Kırsal kalkınmada tarımsal ve kolektif modellemeler büyük önem taşımaktadır.Kooperatifçilikve üretim birlikleri sosyal dayanışmanın geliştirilmesinde işsizlikve istihdam politikalarının geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Dünyada kooperatifçiliğin temel özellikleri bütünleştiricilik, uzlaşmacılık, toplumun bilinmeyen menfaatleri konusunda ortak amaç ve vizyonlar üzerinde durarak milletlerin sosyal barış yapısını oluşturarak kırsal kalkınmada itici bir görev üstlenmektedir.
Dünyada ve bazı ülkelerde uygulanan bölgesel bazda kooperatifçilik modelleri kooperatifin evrensellik ilkesine ters düşmektedir.
Üniter devlet yapısının korunmasında ulusal kooperatifçilik Anadolu kültürünün, birliğin ve beraberliğin en güzel örneği olan sömürülmesine karşı yegane mücadele yoludur. Ulusal kooperatifçilik sürdürebilir kalkınmada en önemli yapı taşıdır.
Çalışmamızda etnik kooperatifçiliğin zararlarını ve dünyadaki bölgesel bazlı kooperatifleşme türlerinden ulusal bir kooperatif modeline dönüştürülerek kendimize özgü bir üretim ve tüketim kooperatif modeli oluşturma zorunda olduğumuz bir modeli geliştirmeliyiz.
Bu çalışmada bölgesel Bask Mondragon modelini ulusal kooperatifçiliğe adapte edebileceğimizi araştıracağız.
Ulusal kooperatifçilik modelini oluştururken Bask modelinin politeknik yüksek okulları,sektörel kooperatif bankaları kırsal kalkınma da devletin en önemli enstrümanları olarak sosyal refahın gerçekleşmesine önemli katkıda bulunacaktır.
Acar, G. (2008). Enformasyon sistemlerinin stratejik önemi ve planlanması. Yönetim Bilimleri Dergisi, 6(1), 53-75.
Barutçugil, İ. (2002) Bilgi Yönetimi, Kariyer Yayıncılık İletişim, Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.: İstanbul.
Bhatt, G. D. (2001). Knowledge Management In Organizations: Examining The Interaction Between Technologies, Techniques, and People, Journal Of Knowledge Management, vol. 5, pp. 68-75.
Davenport, T. H. ve Prusak, L. (2001). İş Dünyasında Bilgi Yönetimi: Kuruluşlar Ellerindeki Bilgiyi Nasıl Yönetirler. (Çev. Günhan Günay). İstanbul: Rota Yayınları.
Doğan, İ. (2002). Sivil Toplum, Alfa Yayınları, İstanbul.
Güngör, F. ve Çölgeçen, Y. (2014). STK’larda Gönüllü Yönetimi ve Motivasyonun Performansa Etkisi . Akademik İncelemeler Dergisi , 8 (3) , 163-187.
Kaplan, E. (2012). Sivil Toplum Kuruluşlarında Bilişim Sistemleri Yönetiminin Analizi Ve Model Bir Yapının Oluşturulması.
Nurluoğlu, E. (2005). Halkla İlişkiler ve Reklam Faaliyetlerinin Sivil Toplum Kuruluşlarının Tanıtımındaki Rolü, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul: s.41-42.
Özden, K. (2008). Sivil Toplum Kuruluşlarında Yönetim.
Porter, M. E. ve Millar, V. E. (1985). How Information Gives You Competitive Advantage’, Harvard Business Review.
Şeker, Ş. E. (2013). İş Zekası ve Veri Madenciliği. İstanbul: Cinius.
Ülgen, Hayri. (1980). İşletme Yönetiminde Bilgisayarlar. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları.
Ward, J. ve Peppard, J. (2002). Strategic Planning for Information Systems, John Wiley & Sons.
Zaim, H. (2005). Bilginin Artan Önemi ve Bilgi Yönetimi, İstanbul: İşaret Yayınları.
Akgöz, S. S. (2023). ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 15(1), 35-48.
AMA
Akgöz SS. ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi. Temmuz 2023;15(1):35-48.
Chicago
Akgöz, Selami Sedat. “ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 15, sy. 1 (Temmuz 2023): 35-48.
EndNote
Akgöz SS (01 Temmuz 2023) ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 15 1 35–48.
IEEE
S. S. Akgöz, “ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. 1, ss. 35–48, 2023.
ISNAD
Akgöz, Selami Sedat. “ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi 15/1 (Temmuz2023), 35-48.
JAMA
Akgöz SS. ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2023;15:35–48.
MLA
Akgöz, Selami Sedat. “ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ”. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. 1, 2023, ss. 35-48.
Vancouver
Akgöz SS. ULUSAL KALKINMADA ve SOSYAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKOOPERATİFÇİLİĞN ÖNEMİ ve BASKI MONDRAGON MODELİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 2023;15(1):35-48.