Soğukta Muhafaza ve Raf Ömrü Süresince Karayemiş Meyvesinin Duyusal Özellikleri Üzerine Aloe vera ve MAP Uygulamalarının Etkisi
Yıl 2020,
Cilt: 10 Sayı: 2, 76 - 84, 31.12.2020
Orhan Karakaya
,
Burhan Öztürk
Öz
Çalışma, soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince karayemiş meyvesinin duyusal özellikleri üzerine Aloe vera ve MAP uygulamalarının etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince karayemiş meyvesinde görünüş, tat, aroma, lezzet, burukluk ve sertlik özellikleri incelenmiştir. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresi sonunda tüm uygulamalarda duyusal özelliklerin azalış gösterdiği belirlenmiştir. Soğukta muhafaza süresi sonunda tat ve lezzet özellikleri üzerine MAP uygulamasının, sertlik özelliği üzerine Aloe vera+MAP uygulamasının daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Benzer şekilde raf ömrü süresi sonunda MAP uygulanmış meyvelerin tat ve lezzet özelliklerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra raf ömrü süresi sonunda görünüş ve sertlik özellikleri bakımından en yüksek değerler kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak, soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince karayemiş meyvesinin duyusal özellikleri üzerine MAP uygulamasının olumlu bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Kaynakça
- Ansin Z & Ozkan ZC (1993). Prunus laurocerasus L. In: Spermatophyta. Genel Yayın No: 167, Fakülte Yayın No: 19, 512, Trabzon.
- Aubert C & Chanforan C (2007). Postharvest changes in physicochemical properties and volatile constituents of apricot (Prunus armeniaca L.). Characterization of 28 cultivars. Journal of agricultural and food chemistry 55(8): 3074-3082.
- Bal E & Çelik S (2008). Hasat sonrası UV-C uygulamalarının Giant erik çeşidinin meyve kalitesi ve soğukta muhafazası üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 14(2): 101-107.
- Baldwin E A (2002). Fruit flavor: volatile metabolism and consumer perceptions. In: Fruit Quality and its Biological Basis. (Knee, M., Ed.). Sheffield Academic Press, Sheffield, UK.
- Batu A & Demirdöven A (2010). Modifiye atmosferde paketleme ve soğukta depolamanın elmanın duyusal kalitesi üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 20(2): 58-67.
- Borsani J, Budde C O, Porrini L, Lauxmann M A, Lombardo V A, Murray R, Andreo C S, Drincovich M F & Lara M V (2009). Carbon metabolism of peach fruit after harvest: changes in enzymes involved in organic acid and sugar level modifications. Journal of Experimental Botany 60(6): 1823-1837.
- Bostan S Z & İslam A (2003). Trabzon'da yetiştirilen mahalli karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tiplerinin pomolojik ve fenolojik özellikleri. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(1): 27-31.
- Erbaş D & Koyuncu M A A (2016). 1-metilsiklopropen uygulamasının Angeleno erik çeşidinin depolanma süresi ve kalitesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53(1): 43-50.
- Escribano S, Lopez A, Sivertsen H, Biasi W V, Macnish A J & Mitcham E J (2016). Impact of 1-methylcyclopropene treatment on the sensory quality of ‘Bartlett’ pear fruit. Postharvest Biology and Technology 111: 305-313.
- Halilova H & Ercisli S (2010). Several physico-chemical characteristics of Cherry Laurel (Laurocerasos officinalis Roem.) fruits. Biotechnology & Biotechnological Equipment 24(3): 1970-1973.
- Harker F R, Maindonald J, Murray S H, Gunson F A, Hallett I C & Walker S B (2002). Sensory interpretation of instrumental measurements 1: Testure of apple fruit. Postharvest Biology and Technology 24: 241-250.
- Infante R, Kraemer F, Luchsinger L, Meneses C & Aros D (2006). Sensorial post-harvest quality evolution in apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars 'Palsteyn' and 'Grandir'. Acta Horticulturae 717: 321-325.
- Infante R, Meneses C & Defilippi B G (2008). Effect of harvest maturity stage on the sensory quality of ‘Palsteyn’apricot (Prunus armeniaca L.) after cold storage. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology 83(6): 828-832.
- İslam A (2005). Karayemiş yetiştiriciliği ve önemi. Ege Karadeniz Dergisi 28(4): 25-32.
- İslam A, Karakaya O, Gün S, Karagöl S & Öztürk B (2020). Seçilmiş karayemiş genotiplerinin meyve özellikleri ile biyokimyasal bileşiklerin karakterizasyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 57(1): 105-110.
- Jaeger S R & Harker F R (2005). Consumer evaluation of novel kiwifruit: willingness‐to‐pay. Journal of the Science of Food and Agriculture 85(15): 2519-2526.
- Karadeniz T & Kalkisim O (1996). Investigations on selection of cherry-laurel (Prunus laurocerasus L.) tiplerinde seleksiyon calismasi. Yuzuncu Yıl University, The Journal of Agricultural Faculty 6(1): 147-153.
- Kolayli S, Küçük M, Duran C, Candan F & Dinçer B (2003). Chemical and antioxidant properties of Laurocerasus officinalis Roem (cherry laurel) fruit grown in the Black Sea region. Journal of agricultural and food chemistry 51(25): 7489-7494.
- Lopez M L, Miro R & Graell J (2001). Quality and aroma production of Doyenne du Comice pears in relation to harvest date and storage atmosphere. Food Science and Technology International 7(6): 493-500.
- Makkumrai W, Anthon G E, Sivertsen H, Ebeler S E, Negre-Zakharov F, Barrett D M & Mitcham E J (2014). Effect of ethylene and temperature conditioning on sensory attributes and chemical composition of ‘Bartlett’pears. Postharvest Biology and Technology: 97: 44-61.
- Öztürk B, Karakaya M, Karakaya O & Gün S (2018). Piraziz elmasının soğukta muhafaza ve raf ömrü üzerine AVG ve Aloe vera uygulamalarının etkisi. Akademik Ziraat Dergisi 7(2): 121-130.
- Predieri S & Gatti E (2009). Effects of cold storage and shelf-life on sensory quality and consumer acceptance of ‘Abate Fetel’pears. Postharvest Biology and Technology 51(3): 342-348.
- Rizzolo A, Grassi M & Vanoli M (2014). 1-Methylcyclopropene application, storage temperature and atmosphere modulate sensory quality changes in shelf-life of ‘Abbé Fétel’pears. Postharvest Biology and Technology 92: 87-97.
- Shinya P, Contador L, Frett T & Infante R (2014). Effect of prolonged cold storage on the sensory quality of peach and nectarine. Postharvest Biology and Technology 95: 7-12.
- Yarılgaç T, Kadim H & Ozturk B (2019). Role of maturity stages and modified‐atmosphere packaging on the quality attributes of cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) throughout shelf life. Journal of the Science of Food and Agriculture 99(1): 421-428.
- Yazici K, Dal B, Gozlekci S, Kaynak L & Ersoy N (2009). Effects of cutting type and duration time on rooting of three cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) genotypes. Acta Horticulturae 818: 199-204.
- Zhang H, Gallardo R K, McCluskey J J & Kupferman E M (2010). Consumers' willingness to pay for treatment-induced quality attributes in Anjou pears. Journal of Agricultural and Resource Economics 35(1): 105-117.