Araştırma Makalesi

Öz Yeterlilik Algısı Ve Liderlik Tarzı İlişkisinde İş Tatmininin Aracılık Rolü

Cilt: 15 Sayı: 24 30 Nisan 2020
PDF İndir
EN TR

Öz Yeterlilik Algısı Ve Liderlik Tarzı İlişkisinde İş Tatmininin Aracılık Rolü

Öz

Çalışanlarda öz yeterlilik algılamalarını etkileyen birçok iç ve dış etken bulunmakta olup, söz konusu etkenlerden birisi de liderliktir. Lider, davranışları ve uygulamalarıyla ile personel üzerinde doğrudan etkisi olan kişidir. Bunun yanı sıra örgütsel yapıda bu iki unsuru arasındaki ilişkiye; örgüt kültürü, motivasyona ve iş tatmini gibi değişik faktörlerin doğrudan veya dolaylı etkisi de bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, AVM'lerde çalışan personelin, öz yeterlilik algısının liderlik tarzı ilişkisinde, iş tatminin aracılık etkisini belirlemektedir. Çalışma, Balıkesir Edremit Bölgesinde bulunan AVM'lerde çalışan personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma için 250 anket dağıtılmış ve geçerli kabul edilen 201 anket veri seti olarak kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yapısal eşitlik modellemesi ile araştırma modeli çizilmiş, değişkenlerin uyum değerlerini tespit etmek için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Korelâsyon analizinde değişkenler arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiş ve hipotez testleri için hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizleri sonucundaki bulgulara göre, liderlik tarzının öz yeterlilik algılamaları ve iş tatmini üzerinde pozitif anlamlı bir etkiye sahiptir. Ayrıca liderlik tarzı ve öz yeterlilik algısı ilişkisinde iş tatminin aracılık etkisinin pozitif yönlü (%8) olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Öz yeterlilik,Liderlik,İş tatmini,AVM

Kaynakça

  1. Adler, S., Richard, B.S. ve Nat, J.S. (1985). Job characteristics and job satisfaction : when cause becomes consequence. Organizational Behaviour and Human Decision Processes, 35, 266-278.
  2. Akgündüz, Y. (2013). Konaklama işletmelerinde iş doyumu, yaşam doyumu ve öz yeterlilik arasındaki ilişkinin analizi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 180-204.
  3. Aytaç, M. ve Öngen, B. (2012). Doğrulayıcı faktör analizi ile yeni çevresel paradigma ölçeğinin yapı geçerliliğinin incelenmesi.İstatistikçiler Dergisi, 5, 14-22.
  4. Baltacı,A. (2017).Okul müdürlerinin iş doyumları ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişki.Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 49-76.
  5. Bandura, A. (1986).Social foundation of thought and action: A social cognitive theory. Englewood Clifts, NJ: Prentice-Hall.
  6. Bandura, A. (1995).Exercise of personal and collective efficacy in changing societies.New York: Cambridge University Press. 1-45
  7. Bass, B. M. ve Avolio, B. J. (2000), MLQ: Multifactor leadership questionnaire Redwood City. CA: Mind Garden.
  8. Bass, B. (1985).Leadership and performance beyond expectations.New York:The Free Press.
  9. Bingöl, D. (1997). İnsan kaynakları yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.
  10. Buluç,B.(2009). İlkoğretim okullarında burokratik okul yapısı ile okul müdürlerinin liderlik stilleri arasındaki ilişki. Gazi Üniversitesi, 34(152),

Kaynak Göster

APA
Örücü, E., Şeker, C., & Kaya, A. (2020). Öz Yeterlilik Algısı Ve Liderlik Tarzı İlişkisinde İş Tatmininin Aracılık Rolü. OPUS International Journal of Society Researches, 15(24), 2335-2361. https://doi.org/10.26466/opus.683963