BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF STUDENTS’ MISCONCEPTIONS IN SCIENCE: ACTIVITIES THROUGH POE METHOD

Yıl 2003, Cilt: 13 Sayı: 13, 43 - 53, 01.01.2003

Öz

Science lessons contain a wide variety of abstract concepts. Moreover, there are a lot of studies about probing students’ understanding. In our country, however, researchers have used more limited methods to determine students’ misconceptions. Determining students’ misconceptions are very important in providing an effective way of teaching science, these methods should be introduced to researchers and teachers. Prediction-Observation-Explanation (POE), one of the methods in the international literature, requires students to carry out three activities. Firstly, they must predict the outcome of events and justify their prediction and secondly, they describe what they see happen and finally they must reconcile conflicts between predictions and observation. The aim of this study is to introduced POE method to researchers and teachers by developing three activities about “Elektromagnetism, Boiling and Photosynthesis”. In order to achieve this aim, interviews were conducted with teachers and students from different schools. From the collected data, topics of Elektromagnetism, Boiling and Photosynthesis were selected and developed three activities through POE method.

FEN KONULARINDAKİ KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ: TGA YÖNTEMİ VE ÖRNEK ETKİNLİKLER

Yıl 2003, Cilt: 13 Sayı: 13, 43 - 53, 01.01.2003

Öz

Fen dersleri pekçok soyut kavramı içermektedir. Bu kavramların öğrenciler tarafından anlaşılmasına ilişkin çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Ülkemizde öğrencilerdeki kavram yanılgılarının belirlenmesinde dünyadaki çalışmalara oranla sınırlı sayıda yöntemlerden yararlanıldığı görülmektedir. Özellikle etkili kavram öğretiminin sağlanmasının öğrencilerin kavramlar hakkındaki mevcut durumlarının bilimsel olarak belirlenmesine bağlı olduğu dikkate alındığında ilgili yöntemlerin tanınması ve kullanılması daha da önem kazanmaktadır. Literatürde belirtilen yöntemlerden biri olan Tahmin-Gözlem-Açıklama (TGA) yöntemi, öğrencilerin yapılan etkinliklerde geçen olayların sonucunu tahmin etme, bu tahminlerini doğrulama, gözlemlerini tanımlama ve yaptıkları tahmin ve gözlemler arasındaki çelişkilerini giderme gibi faaliyetleri içermektedir. Bu çalışmanın amacı, TGA yöntemini araştırmacılara ve öğretmenlere tanıtmak ve bu yönteme uygun lise sınıflarında “Elektromanyetizma, Kaynama ve Fotosentez” konularında örnek birer etkinlik geliştirmektir. Bu amaç kapsamında etkinliklerin geliştirileceği konuların belirlenmesine yönelik olarak fizik, kimya ve biyoloji öğretmenleri ve bu dersleri alan öğrencilerle mülakatlar yürütülmüştür. Mülakatlardan elde edilen veriler ışığında ilgili konularda öğrencilerin kavram yanılgılarını ortaya çıkarmaya yönelik TGA yöntemine uygun birer etkinlik geliştirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sacit Köse Bu kişi benim

Arş. Gör Bayram Coştu Bu kişi benim

Arş. Gör Ömer Faruk Keser Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2003
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 13 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Köse, S., Coştu, A. G. B., & Keser, A. G. Ö. F. (2003). FEN KONULARINDAKİ KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ: TGA YÖNTEMİ VE ÖRNEK ETKİNLİKLER. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(13), 43-53.