uluslararasi Multidisipliner Çalişmalar kongresi, 2018, Diyarbakır.
- Altunbaşak, T. A. (2018). Blok zincir (Blockchain) teknolojisi ile vergilendirme. Maliye Dergisi, 174, 360-371.
- Anish Dev, J. (2014). Bitcoin mining acceleration and performance quantification. In Proceedings (1–6), IEEE 27th Canadian Conference on Electrical and Computer Engineering. 4-7 May, Toronto, Canada.
- Archa, B. Alangot ve Achuthan, K. (2018). Trace and track: Enhanced pharma supply chain infrastructure to prevent fraud, Lect. Notes Inst. Comput. Sci. Soc.-Inform. Telecommun. Eng. LNICST, 218, 189–195.
- Avunduk, H. ve Aşan, H. (2018). Blok zinciri (Blockchain) teknolojisi ve işletme uygulamaları: Genel bir değerlendirme. Dokuz Eylul Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi, 33(1), 369-384. doi:10.24988/deuiibf.2018331746
- Babacan, M. (2003). Lojistik sektörünün ülkemizdeki gelişimi ve rekabet vizyonu. Ege Akademik Bakış, 3(1), 8-15.
- Back,A. G., Maxwell, M., Corallo, M., Friedenbach,İsim. and L. Dashjr.(2014). Enabling blockchain innovations with pegged sidechains. URL: http://www. opensciencereview. com/papers/123/enablingblockchain-innovations-with-pegged-sidechains, 72.
- Badzar, A. (2016). Blockchain for securing sustainable transport contracts and supply chain transparency:An explorative study of blockchain technology in logistics. Department of Service Management and Service Studies. Lund University, Department of Service Management and Service Studies, SMMM20, Masters Thesis, Helsingborg, Sweden
- Bakan, İ., ve Şekkeli, Z. H. (2017). Lojistik yönetimi. İstanbul: BETA yayınevi, 1. basım.
- Barkatullah, J. ve Hanke, T. (2015). Goldstrike 1: CoinTerra’s first‐generation cryptocurrency mining processor for Bitcoin. IEEE, 35, 68–76.