BibTex RIS Kaynak Göster

Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinde ortoreksiya nervoza (sağlıklı beslenme takıntısı) riski ve etkileyen faktörler

Yıl 2016, Sayı: 3, 220 - 226, 01.10.2016

Öz

Amaç: Bu çalışma Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin ortoreksiya nervoza belirtileri ile yeme tutum ve
davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
Gereç ve yöntem: Araştırmanın örneklemini, 01.11.2014 – 26.02.2015 tarihleri arasında, Balıkesir Üniversitesi
Sağlık Yüksekokulu’nda öğrenim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden 505 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma
verileri, kişisel bilgi formu, Yeme Tutum Testi40, Orto-11 Ölçeği ve Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi
(MOKSL) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik, ortalama, Spearmen korelasyon analizleri ile
değerlendirilmiştir.
Bulgular:Çalışmada öğrencilerin yeme bozuklukları puan ortalaması 18.43±10.56, ortorektik belirti puan
ortalaması 26.95±5.11 genel OKB belirti puan ortalaması 14.7±6.2 olarak saptanmıştır.
Kilo alma/verme için herhangi bir yöntem uygulayan bireylerin yeme tutum testi (p=.027) ve ortoreksiya testi
puan ortalamaları(p=.001) kilo alma/verme için herhangi bir yöntem uygulamayanlara göre daha yüksektir.
Ayrıca kilo alma/verme için herhangi bir yöntem uygulayan bireylerin obsesyon puanları da kilo alma/verme için
herhangi bir yöntem uygulamayanlara göre istatiksel açıdan anlamlı bir şekilde daha yüksek çıkmıştır (p=.000).
Öğrencilerin yeme tutumunda bozulma arttıkça ortorektik belirti düzeyinde de bir artış olacağı saptanmıştır
(r = -.238, p=0.000). Öğrencilerin YTT-40 puanları ile OKB puanları (r =.241, p=0.000) arasında pozitif yönde ve
anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Buna göre yeme bozukluğu tutumunda bozulma arttıkça obsesif belirti
düzeyinde de bir artış olacağı söylenebilir.
Sonuç: Yeme bozuklukları belirtileri arttıkça ortoreksiyaya ve Obsesif belirtilere olan eğilimlerde de artışlar
görülmektedir. Ortoreksiya nervosa konusunda öğrencilerin bilinçlendirilmesi ve risk altında bulunan bireylerin
destek alması gerektiği önerilmektedir.

The risk of orthorexia nervosa (healthy eating obsession) symptoms for health high school students' and affecting factors

Yıl 2016, Sayı: 3, 220 - 226, 01.10.2016

Öz

Purpose: This study was conducted in order to define Health Sciences students' orthorexia nervosa symptoms,
eating attitudes, and eating behaviors according to various socio-demographic data as descriptive.
Materials and methods:The Study Sample comprised of 505 students that study at Balıkesir University Health
High School between the dates 11/01/2014-02/26/2015 and accept to participate in the study. Research data
was collected via personal information form, Eating Attitudes Test 40 Orto-11 Scale and Maudsley Obsessive
Compulsive Questionnaire (MOCI). The obtained data percentage, average, are computerized percentage,
average, was assessed with Spearman correlation analysis.
Results: It is found that the average score of the students in the study for eating disorders is 18.43±10.56,
for orthorexic symptom 26.95±5.11 and for overall OCD symptoms 14.7±6.2. Eating attitudes test's (p=.027)
and orthorexia tests (p=.001) average scores of the individuals that implement any method to gain weight or
lose weight are higher than those that do not implement any method to gain weight or lose weight In addition,
statistically, obsession scores of the individuals that apply any method to gain weight or to lose weight are
significantly higher than those that do not apply any method to gain weight or to lose weight (p=.000).
As the deterioration in the students' eating attitudes increases, there will be an increase also regarding orthorexic
symptom level of the students (r =-.238, p=0.000). EAT-40 scores and OCD scores of the students (r=.241, p=0.000) are positively and significantly correlated. Pursuant to that it can be said that there will be an increase
at the level of obsessive symptom, as corruption at eating disorder attitude increases.
Conclusion: As the symptoms of eating disorders increase, trends towards to the obsessive and orthorexic
symptoms also increase. It is recommended that awarenes of the students must be raised and individuals who
are at risk must get support regarding Orthorexia nervosa.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA34YR28UP
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Songül Duran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Duran, S. (2016). The risk of orthorexia nervosa (healthy eating obsession) symptoms for health high school students’ and affecting factors. Pamukkale Medical Journal(3), 220-226.
AMA Duran S. The risk of orthorexia nervosa (healthy eating obsession) symptoms for health high school students’ and affecting factors. Pam Tıp Derg. Ekim 2016;(3):220-226.
Chicago Duran, Songül. “The Risk of Orthorexia Nervosa (healthy Eating Obsession) Symptoms for Health High School students’ and Affecting Factors”. Pamukkale Medical Journal, sy. 3 (Ekim 2016): 220-26.
EndNote Duran S (01 Ekim 2016) The risk of orthorexia nervosa (healthy eating obsession) symptoms for health high school students’ and affecting factors. Pamukkale Medical Journal 3 220–226.
IEEE S. Duran, “The risk of orthorexia nervosa (healthy eating obsession) symptoms for health high school students’ and affecting factors”, Pam Tıp Derg, sy. 3, ss. 220–226, Ekim 2016.
ISNAD Duran, Songül. “The Risk of Orthorexia Nervosa (healthy Eating Obsession) Symptoms for Health High School students’ and Affecting Factors”. Pamukkale Medical Journal 3 (Ekim 2016), 220-226.
JAMA Duran S. The risk of orthorexia nervosa (healthy eating obsession) symptoms for health high school students’ and affecting factors. Pam Tıp Derg. 2016;:220–226.
MLA Duran, Songül. “The Risk of Orthorexia Nervosa (healthy Eating Obsession) Symptoms for Health High School students’ and Affecting Factors”. Pamukkale Medical Journal, sy. 3, 2016, ss. 220-6.
Vancouver Duran S. The risk of orthorexia nervosa (healthy eating obsession) symptoms for health high school students’ and affecting factors. Pam Tıp Derg. 2016(3):220-6.
Creative Commons Lisansı
Pamukkale Tıp Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır