The purpose of this study is to examine the
perceived benefits and barriers, which are effective in adherence of pregnant
women with hypertension to salt-restricted diet. The population of the study
consisted of 100 pregnant women followed up due to hypertension in the
gynecology outpatient clinic. The data were collected using the questionnaire
inquiring the sociodemographic and obstetric information of the pregnant women;
five questions assessing their attitudes and behaviors towards salt
consumption; and the Dietary Compliance Scale. In evaluating of the data were
used to mean, standard deviation, median, percentages and spearman correlation
analysis. The pregnant women, whose average age was 31.16, 91% of the pregnant
women developed hypertension during their pregnancy. When the status of
adherence to the salt restricted diet in pregnant women was examined, it was
determined that while total score of the Benefit subscale was 28.73, total
score of the Barrier subscale was 12.65.It was determined that the majority of
the eating a low-salt diet reported positive effects on health and heart as a
perceived benefit, and as a perceived barriers to causing limitations in taste
and social life. attitudes and behaviors related to salt restricted diet were
found to positively affect the perceived benefits. It was seen that the
perceptions of benefits and barriers of pregnancies were at a good level.
Midwives benefits of salt intake and regular follow-up of pregnant women in
perceptions of barriers should evaluate their attitudes and behaviors.
midwifery hypertension diet low-salt pregnancy-induced midwifery
Bu çalışma hipertansif gebelerin tuzdan
kısıtlı diyete uyumda yarar ve engel algısını incelemek amacı ile yapıldı.
Çalışmanın evrenini hipertansiyon nedeni ile gebe polikliniğine başvuran ve
izlenen gebeler, örneklemini ise bu evrenden basit rastlantısal yöntemle
seçilen 100 hipertansif gebe kadın oluşturdu. Veriler, gebelerin
sosyodemografik ve obstetrik bilgilerini sorgulayan anket formu, tuz tüketimine
yönelik tutum ve davranışları değerlendiren beş soru ve Diyete Uyum Ölçeği ile
toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, median,
frekans dağılımları, spearman korelasyon analizinden yararlanıldı ve anlamlılık
0,05 olarak kabul edildi. Yaş ortalamaları 31,16 olan gebelerin %91’inde
hipertansiyonun gebelikte ortaya çıktığı saptandı. Gebelerin tuzdan kısıtlı
diyete uyum durumları incelendiğinde Yarar Alt Boyut ortalama toplam puanı
28.73, Engel Alt Boyut ortalama toplam puan 12.65 olarak saptandı. Büyük
çoğunluğu tuzdan kısıtlı beslenmenin sağlık ve kalp üzerine olumlu etkilerini
yarar algısı olarak, lezzet ve sosyal yaşamda kısıtlılıkları yol açmasının
engel algısı olarak bildirdiği görüldü. Yarar algısının tuzdan kısıtlı beslenme
ile ilgili tutum ve davranışları olumlu etkilediği saptandı. Gebelerin yarar ve
engel algılarının iyi düzeyde olduğu görüldü. Ebeler düzenli izlemlerde
gebelerin tuz tüketimi hakkındaki yarar ve engel algılarını, tutum ve
davranışlarını değerlendirmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 6 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Bu, Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY-NC 4.0) şartları altında dağıtılan açık erişimli bir dergidir. Orijinal yazar(lar) veya lisans verenin adı ve bu dergideki orijinal yayının kabul görmüş akademik uygulamaya uygun olarak atıfta bulunulması koşuluyla, diğer forumlarda kullanılması, dağıtılması veya çoğaltılmasına izin verilir. Bu şartlara uymayan hiçbir kullanım, dağıtım veya çoğaltmaya izin verilmez.