Araştırma Makalesi

İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI

Cilt: 12 Sayı: 2 31 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI

Öz

Son dönemde ülkemizde hâfız yetiştirme meselesine daha fazla ağırlık verilmeye başlandığı ve bu alanda bireylere yeni imkânlar sağlandığı dikkat çekmektedir. Buna bağlı olarak hâfızlık programlarını başarıyla tamamlayıp hâfız unvanı alan kişilerin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Hâfızlık eğitimi, hâfızlık belgesi alındığında resmen son bulsa da bu eğitimi başarıyla tamamlayan bireylerin, hâfız kimliklerini koruyup geliştirmeye yönelik çalışmalara devam etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde onlara yapılan yatırımın heba olma ihtimali söz konusudur. Bu çalışmanın amacı hâfızların, hâfızlık eğitimi sonrasında hâfız kimliklerini koruyup geliştirme durumlarını tespit etmektir. Araştırma nitel yöntemle yapılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Mülakat verilerinin yorumlanıp değerlendirilmesi, içerik analizi tekniğine göre yapılmıştır. Araştırma sonucunda hâfızların önemli bir kısmının hıfzını korumakta yetersiz kaldığı; kıraatini güzelleştirmeye, Kur’an ayetlerinin anlamlarını öğrenmeye, eğitimcilik yönünü geliştirmeye yönelik çalışmalara yönelen hâfızların oranının oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar, hâfızların hâfız kimliğiyle barışık olma durumları ile bu kimliği koruyup geliştirmeleri için gerekli çalışmaları yapma durumları arasında oldukça güçlü bir ilişki olabileceğini göstermiştir. Bireylerin hâfızlık eğitimine gönüllü şekilde başlayıp devam etme durumları ile bu eğitimi aldıkları kursta yaşadıkları deneyimlerin, hâfız kimlikleriyle barışık olma durumlarını etkileyen iki temel faktör olabileceği anlaşılmıştır. Müslümanları hâfızlığa ve hıfzlarını korumaya teşvik eden hadislerin, hâfızlık eğitimine başlama ve devam edip bu eğitimi tamamlama noktasında bireyler için önemli bir motivasyon kaynağı olarak işlev görse de hâfızlık unvanının alınmasıyla birlikte durumun giderek değiştiği; söz konusu hadislerin, hâfız kimliğini koruyup geliştirme maksatlı çalışmalar için gerekli motivasyonun oluşmasındaki etkisinin oldukça sınırlı kaldığı saptanmıştır. Hâfızlık eğitiminin zaten doğasında var olan güçlüğün, bazı kurs hocalarının rencide edici davranışları nedeniyle daha da artabildiği ve bu durumun hâfız adaylarının psikolojik olarak yıpranmalarına ve hâfız kimliklerini koruyup geliştirmeye yönelik çalışmalara karşı onlarda isteksizlik duygusu oluşmasına yol açabildiği anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akaslan, Yaşar. "Türkiye’de Kıraat İlmi Eğitim-Öğretimi”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 22/2 (2018), 1081-1107.
  2. Akdemir, Mustafa Atilla. “Kur’an Ezberinde Kalite İhtiyacı ve Donanımlı Hâfızlık”. Usul İslam Araştırmaları Dergisi 13 (2010), 21-40.
  3. Algur, Hüseyin. “Hâfızlık Eğitimi Alan Bireylerin Gözüyle Türkiye’de Hâfızlık Eğitimi (Nitel Bir Araştırma)”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5/8 (2018), 67-105.
  4. Algur, Hüseyin. Hâfızlık Eğitimi Alan Bireylerin Motivasyon ve Psiko-Sosyal Durumları. İstanbul: Dem Yayınları, 2019.
  5. Bozkurt, Nebi. “Hâfız”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 15/74-76. İstanbul: TDV Yayınları, 1997.
  6. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm b. Muğire el-Cu’fî - Mustafa Dîb el-Buğâ. Sahîhü’l-Buhârî. Beyrut: Dâru İbn Kesîr, 1976.
  7. Çapar, Meral Ceylan - Ceylan, Müyesser. “Durum Çalışması ve Olgubilim Desenlerinin Karşılaştırılması”. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22/Özel Sayı 2 (2022), 295-312.
  8. Çelik, Ömer. “Hâfızlık”. Araşan Sosyal Bilimler Enstitüsü İlmî Dergisi 7/13 (2012), 69-83.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2025

Kabul Tarihi

6 Ekim 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bayrakdar, N., Çelik, C., & Denizer, N. (2025). İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(2), 290-315. https://doi.org/10.17859/pauifd.1775670
AMA
1.Bayrakdar N, Çelik C, Denizer N. İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2025;12(2):290-315. doi:10.17859/pauifd.1775670
Chicago
Bayrakdar, Nazım, Cihat Çelik, ve Nurullah Denizer. 2025. “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI”. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 12 (2): 290-315. https://doi.org/10.17859/pauifd.1775670.
EndNote
Bayrakdar N, Çelik C, Denizer N (01 Aralık 2025) İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 12 2 290–315.
IEEE
[1]N. Bayrakdar, C. Çelik, ve N. Denizer, “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI”, Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 12, sy 2, ss. 290–315, Ara. 2025, doi: 10.17859/pauifd.1775670.
ISNAD
Bayrakdar, Nazım - Çelik, Cihat - Denizer, Nurullah. “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI”. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 12/2 (01 Aralık 2025): 290-315. https://doi.org/10.17859/pauifd.1775670.
JAMA
1.Bayrakdar N, Çelik C, Denizer N. İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2025;12:290–315.
MLA
Bayrakdar, Nazım, vd. “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI”. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 12, sy 2, Aralık 2025, ss. 290-15, doi:10.17859/pauifd.1775670.
Vancouver
1.Nazım Bayrakdar, Cihat Çelik, Nurullah Denizer. İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE KAYITLI HÂFIZ ÖĞRENCİLERİN, HÂFIZLIK EĞİTİMİ SÜRECİNDE ELDE ETTİKLERİ KAZANIMLARI KORUYUP GELİŞTİRME DURUMLARI. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 01 Aralık 2025;12(2):290-315. doi:10.17859/pauifd.1775670

Cited By

Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanmış makalelerin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) kapsamındadır.

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiQ2NfYnktbmNfaWNvbi5zdmcucG5nIiwicGF0aCI6Ijg3MjEvY2FmNC9kOTg5LzZhMDJkN2QyMjkyNWE1LjcwOTYxODUwLnBuZyIsImV4cCI6MTc3ODU3NDgxOCwibm9uY2UiOiI5OTg1MGY3YmE3ZjZlM2U0YjU3OWZiMTIwYzY4NjE2MiJ9.SqwZBBrvBl6Xmc6Zi0QMLS3TNVXMxei-79cY2SakhGE