Araştırma Makalesi

Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması

Cilt: 29 Sayı: 8 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması

Öz

Yaş meyve ve sebzelerin tarladan tüketiciye ulaştırılmasına kadar devam eden tedarik zincirindeki tüm unsurlar insanlık için büyük önem arz etmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaş meyve ve sebzelerin tüketiciye ulaştırılmasındaki tedarik zincirinde farklı karar vericiler yer almaktadır. Ülkemizdeki duruma bakıldığında; ürünün üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçte tarladan toptancı hallerine, toptancı hallerinden marketlere/manavlara ve marketlerden/manavlardan da tüketiciye ulaştırılması adımları yer almaktadır. Çalışma kapsamında yaş meyve ve sebze ürünlerinin tedarikinde söz sahibi olan toptancı hali komisyoncularının tarlalardaki ürün seçim yaklaşımları, market/manav yöneticilerinin toptancı hallerindeki seçim yaklaşımları ve son tüketicilerin marketlerdeki/manavlardaki seçim yaklaşımları araştırılmıştır. İncelenen her bir tedarik kanalı için tedarikçi seçimlerindeki en önemli kriterlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Denizli ilinde bulunan yaş meyve ve sebze toptancı hali komisyoncuları, ilde faaliyet gösteren yerli ve ulusal marketler ile ilde farklı bölgelerde yaşayan tüketiciler kalite, fiyat, teslimat, hizmet, ürün ana kriteri ve bu ana kriterlerin alt açılımları üzerinden değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Farklı seviyelerde yer alan tedarikçilerin seçim kararlarında etkili önemli kriterlerin bulunması, en uygun tedarikçinin seçilmesi ve sonuçların karşılaştırılmasında AHP ve TOPSIS yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, yaş meyve ve sebze tedarik zincirinde yer alan tüketiciler dışındaki karar vericilerin bakış açılarının tüketici beklentilerinden uzak olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Akpınar MG, Özkan B, Oral MA, Kızılay H, “Tüketicilerin yaş meyve sebze tedarik kanali seçimi: modern (süperhipermarket) perakendeciler”. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 211-221, 2009.
  2. [2] Bilişik ÖN, Baraçlı H, “A binary fuzzy goal programming model with fuzzy parameters to select the fruits and vegetables market hall location for Istanbul” Expert Systems with Applications, 211, 118490, 2023.
  3. [3] Chan FTS, Chan, HK, “An AHP model for selection of suppliers in the fast changing fashion market” International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 51, 1195-1207, 2010.
  4. [4] Dal B, Kızılaslan H, “Factors affecting the selection of fresh vegetable and fruit supply point in the city center of tokat province” Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 80-85, 2018.
  5. [5] Evren R, Ülengin F. Yönetimde Karar Verme. Sayı: 1478, İstanbul, Türkiye, İstanbul Teknik Üniversitesi Yayını, 1992.
  6. [6] Food and Agriculture Organization of the United Nations. “World Food and Agriculture-Statistical Yearbook”. 2021. Rome. https://www.fao.org/documents/card/en/c/cb4477en
  7. [7] Kadanalı E, Dağdemir V, “Yaş meyve ve sebze pazarlamasında aracılar bakımından en uygun kanalın belirlenmesi: Mersin ili örneği”. Anadolu Tarım Bilim Dergi, 2013, 28(2), 77-81, 2012.
  8. [8] Sen H, Fayda Aralığı Temelli Etkileşimli Grup Karar Verme Yöntemi ile Tedarikçi Seçimi. Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya, Türkiye, 2012.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Karar Desteği ve Grup Destek Sistemleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Bahattin Alan Bu kişi benim
Türkiye

Olcay Polat
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

3 Mart 2023

Kabul Tarihi

24 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 29 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Alan, B., Özgür Polat, L., & Polat, O. (2023). Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 29(8), 885-896. https://izlik.org/JA67NC24FY
AMA
1.Alan B, Özgür Polat L, Polat O. Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29(8):885-896. https://izlik.org/JA67NC24FY
Chicago
Alan, Bahattin, Leyla Özgür Polat, ve Olcay Polat. 2023. “Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 (8): 885-96. https://izlik.org/JA67NC24FY.
EndNote
Alan B, Özgür Polat L, Polat O (01 Aralık 2023) Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29 8 885–896.
IEEE
[1]B. Alan, L. Özgür Polat, ve O. Polat, “Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 8, ss. 885–896, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67NC24FY
ISNAD
Alan, Bahattin - Özgür Polat, Leyla - Polat, Olcay. “Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 29/8 (01 Aralık 2023): 885-896. https://izlik.org/JA67NC24FY.
JAMA
1.Alan B, Özgür Polat L, Polat O. Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2023;29:885–896.
MLA
Alan, Bahattin, vd. “Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 8, Aralık 2023, ss. 885-96, https://izlik.org/JA67NC24FY.
Vancouver
1.Bahattin Alan, Leyla Özgür Polat, Olcay Polat. Yaş meyve ve sebze sektöründe farklı seviyelerdeki tedarikçilerin seçim kriterlerinin karşılaştırılması. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2023;29(8):885-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67NC24FY