Community consumption rates of the
food additives, which are mostly used to add positive qualities to food, are
not known precisely. In this study, it was aimed to determine the potential
risk of individuals' exposure to food additives and their awareness about them. This cross-sectional
study was conducted in Beşiktaş, Istanbul. By face to face intervention method
individuals’ education levels, anthropometric characteristics, diet patterns,
chronic illnesses and knowledge about additives were questioned. Especially due
to their possible negative health effects nitrite, nitrate, monosodium
glutamate (MSG) and high fructose corn syrup (HFCS) included foods are
questioned. Data were evaluated using SPSS 15.0 program by frequency,
percentage, mean, standard deviation, Fisher's exact chi-square test and
Chi-square tests. At 95% confidence level, p<0.05 was considered
significant. There were 253 female, 133 male
and their mean age, weight and BMI was; 42,31 ±15,01, 72kg, 167cm, 26kg/boy²,
respectively. Individuals didn’t have enough knowledge about additives. Among
the investigated additives; nitrite and nitrate were mostly taken from sausage,
cooked-frozen meat and sausage, respectively. HFCS was taken from cola, sugary
juice and chocolate, and MSG was taken mostly from chips, frozen potatoes and
salad dressing. It was determined that the nitrite comsumption exceed the
recommended daily ADI levels. It is predicted that, in case of other additive
rich foods are taken together during the same day, there may be exceed
consumption of nitrate, MSG and HFCS as well. Since it is known that food
additives may have adverse effects on health if they consume above the
recommended ADI levels excessive consumption should be prevented, the community
awareness about additives should be raised, manufacturing process should be
supervised by policy regulations and global standardizations should be adapted.
Sodium nitrite Nitrate Sodiumglutamate High fructose corn syrup risk analysis
Gıdalara olumlu
özellikler katmak amacıyla kullanılan gıda katkı maddeleri hakkında toplumun
tüketim oranları tam bilinmemektedir. Bu çalışmada, bireylerin gıda katkı
maddelerine maruziyetlerinin potansiyel riskini ve katkı maddeleri hakkındaki
bilgilerini saptamak amaçlandı.Bu kesitsel
çalışma Şubat 2010- Nisan 2011’de İstanbul Beşiktaş’ta yürütüldü. Yüz yüze
uygulanan anketlerde bireylerin eğitim düzeyi, antropometrik özellikleri, öğün
düzenleri, kronik hastalıkları ve katkı maddeleri hakkındaki bilgileri
sorgulandı. Sağlığa olası olumsuz etkileri nedeniyle özellikle; nitrit, nitrat,
monosodyum glutamat (MSG) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ) içeren bazı
gıdaların tüketim sıklıkları sorgulandı. Veriler frekans, yüzde oran, ortalama,
standart sapma, Fisher’in kesin ki kare testi ve ki-kare testleri kullanılarak
SPSS 15,0 programıyla değerlendirildi. %95 güven düzeyinde p<0.05 anlamlı
kabul edildi. Örneklemin 253’ü
kadın, 133’ü erkek 384 bireyin yaş ağırlık, boy ve VKI ortalamaları sırasıyla
42,31 ±15,01, 72kg, 167cm, 26kg/boy² idi. Bireyler katkı maddeleri hakkında
yeterli bilgiye sahip değildi. Değerlendirilen katkı maddelerinden nitrit ve
nitrat, sırasıyla en çok sucuk, pişirilmiş-dondurulmuş etlerden ve sosisten, YFMŞ
kola, şekerli meyve suyu ve çikolatadan ve MSG en çok cips, dondurulmuş patates
ve salata sosundan alınıyordu. Bu gıdalardan sucuk ve pişirilmiş-dondurulmuş
etlerle alınan nitritin ADI değerlerini geçtiği saptandı. Diğer gıdaların da
gün içinde bir kaçının birlikte alınması halinde nitrat, MSG ve YFMŞ için de
limit aşımı olabileceği öngörüldü. Gıdalardan alınan katkı maddelerinin, ADI değerlerinin üzerinde olması durumunda sağlığa olumsuz etkileri olduğu bilindiği için, aşırı tüketimleri önlenmeli, bireyler bilinçlendirilmeli, üretim denetlenmeli ve standardizasyonlara uyum sağlanmalıdır.
Sodyum nitrit Nitrat Sodyumglutamat Yüksek fruktozlu mısır şurubu Risk analizi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 24 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 12 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Bu, Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY-NC 4.0) şartları altında dağıtılan açık erişimli bir dergidir. Orijinal yazar(lar) veya lisans verenin adı ve bu dergideki orijinal yayının kabul görmüş akademik uygulamaya uygun olarak atıfta bulunulması koşuluyla, diğer forumlarda kullanılması, dağıtılması veya çoğaltılmasına izin verilir. Bu şartlara uymayan hiçbir kullanım, dağıtım veya çoğaltmaya izin verilmez.