Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of the Effects of Different Salt Concentrations on Germination in Bean (Phaseolus vulgaris L.) and Cowpea (Vigna unguiculata L.)

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 196 - 200, 15.12.2017

Öz

Today, the importance of legumes is even more important as the weather's ability to bind free
nitrogen to the soil, environmentalism and the importance of sustainable agriculture. The amount
of nitrogen the edible legumes attach to the soil varies depending on the variety and environmental
conditions, generally around 5-20 kg / ha per year. Beans are in the first place among edible grain
legumes in terms of planting area and production in the world. Cowpea is a leguminous plant with
a consumption shape like bean, and it is a plant that will not live in harmony with the consumer's
consumption in the regions where beans are grown. Cowpea is a plant that is regarded as animal
feed besides human nutrition. Salt stress limits product yield by affecting plant growth, especially
in arid and semi-arid regions The amount of excess fertilizer which is used in the construction of
agriculture can not be taken by plants and causes to be salted. In Turkey, there are about 1.5
million hectares of salinity and alkalinity problems. This is equivalent to about 32.5% of the land
suitable for irrigation. This study was undertaken to determine the physiological responses of the
bean and cowpea, to show that the salt stress faced in increasingly salty soils has been shown
during the germination phase. In this study, the effects of 5 different salt doses (0-50-100-150-200
mM) on germination were tried to be determined in cowpea and bean. The germination rate, plumu la fresh and dry weight, radicula fresh and dry weight, plumula length and radicle length
characteristics were investigated. As a result of the study, a decrease in germination rate was
observed in increasing salt concentrations.

Kaynakça

  • 1. Akgül H (2003). Tuzluluk Ziraat Mühendisliği Dergisi Sayı 340. Ankara
  • 2. Botella M A, Martinez J & Cerda A (1997). Salinity Induces Potassium Deficiency in Maize Plants. Journal Plant Physiol 50: 200-205
  • 3. Costa JH, Jolivet Y, Hasenfratz-Sauder M-P, Orellano EG, Lima MS, Dizengremel P, & Melo DF (2007). Alternative oxidase regulation in roots of Vigna unguiculata cultivars differing in drought/salt tolerance. J Plant Physiol; 164:718-27.
  • 4. Daşgan HY, Koç S, Ekici B, Aktaş H ve Abak K (2006). Bazı fasulye ve börülce genotiplerinin tuz stresine tepkileri Alatarım 5 (1) : 23-31
  • 5. Elkoca E, Kantar F & Güvenç İ (2003). Değişik NaCl konsantrasyonlarının kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin çimlenme ve fide gelişmesine etkileri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (1): 1-8
  • 6. Eroğlu İ (2007). Tuz stresine bazı fasulye ( phaseolus vulgaris L.) kültür çeşitlerinde tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek lisans tezi, Bornova-İzmir
  • 7. Kalefetoğlu T & Ekmekçi Y (2005). The effects of drought on plants and tolerance mechanisms. J. Sci. 18: 723-740
  • 8. Lobato AKS, Santos Filho BG, Costa RCL, Goncalva-Vidigal MC, Moraes EC, Oliveira Neto CF, Rodriges VLF, Cruz FJR, Ferreira AS, Pita JD & Barreto AGT (2009). Morphological, physiological and biochemical responses during germination of the cowpea (Vigna unguiculata cv. Pitiuba) seeds under salt stress. World J Agric Sci 5:590– 596
  • 9. Sert H (2011). Hatay İli Ekolojik Şartlarında Börülce (Vigna sinensis (L.) Savi) Çeşitlerinin Tane Verimi ve Bazı Tarımsal Özellikleri Üzerine Farklı Bitki Sıklıklarının Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s
  • 10. Şehirali S (1988). Yemeklik tane baklagiller Ders Kitabı (Seed Legumes, Lecture Notes), Publication No. 1089 pp. 314–35 Faculty of Agriculture, University of Ankara, Turkey (In Turkish)
  • 11. Taffouo V D, Wamba, O F, Yombi E, Nono G V & Akoe A (2010.) Growth, yield, water status and ionic distribution response of three bambara groundnut (Vigna subterranean (L.) verdc.) landraces grown under saline conditions Int. J. Bot. 6 (1) pp. 53-58
  • 12. Wignarajah K (1992). Growth response of Phaseolus vulgaris to varying salinity regimes. Environ. Exp. Bot. 2: 141-147

Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve Börülcede (Vigna unguiculata L.) Çimlenme Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 2, 196 - 200, 15.12.2017

