Objective: This study aims to examine the effect on the quality of life and metabolic control of nutritional literacy in individuals with diabetes.
Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 423 individuals with diabetes in a family health center operating in a city center in northwest of Turkey between November 2020 and April 2021. The data were collected using the “Socio-demographic and health-related data form”, “Evaluation instrument of nutrition literacy on adults” and “The World Organization-Five Well-being index”. Metabolic control was evaluated using the results of Hemoglobin A1C, fasting blood glucose, cholesterol, triglyceride, low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, and body mass index.
Results: It was found that there was a high and positive significant correlation between nutritional literacy with quality of life and high-density lipoprotein cholesterol, there was a high and negative significant correlation between nutritional literacy and body mass index, hemoglobin A1C, fasting blood glucose, and cholesterol of individuals with diabetes.
Conclusion: It was found that there was a high and positive significant correlation between nutritional literacy with quality of life and high-density lipoprotein cholesterol, there was a high and negative significant correlation between nutritional literacy and body mass index, hemoglobin A1C, fasting blood glucose, and cholesterol of individuals with diabetes.
Amaç: Bu çalışmanın amacı diyabetli bireylerde beslenme okuryazarlığı düzeyinin yaşam kalitesi ve metabolik kontrol üzerine etkisini incelemektir.
Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, Türkiye’nin kuzey batısında bir şehir merkezinde faaliyet gösteren bir aile sağlığı merkezinde Kasım 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında 423 diyabetli birey ile yapılmıştır. Veriler, “Sosyodemografik ve sağlığa ilişkin veri formu”, “Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığı değerlendirme aracı” ve “Dünya Sağlık Örgütü-Beş İyilik hali indeksi” ile toplanmıştır. Metabolik değerlendirmede Hemoglobin A1C, açlık kan şekeri, kolesterol, trigliserid, düşük dansiteli lipoprotein kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol ve beden kütle indeksi sonuçları kullanılmıştır.
Bulgular: Diyabetli bireylerde, beslenme okuryazarlığı ile yaşam kalitesi ve yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol düzeyi arasında pozitif yönlü yüksek ve anlamlı; beden kütle indeksi, hemoglobin A1C, açlık kan şekeri ve kolesterol arasında negatif yönlü yüksek ve anlamlı ilişki bulunmuştur.
Sonuç: Diyabetli bireylerde yetersiz/sınırlı beslenme okuryazarlığı düzeyi, metabolik kontrol değerlerini ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 29 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Bu, Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY-NC 4.0) şartları altında dağıtılan açık erişimli bir dergidir. Orijinal yazar(lar) veya lisans verenin adı ve bu dergideki orijinal yayının kabul görmüş akademik uygulamaya uygun olarak atıfta bulunulması koşuluyla, diğer forumlarda kullanılması, dağıtılması veya çoğaltılmasına izin verilir. Bu şartlara uymayan hiçbir kullanım, dağıtım veya çoğaltmaya izin verilmez.