Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği)

Cilt: 34 Sayı: 34 1 Haziran 2013
Serkan Aslan , Hilal Kazu , Serkan Aslan
PDF İndir
EN TR

Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği)

Öz

Bu çalışmanın amacı, birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin serbest etkinlik dersi ile ilgili görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmaya Elazığ/ Karakoçan ve Sivrice ilçelerinde görev yapan toplam 35 birleştirilmiş sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırmada veriler açık uçlu sorulardan oluşan görüş formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma, serbest etkinlik dersi ile ilgili olarak “serbest etkinlik dersinin planlanması”, “serbest etkinlik dersinde uygulanan etkinlikler”, “serbest etkinlik dersinde karşılaşılan sorunlar” ve “sorunlara yönelik çözüm önerileri” kategorileri etrafında oluşturulmuştur. Verilerin analizinde nitel veri analizlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin; serbest etkinlik dersinin planlanmasında hazır plan kullandıkları, bu derste daha çok diğer derslerdeki eksikleri gidermeye çalıştıkları, bu derse ait öğretmen kılavuz kitabının olmamasından dolayı sorun yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Katılımcılar, serbest etkinlik dersinde karşılaşmış oldukları sorunlara benzer çözüm önerileri geliştirmişlerdir. Son olarak da araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara dayalı olarak; serbest etkinlik dersine yönelik öğretmen kılavuz kitap geliştirilmeli, bu okullarda serbest etkinlik dersinde kullanılabilecek araç-gereçlerin teminine ağırlık verilmeli, bu okullardaki öğretmen ve öğrencilerin ortak kullanabilecekleri spor salonu, sanat ve etkinlik merkezleri oluşturulmasına özel bir önem verilmeli gibi öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Birleştirilmiş sınıf, serbest etkinlik dersi, öğretmen görüşleri

Kaynakça

  1. Aydın, A., Bakırcı, H. ve Ürey, M. (2012). Serbest etkinlik çalışmaları dersine yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşleri. Milli Eğitim Dergisi, 193, 214-230.
  2. Bektaş, M. ve Dinçer, Ş. (2011). Serbest etkinlik dersine ilişkin ilköğretim sınıf öğretmenlerinin görüşleri. 10. Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (5-8 Mayıs 2011), Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi.
  3. Bjarnadóttir, R. (2004). Modern adolescents’ leisure activities : a new field for education? Nordic Journal of Youth Research, 12 (4), 299- 315.
  4. Dündar, H. ve Karaca, E. T. (2011). İlköğretim okullarında serbest etkinlikler dersinin değerlendirilmesi.10. Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (5-8 Mayıs 2011), Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi.
  5. Ekiz, D. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  6. Erdem, A. R. (2008). Birleştirilmiş sınıflarda öğretim. Ankara: Anı Yayıncılık.
  7. Kesten, A., Palavan, Ö., Dicle, A.N. ve Mercan, E. (2008). Birleştirilmiş sınıflarda eğitim-öğretim. Ankara: Kök Yayıncılık.
  8. Kılıç, D. ve Abay, S. (2009). Birleştirilmiş sınıf uygulamasında öğretmenlerin öğrenme-öğretme sürecinde karşılaştığı problemlere ilişkin görüşleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (3), 6236
  9. Köksal, K. (2009). Birleştirilmiş sınıflarda öğretim. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  10. MEB. (2010). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 20.07.2010 tarihli ve 75 sayılı kararı, Ankara. Milles, M.B. and Huberman, A.M. (2002). The qualitative researcher’s companion. California: Sage Publications.

Kaynak Göster

APA
Aslan, S., Kazu, H., & Aslan, S. (2013). Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(34), 133-145. https://doi.org/10.9779/PUJE517
AMA
1.Aslan S, Kazu H, Aslan S. Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği). PAÜEFD. 2013;34(34):133-145. doi:10.9779/PUJE517
Chicago
Aslan, Serkan, Hilal Kazu, ve Serkan Aslan. 2013. “Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği)”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 34 (34): 133-45. https://doi.org/10.9779/PUJE517.
EndNote
Aslan S, Kazu H, Aslan S (01 Haziran 2013) Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 34 34 133–145.
IEEE
[1]S. Aslan, H. Kazu, ve S. Aslan, “Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği)”, PAÜEFD, c. 34, sy 34, ss. 133–145, Haz. 2013, doi: 10.9779/PUJE517.
ISNAD
Aslan, Serkan - Kazu, Hilal - Aslan, Serkan. “Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği)”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 34/34 (01 Haziran 2013): 133-145. https://doi.org/10.9779/PUJE517.
JAMA
1.Aslan S, Kazu H, Aslan S. Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği). PAÜEFD. 2013;34:133–145.
MLA
Aslan, Serkan, vd. “Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği)”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 34, sy 34, Haziran 2013, ss. 133-45, doi:10.9779/PUJE517.
Vancouver
1.Serkan Aslan, Hilal Kazu, Serkan Aslan. Serbest Etkinlik Dersinin Birleştirilmiş Sınıflarda Görev Yapan Öğretmenlerin Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Elazığ İli Örneği). PAÜEFD. 01 Haziran 2013;34(34):133-45. doi:10.9779/PUJE517