BibTex RIS Kaynak Göster

Usage of Recycled Pet

Yıl 2010, Cilt: 16 Sayı: 1, 53 - 62, 01.01.2010

Öz

The increasing industrialization, urbanization and the technological development have caused to increase depletion of the natural resources and environmental pollution's problem. Especially, for the countries which have not enough space recycling of the waste eliminating waste on regular basis or decreasing the amount and volume of waste have provided the important advantages. There are lots of studies and projects to develop both protect resources and prevent environmental pollution. PET bottles are commonly used in beverage industry and can be reused after physical and chemical recycling processes. Usage areas of recycled PET have been developed rapidly. Although recycled PET is used in plastic industry, composite industry also provides usage alternatives of recycled PET. Textile is a suitable sector for recycling of some plastics made of polymers too. In this study, the recycling technologies and applications of waste PET bottles have been investigated and scientific works in this area have been summarized.

Geri Kazanılmış Pet'in Kullanımı

Yıl 2010, Cilt: 16 Sayı: 1, 53 - 62, 01.01.2010

Öz

Gün geçtikçe artan sanayileşme, kentleşme ve teknolojik gelişmeler doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği problemlerinin artmasına neden olmuştur. Özellikle atıkları düzenli bir şekilde bertaraf edebilmek için yeterli alanı bulunmayan ülkeler için atıkların değerlendirilmesi veya bertaraf atık miktarının ve hacminin azalması yönünde büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, hem kaynakları koruma hem de çevre kirliliğini önleme amacıyla birçok çalışma yapılmakta ve projeler geliştirilmektedir. PET şişeler özellikle alkolsüz içecekler sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır ve fiziksel veya kimyasal geri kazanım işleminden geçirilerek yeniden kullanılabilmektedir. Geri kazanılmış PET şişelerin kullanım alanları hızla gelişmektedir. Geri kazanılmış PET plastik endüstrisinde kullanıldığı gibi kompozit sektörü de bu malzemenin kullanımında alternatifler sunmaktadır. Tekstil sektörü de ham maddesi polimer olan bazı plastiklerin geri dönüşümü için uygun bir sektördür. Bu çalışmada atık PET şişelerin geri dönüşümü teknolojisi ve uygulamaları incelenmiş ve bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar özetlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

A. Ebru Tayyar Bu kişi benim

Sevcan Üstün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tayyar, A. E. ., & Üstün, S. . (2010). Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(1), 53-62.
AMA Tayyar AE, Üstün S. Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 2010;16(1):53-62.
Chicago Tayyar, A. Ebru, ve Sevcan Üstün. “Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 16, sy. 1 (Ocak 2010): 53-62.
EndNote Tayyar AE, Üstün S (01 Ocak 2010) Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 16 1 53–62.
IEEE A. E. . Tayyar ve S. . Üstün, “Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 16, sy. 1, ss. 53–62, 2010.
ISNAD Tayyar, A. Ebru - Üstün, Sevcan. “Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 16/1 (Ocak 2010), 53-62.
JAMA Tayyar AE, Üstün S. Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2010;16:53–62.
MLA Tayyar, A. Ebru ve Sevcan Üstün. “Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 16, sy. 1, 2010, ss. 53-62.
Vancouver Tayyar AE, Üstün S. Geri Kazanılmış Pet’in Kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2010;16(1):53-62.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.