Yağlık gül bitkisinin in vitro koşullarında sağlıklı ve hızlı bir şekilde üretilmesi çok önemlidir.
Bu çalışmada Rosa damascena'nın bitki parçalarından in vitro koşullarında çoğaltım protokolü
oluşturulması hedeflenmiştir. Eksplantlar farklı konsantrasyonlar ve kombinasyonlarda benzil
amino pürin (BAP), Naftalin asetik asit (NAA), Thidiazuron (TDZ) ve Kinetin içeren MS besi
ortamı üzerinde kültüre alınmıştır. Ayrıca bu çalışmada, farklı karbon kaynaklarının (sakkaroz,
fruktoz, glikoz) sürgün gelişimine etkisi de araştırılmıştır. Farklı konsantrasyonlar ve
kombinasyonlarda benzil amino pürin (IAA) ve indole-3-butirik asit (IBA)'nin kök gelişimine
etkisi çalışılmıştır. En iyi sürgün oluşumu 1 mg/l BAP + 0.1 mg/l IBA+0.1 GA3 en fazla sürgün
sayısı ise 2 mg/l BAP + 0.1 mg/l IBA+0.1 GA3‘de gözlenmiştir. Sürgün gelişme denemesinde
özellikle 30 g/l sakkaroz içeren besi besi ortamı üzerinde gül sürgünlerinde gelişme ve yan
sürgünler tespit edilmiştir. Bitkiler en iyi ½ MS+2 mg/l IBA içeren besi ortamlarda
köklenmiştir. Bitki kökleri 3-5 cm olduğunda başarılı bir şekilde torf içeren saksılara
aktarılmıştır.
Gül In vitro Sürgün ucu Kök gelişimi Mikroçoğaltım Karbonhidrat
In vitro propagation of rose has played a very important role in rapid multiplication of cultivars
with desirable traits and production of healthy and disease-free plants. In this study, a protocol
for in vitro propagation of Rosa damascena was established using nodal segments harboring
axillary buds as explants. Explants were cultured on solid Murashige and Skoog medium (MS)
supplemented with different concentrations and combiniations of benzyl aminopurine (BAP),
Napthtaleneacetic acid (NAA), Thidiazuron and Kinetin. In addition effect of different sources
of carbohydrate on shoot regeneration (sucrose, fructose, glucose) were also investigated.
Effect of different concentrations and combinations of indole-3- acetic acid (IAA) and indole-3-
butyric acid (IBA) on root formation of shoots were studied. The highest percentage of shoot
initiation was observed on MS medium containing 1 mg/l BAP + 0.1 mg/l IBA+0.1 GA3,
whereas maximum average number of multiplied shoots was produced on MS medium with 2
mg/l BAP + 0.1 mg/l IBA+0.1 GA3. For carbonhytrate , 3% sucrose was the best for culture
shoot tips of rose variety. For rooting, highest percentage of rooted shoots was obtained on ½
MS+2 mg/l IBA. Plantlets roots of 3 to 5 cm length were successfully transferred to pots
containing sterile peat moss for acclimatization.
Rose; In vitro MS medium; Shoot-tip Root induction Micropropagation Carbohydrate
Bölüm | Derleme Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 10 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |