Araştırma Makalesi

Eski Türk Şiiri'nde Oğuzca Unsurlar

Cilt: IV Sayı: 1 24 Temmuz 2020
PDF İndir

Eski Türk Şiiri'nde Oğuzca Unsurlar

Öz

İlk kez Orhun Abidelerinde varlıklarına şahit olduğumuz Oğuzlar, Köktürk ve Uygur döneminde önemli bir boy olarak kendisini göstermektedir. Oğuzca unsurları tarihin ilk yazılı metinlerinde dahi fonetik, morfolojik ve leksik açıdan görmek mümkündür. Dönemindeki birçok boydan biri olan Oğuzlar ve Oğuzların kullandıkları dil hakkındaki ilk bilgileri Türk dilinin ilk sözlüğü olan Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten ediniriz. Biz de bu çalışmamızda en eski Türk şiirinde geçen Oğuzca unsurlara yer verdik. Çalışmamızın giriş kısmında Oğuzlar ve Oğuzca hakkında bilgi verdikten sonra Eski Türk Şiiri’ndeki Oğuzca unsurlara geçilmiştir. Oğuzca unsurlar fonetik, morfolojik ve leksik olmak üzere üç ana başlık altında toplanmıştır. Fonetik olarak i~é değişimi; morfolojik olarak ilgi durumu ekinin +Ing, +Ung şeklinde kullanılması, II. teklik ve çokluk emir ekinin kullanılması, -pAn, -pAnIn zarf fiil eki (gerundium), -mADIn zarf fiil eki (gerundium), -n vasıta hâli eki (instrümental), -çA eşitlik hâli eki (ekvatif), I. ve II. şahıs iyelik ekine gelen +A yönelme (datif) hâli eki, +DA bulunma (lokatif) ve ayrılma (ablatif) hâli eki incelenmiştir. Leksik olarak ise tap-/bul-, öz/kentü, uk-/aŋla- ve yavlak kelimeleri tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Yakup Yılmaz

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

8 Mart 2020

Kabul Tarihi

19 Temmuz 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: IV Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özevren, M. S. (2020). Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar. Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi, IV(1), 142-153. https://izlik.org/JA52GN95NA
AMA
1.Özevren MS. Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar. OTAD. 2020;IV(1):142-153. https://izlik.org/JA52GN95NA
Chicago
Özevren, Melike S. 2020. “Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar”. Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi IV (1): 142-53. https://izlik.org/JA52GN95NA.
EndNote
Özevren MS (01 Temmuz 2020) Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar. Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi IV 1 142–153.
IEEE
[1]M. S. Özevren, “Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar”, OTAD, c. IV, sy 1, ss. 142–153, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52GN95NA
ISNAD
Özevren, Melike S. “Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar”. Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi IV/1 (01 Temmuz 2020): 142-153. https://izlik.org/JA52GN95NA.
JAMA
1.Özevren MS. Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar. OTAD. 2020;IV:142–153.
MLA
Özevren, Melike S. “Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar”. Oğuz-Türkmen Araştırmaları Dergisi, c. IV, sy 1, Temmuz 2020, ss. 142-53, https://izlik.org/JA52GN95NA.
Vancouver
1.Melike S. Özevren. Eski Türk Şiiri’nde Oğuzca Unsurlar. OTAD [Internet]. 01 Temmuz 2020;IV(1):142-53. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52GN95NA