Mikroorganizmalar
çıplak gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılardır. Ekolojik dengede rol
oynayan mikroorganizmalar temel olarak bakteriler, mantarlar, algler, virüsler
ve protozoalardan oluşur. Besiyeri ve petri kabı, mikroorganizmaların ortamdan
yalıtılması, geliştirilmesi, tanımlanması, sayımı gibi işlemlerin yerine
getirilmesi için agar ve diğer besin maddeleri karıştırılarak,
mikroorganizmalara büyüme ortamı sağlamak amacı ile kullanılırlar.
Mikroorganizmalar çoğalarak sayısı milyonlara hatta daha fazlasına ulaşabilir
böylece çıplak gözle görülebilen, koloni olarak adlandırılan yapıları
oluştururlar. Terminolojide bu yapı, koloni oluşturan birim (kob, cfu) olarak
ifade edilir. Peynir, ekmek, meyve veya yoğurtların üzerindeki küfler,
çikolata, marmelat gibi şeker içeren gıdalar üzerindeki mayalar,
mikroorganizmaların çoğalarak oluşturduğu kolonilerdir. Besiyeri üzerinde
oluşan koloniler, mikroorganizma ve üreme ortamına bağlı olarak farklı
morfolojik özelliklerde görüntüler oluşturmaktadır. Bu çalışmada koloni
görüntülerinden görüntü işleme ve örüntü tanıma teknikleri ile
mikroorganizmaların sınıflandırılması yapılmaktadır.
Mikrobiyoloji Koloni oluşturan birim Taksonomi Segmentasyon Öznitelik çıkarımı Sınıflandırma
Microorganisms
are small organisms as we cannot see with the naked eye. Microorganisms that
play a role in the ecological balance are mainly composed of bacteria, fungi,
algae, viruses and protozoa. The medium and petri dish are used in order to
provide the growth medium to microorganism by mixing agar and other nutrients
for performing operations such as isolating from the environment, growth,
counting of microorganisms. The number of microorganisms may reach the million
or even more by reproductively, in this way they form structures called colony
which can be seen with the naked eye. In terminology, this structure expressed
as colony forming units (cfu). Mold on the cheese, bread, fruit or yogurt,
yeast on the sugar-containing foods such as chocolate, marmalade are colonies
formed by grown microorganism. Colonies formed on the agar, create images of
different morphological characteristics depending on the microorganism and
growth media. In this paper, classification of microorganism is performed from
the colony images by image processing and pattern recognition techniques.
Microbiology Colony forming unit Taxonomy Segmentation Feature extraction Classification
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 24 Sayı: 2 |