DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

Cilt: 14 Sayı: 1 1 Ocak 2008
  • Ziyaddin Recebli
  • Kemal Atik
  • Perihan Sekmen
PDF İndir
EN TR

DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

Öz

Manyetik alanın etkisiyle akışkanların hızlarının değiştiği bilinmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda sıcaklıkla fiziksel özelliklerin değişmediği kabul edilerek manyetik alanın ısı taşınımına etkisi araştırılmıştır. Sıcaklığın etkisiyle akışkanların fiziksel özellikleri değişeceği için bu çalışmada sıcaklıkla fiziksel özellikleri değişen akışkan ile ısı taşınımına manyetik alanın etkisi incelenmiştir. Çözümde akışkana etkiyen elektromanyetik kuvveti içeren momentum, süreklilik ve enerji denklemleri kullanılmıştır. Silindirik koordinat sisteminde yazılan denklem sistemi sayısal metotlardan sonlu farklar yöntemiyle çözülerek manyetik alanın şiddetine ve akışkanın diğer fiziksel özelliklerine bağlı olarak eksenel ve radyal yönlerdeki sıcaklıklar ile Nusselt sayıları hesaplanmıştır.Çözüm sonuçlarına göre; akış yönüne dik olarak yerleştirilen manyetik alanın şiddeti artırıldığında soğutulan akışkan için hız ve sıcaklıklarda azalmalar olduğu görülmüştür. Daha önceki çalışmalarda tespit edildiği gibi Reynolds sayısının artışıyla Nusselt sayısının arttığı, manyetik alan etkisinin artmasıyla da Nusselt sayısının azaldığı bu çalışmada da gözlemlenmiştir. Elde edilen teorik sonuçlar, daha önce tarafımızdan, sabit fiziksel özellikli akışkanla yapılan benzeri çalışmanın sonuçları ile karşılaştırıldığında uyum içinde olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ziyaddin Recebli Bu kişi benim

Kemal Atik Bu kişi benim

Perihan Sekmen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2008

Gönderilme Tarihi

22 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Recebli, Z., Atik, K., & Sekmen, P. (2008). DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 41-47. https://izlik.org/JA28JN84MM
AMA
1.Recebli Z, Atik K, Sekmen P. DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2008;14(1):41-47. https://izlik.org/JA28JN84MM
Chicago
Recebli, Ziyaddin, Kemal Atik, ve Perihan Sekmen. 2008. “DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 14 (1): 41-47. https://izlik.org/JA28JN84MM.
EndNote
Recebli Z, Atik K, Sekmen P (01 Ocak 2008) DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 14 1 41–47.
IEEE
[1]Z. Recebli, K. Atik, ve P. Sekmen, “DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 14, sy 1, ss. 41–47, Oca. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28JN84MM
ISNAD
Recebli, Ziyaddin - Atik, Kemal - Sekmen, Perihan. “DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 14/1 (01 Ocak 2008): 41-47. https://izlik.org/JA28JN84MM.
JAMA
1.Recebli Z, Atik K, Sekmen P. DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2008;14:41–47.
MLA
Recebli, Ziyaddin, vd. “DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 14, sy 1, Ocak 2008, ss. 41-47, https://izlik.org/JA28JN84MM.
Vancouver
1.Ziyaddin Recebli, Kemal Atik, Perihan Sekmen. DEĞİŞKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLİ AKIŞKAN İLE ISI TAŞINIMINA MANYETİK ALANIN ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2008;14(1):41-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28JN84MM