BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2003, Cilt: 13 Sayı: 13, 54 - 69, 01.01.2003

Öz

For the past decades, studies about students’ understanding have been very popular in Turkey. In these studies multiple choice tests have been frequently used by the researchers in order to identify students’ conception. These instruments have some disadvantages for example; do not contain an important part in which students’ explanations included. Two-tier diagnostic tests, derived from multiple choices tests, cover some of these disadvantages with its second tiers which require a reason for the multiple choices test. Since this type of tests supply in-depth data about origins of students’ misconceptions, it has commonly used in the literature. The aim of this study is to reveal the development stages and analysis process of two-tier tests. To reach this aim, it was tried to give necessary information about where the two-tier tests were used, how the tests were developed, and how the data from the test items were analyzed. In addition, a few examples of two-tier test items about science concepts were presented in this study.

ÖĞRENCİ YANILGILARINI VE ANLAMA DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEDE KULLANILAN İKİ AŞAMALI TESTLER

Yıl 2003, Cilt: 13 Sayı: 13, 54 - 69, 01.01.2003

Öz

Son yıllarda ülkemizde kavramlarla ilgili yapılan çalışmalar oldukça önemli bir araştırma alanı olarak yerini almaktadır. Öğrencilerin kavram anlama düzeylerini ve yanılgılarını belirlenmesi amacıyla yapılan bu türden çalışmalarda çoktan seçmeli testler, araştırmacılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bu test metodunun öğrencilerin muhakeme yapmasına yönelik herhangi bir içeriğe sahip olmaması gibi önemli bir olumsuzluğu bulunmaktadır. Çoktan seçmeli testlere ikinci bir aşamanın ilave edildiği iki aşamalı testler, öğrencilerin muhtemel yanılgılarının orijiniyle ilgili verilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı da kavramlarla ilgili uluslar arası literatürde yapılan çalışmalarda kullanılmaktadır. Bu çalışma, iki aşamalı testlerin geliştirilme aşamaları ve analiz süreçlerinin tanıtılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çalışmada, iki aşamalı testlerin hangi durumlarda kullanılacağı, nasıl geliştirileceği ve elde edilen verilerin ne şekilde analiz edileceğine ilişkin bilgilere ayrıntılı olarak değinilmiş ve ayrıca fen bilimleri alanında örnek sorular sunulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Faik Özgür Karataş Bu kişi benim

Arş. Gör. Sacit Köse Bu kişi benim

Arş. Gör. Bayram Coştu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2003
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 13 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Karataş, F. Ö., Köse, A. G. S., & Coştu, A. G. B. (2003). ÖĞRENCİ YANILGILARINI VE ANLAMA DÜZEYLERİNİ BELİRLEMEDE KULLANILAN İKİ AŞAMALI TESTLER. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(13), 54-69.