In this study, the effect of cooling rate on microstructure and mechanical properties of Al-Mg-Si (6063) alloys was investigated. In order to obtain different cooling rate, samples heat treated at 520 oC for 2 h and then cooled in furnace, sand, air, oil and water environments. A decrease in the cooling rate caused the growth of grains and precipitates as the strength of Al-Mg-Si alloys reduced. As a result, Al-Mg-Si alloy was found to change significantly the properties of strength and forming depending on the cooling conditions.
Bu çalışmada, soğuma hızının Al-Mg-Si (6063) alaşımından elde edilen numunelerin mikroyapı ve mekanik özelliklerine etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Farklı soğuma hızı elde edebilmek için numuneler 520 °C’de 2 saat solüsyona alındıktan sonra fırın, kum, hava, yağ ve su ortamlarında soğutulmuşlardır. Soğuma hızının düşmesi tane ve çökeltilerin büyümesine neden olarak Al-Mg-Si alaşımının dayanımını düşürmüştür. Çalışma sonucunda soğuma şartlarına bağlı olarak Al-Mg-Si alaşımının dayanım ve şekillenebilme özelliklerinde belirgin bir değişme olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Şubat 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 21 Sayı: 1 |