Derleme

Yeni-liberal Kurumsalcılık Çerçevesinde Çin’in Komşuluk Diplomasisi: Hu Jintao ve Xi Jinping Dönemlerine Karşılaştırmalı Bir Bakış

Cilt: 13 Sayı: 19 30 Eylül 2019
PDF İndir
TR EN

Yeni-liberal Kurumsalcılık Çerçevesinde Çin’in Komşuluk Diplomasisi: Hu Jintao ve Xi Jinping Dönemlerine Karşılaştırmalı Bir Bakış

Öz

Ekonomik anlamda karşılıklı bağımlılığın artması, devletler arasında işbirliğini gerekli kılmaktadır. Paylaşılan bu ekonomik çıkarlar da uluslararası kuruluşların önemini artırmaktadır. Robert Keohane ve Joseph Nye’ın öncülüğünü yaptığı yeni-liberal kurumsalcılık yaklaşımı temel olarak, devletler arasında barışın sağlanması ve sürdürülmesi için uluslararası kuruluşların önemine vurgu yapmaktadır. Günümüzde Çin’in barışçıl bir gelişim mi izleyeceği yoksa statükoya başkaldıran bir güç mü olacağı ile ilgili tartışmalar devam ederken Çin, barışçıl gelişimini vurgulamak için, uluslararası kuruluşlara katılımını artırmakta ve komşularla ilişkilerini ön planda tutarak bu bağlamda çeşitli projeler geliştirmektedir. 1970’lerin sonlarında başlayan iyi komşuluk politikası çerçevesinde gerek Hu Jintao’nun ‘barışçıl gelişim’, ‘uyumlu dünya’ gibi politikaları, gerekse Xi Jinping’in Kuşak Yol projesi, atılan önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Ancak tabi ki Güney Çin Denizi ve ABD ile yaşanan ticaret savaşları iyi komşuluk politikasını zora sokan unsurlardır. Bu bağlamda çalışmada, Çin’de 2003-2013 yılları arasında Devlet Başkanlığı yapan Hu Jintao ve 2013’te Parti Genel Sekreteri olarak seçilen ve hala görev yapmakta olan Xi Jinping dönemlerinde Çin’in komşuluk diplomasisi incelenerek, neoliberal kurumsalcılık çerçevesinde değerlendirmede bulunulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Yeni-liberal kurumsalcılık,komşuluk diplomasisi,karşılıklı bağımlılık,çin,barışçıl gelişim

Kaynakça

  1. 75th Joint Patrol on Mekong River Completed.( Ekim 26, 2018). Xinhua News, 05.11.2018 tarihinde http://www.xinhuanet.com/english/asiapacific/2018-10/26/c_137560703.htm adresinden erişilmiştir.
  2. Arı, T. (2006). Uluslararası ilişkiler teorileri: Çatışma, hegemonya, işbirliği, 4. Basım, İstanbul: Alfa Yayınları,
  3. Bader, J. A. (2016). How Xi Jinping sees the World…and why, Asia Working Group Paper 2: Order from Chaos, Foreign Policy at Brookings.
  4. Bocutoğlu, E. (2017). Çin’in “bir kuşak-bir yol” projesinin ekonomik ve jeopolitik sonuçları üzerine düşünceler. International Conference on Eurasian Economies, 265-270.
  5. Cabres, M. D. (2011). China’s peaceful rise and the good neighbor policy. 01.12.2018 tarihinde http://www.eurstrat.eu/chinas-peaceful-rise-and-the-good-neighbor-policy/ adresinden erişilmiştir.
  6. Chinese President Xi speaks at Mongolian parliament. (2014). CGTN America, 29.11.2018 tarihinde https://america.cgtn.com/2014/08/22/chinese-president-xi-speaks-at-mongolian-parliament adresinden erişilmiştir.
  7. Chaisse, J. (2018). China’s belt and road ınitiative: Mapping the World’s normative and strategic ımplictaions. Journal of World Trade, 52(1),163-186.
  8. Chao, C. ve Chih-Chia H. (2008). “The worldviews of Chinese Leadership and Sino-US Relations, (Ed. Suisheng Zhao.), China and the United States içinde (s.81-105).Palgrave Macmillan:New York.
  9. China Council for International Cooperation on Environment and Development (2013), Important Speech of Xi Jinping at Peripheral Diplomacy Work Conference, 01.12.2018 tarihinde http://www.cciced.net/cciceden/NEWSCENTER/LatestEnvironmentalandDevelopmentNews/201310/t20131030_82626.html adresinden erişilmiştir.
  10. China Daily. (2017). Keywords from China's major-country diplomacy: China's neighboring & African policy, 29.11.2018 tarihinde http://www.chinadaily.com.cn/china/2017-09/15/content_32039501.htm adresinden erişilmiştir.

Kaynak Göster

APA
Pekcan, C. (2019). Yeni-liberal Kurumsalcılık Çerçevesinde Çin’in Komşuluk Diplomasisi: Hu Jintao ve Xi Jinping Dönemlerine Karşılaştırmalı Bir Bakış. OPUS International Journal of Society Researches, 13(19), 2867-2892. https://doi.org/10.26466/opus.594562