Öz

Havanın serbest azotunu toprağa bağlama özellikleri, çevrecilik ve sürdürülebilir tarımın öneminin
arttığı günümüzde baklagil bitkilerinin önemleri daha da artmaktadır. Baklagiller yılda ortalama 5-
20 kg/da azotu toprağa bağlayabilmektedirler. Yemeklik tane baklagiller içerisinde Fasulye,
dünyada ekim alanı ve üretimi yönünden ilk sırada yer almaktadır. Börülce bitkisi yetiştiricilik ve
tüketim açısından fasulyeye benzeyen bir baklagil bitkisidir. İnsan beslenmesi yanında hayvan
yemi olarak da değerlendirilebilmektedir. Tuz stresi özellikle kurak ve yarı kurak yerlerde verimi
oldukça sınırlayan bir etkendir. Fazla gübre kullanımı toprakta tuzluluğa sebep olmaktadır.
Türkiye'de 1.5 milyon hektarlık alanda tuzluluk ve alkalilik sorunları vardır. Bu alan sulama için
uygun arazinin yaklaşık % 32.5' ine eşdeğerdir. Bu çalışmada farklı dozlarda tuz solüsyonlarının
(0-50-100-150-200 mM) fasulye ve börülce tohumlarında çimlenme özelliklerine etkisi
belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, söz konusu dozların çimlenme oranı (%), radikula
uzunluğu (cm), plumula uzunluğu (cm), radikula yaş ve kuru ağırlığı (gr), ve plumula yaş ve kuru
ağırlığı (gr), üzerine etkileri incelenmiştir, değerleri hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda artan
tuz dozlarının çimlenme oranları ve diğer incelenenkarakterlerde önemli düşüşlere neden olduğu
gözlenmiştir.

Kaynakça

  • 1. Akgül H (2003). Tuzluluk Ziraat Mühendisliği Dergisi Sayı 340. Ankara
  • 2. Botella M A, Martinez J & Cerda A (1997). Salinity Induces Potassium Deficiency in Maize Plants. Journal Plant Physiol 50: 200-205
  • 3. Costa JH, Jolivet Y, Hasenfratz-Sauder M-P, Orellano EG, Lima MS, Dizengremel P, & Melo DF (2007). Alternative oxidase regulation in roots of Vigna unguiculata cultivars differing in drought/salt tolerance. J Plant Physiol; 164:718-27.
  • 4. Daşgan HY, Koç S, Ekici B, Aktaş H ve Abak K (2006). Bazı fasulye ve börülce genotiplerinin tuz stresine tepkileri Alatarım 5 (1) : 23-31
  • 5. Elkoca E, Kantar F & Güvenç İ (2003). Değişik NaCl konsantrasyonlarının kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin çimlenme ve fide gelişmesine etkileri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (1): 1-8
  • 6. Eroğlu İ (2007). Tuz stresine bazı fasulye ( phaseolus vulgaris L.) kültür çeşitlerinde tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek lisans tezi, Bornova-İzmir
  • 7. Kalefetoğlu T & Ekmekçi Y (2005). The effects of drought on plants and tolerance mechanisms. J. Sci. 18: 723-740
  • 8. Lobato AKS, Santos Filho BG, Costa RCL, Goncalva-Vidigal MC, Moraes EC, Oliveira Neto CF, Rodriges VLF, Cruz FJR, Ferreira AS, Pita JD & Barreto AGT (2009). Morphological, physiological and biochemical responses during germination of the cowpea (Vigna unguiculata cv. Pitiuba) seeds under salt stress. World J Agric Sci 5:590– 596
  • 9. Sert H (2011). Hatay İli Ekolojik Şartlarında Börülce (Vigna sinensis (L.) Savi) Çeşitlerinin Tane Verimi ve Bazı Tarımsal Özellikleri Üzerine Farklı Bitki Sıklıklarının Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s
  • 10. Şehirali S (1988). Yemeklik tane baklagiller Ders Kitabı (Seed Legumes, Lecture Notes), Publication No. 1089 pp. 314–35 Faculty of Agriculture, University of Ankara, Turkey (In Turkish)
  • 11. Taffouo V D, Wamba, O F, Yombi E, Nono G V & Akoe A (2010.) Growth, yield, water status and ionic distribution response of three bambara groundnut (Vigna subterranean (L.) verdc.) landraces grown under saline conditions Int. J. Bot. 6 (1) pp. 53-58
  • 12. Wignarajah K (1992). Growth response of Phaseolus vulgaris to varying salinity regimes. Environ. Exp. Bot. 2: 141-147
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Ferda Özkorkmaz 0000-0003-4345-9711

Nuri Yılmaz Bu kişi benim 0000-0002-0597-6884

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 8 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özkorkmaz, F., & Yılmaz, N. (2017). Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve Börülcede (Vigna unguiculata L.) Çimlenme Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 7(2), 196-200.